青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
泰国菜馆成日俾人感觉好颓好Hea, 或者系金碧闪闪,今次呢间真系完全癫覆左呢个谂法!.青花既店名同标志以一大片植物墙作底,未踩入店铺门口,已经感觉好治愈。望入店内,无论墙壁上,定天花顶都铺满左花草同叶,绿油油一片,但又带有点色彩。在窗边既位置系落地玻璃,会望到外面平台有个小草原。坐底之后,你唔会觉得自己喺旺角,甚至喺香港,话佢系闹市既绿洲绝对唔夸张,身心都放轻松了不少。_____________________________🔹碟豆花椰子奶盖 $42哇,系绿洲之中既蓝天白云呀!底部既椰奶相当香甜,面头既奶盖有淡淡嘅奶香味,碟豆花其实无乜味道,主要担当蓝天角色。.🔹惹味拼盘(小) 每款两件 $92 / (大) 每款四件 $1665款小食分别系菠萝鸡翼,蔗虾,青柠鸡槌,炸鸡卷,鱼饼用个鼻都闻到好香脆,每样野都系新鲜现炸,热辣辣上台,卜卜脆,好惹味。最惊喜系个炸鸡卷,多种泰式香料加左鸡肉同粉丝包成一粒丸咁,外脆内嫩,好味😋.🔹蒜香牛油龙虾冬荫芝士耳朵粉 $148蒜香味重,虾肉鲜甜虽然得半边龙虾,但真系几多蟹肉,仲要有略多膏😍冬荫公味几出,酸酸辣辣,好泰式芝士味反而唔系太食得到耳朵粉既弧形兜住

_____________________________
碟豆花椰子奶盖

🔹碟豆花椰子奶盖 $42
惹味拼盘

5款小食分别系菠萝鸡翼,蔗虾,青柠鸡槌,炸鸡卷,鱼饼

🔹蒜香牛油龙虾冬荫芝士耳朵粉 $148
蒜香味重,虾肉鲜甜
虽然得半边龙虾,但真系几多蟹肉,仲要有略多膏😍
蒜香牛油龙虾冬荫芝士耳朵粉

冬荫公味几出,酸酸辣辣,好泰式
芝士味反而唔系太食得到
耳朵粉既弧形兜住啲汁,好好食

不过要快手啲食,冻左既耳朵粉会痴埋一旧,口感就无咁好啦
芒果糯米饭

🔹芒果糯米饭 $78
糯米饭加左蝶豆花落去,变成好梦幻既蓝色,衬住鲜黄色嘅芒果肉,加上特色既摆盘,非常色彩缤纷。最欣赏青花别出心裁,放左一啲椰子脆片嘅碟边,我开头以为系杏仁片,甜甜脆脆,同糯米饭非常夹。
焦糖爆谷花生芭菲

🔹焦糖爆谷花生芭菲 $58 (花生友爆爱之选❤️❤️)
整个甜品都惊喜处处,芭菲花生味非常浓厚,直程好似食紧花生酱奶昔既感觉!上面加上忌廉同彩色龙须糖,色彩同味道同时带黎碰撞。碟边以焦糖爆谷同小量花生碎作点缀,用芭菲点黎食又得,就咁食又得,好开心呀。
建议甜品上台之后可以慢慢影下相先食,事关个花生芭菲刚上台会有少少硬身,可以等佢解一解冻,食落口就会绵滑好多。
2018-03-25
碟豆花椰子奶盖