為哥哥餞行,爸爸特意揀左佢最喜愛既日本餐,訂位時重指名要坐 sushi bar 。去到門口我地先知稻菊最近由日本請左位壽司師傅坐鎮,師傅個名重好有形,叫"森口勇"先生。佢既壽司真係冇得彈,超美味しい!!! 大家黎稻菊唔洗淨係食天婦羅架,壽司都掂到爆燈。我同屋企人食到lam lam 脷,重訂埋枱今個星期再去食過添。環境衛生:正門個陣好有禪味:感覺好平靜。 裝修簡潔,地方闊落,燈光柔和,好舒服。入面有兩間房,一間12人大房同一間4-8人既細房。餐廳重好多元化,客人可以選擇食完壽司,再去唔同角落食天婦羅同鐡板燒。我地當晚喺sushi bar 食到好飽都要去tempura bar到食返幾件鎮店之寶天婦羅先肯走。(請留意,洗手間係喺餐廳出面既。雖然遠少少,不過好大好乾淨。)服務:酒店級服務係唔同d,態度非常專業:一入到門口就幫我地收好哂d遮,重一人一條熱毛巾,好warm呀。我地坐sushi bar,所以想食乜都可以同師傅直接講,即叫即做,包保新鮮。師傅個名為"森口勇",小弟就"心口勇",用d唔咸唔淡既日文同森口師傅傾計。大家唔識講日文唔緊要,因為平師傅會幫我地翻譯既。Sushi bar 既所有人

環境衛生:

正門個陣好有禪味:感覺好平靜。

服務:

。Sushi bar 既所有人都好親切友善,有講有笑真係食得開心,飲得痛快。閒談間得知師傅三個禮拜前先由東京來港,重要係第一次,佢話感覺香港同東京差唔多,好容易適應,只係溝通上有少少困難,所以每次有客人用日文同佢講野時,佢都可以輕鬆好多。

味道: 色香味俱全

秋刀魚刺身:秋刀魚為季節性食物,亦係小弟既最愛,唔叫黎食真係好對唔住自己
刺身新鮮甘香嫩滑,必吃推介一。(因為叫秋刀魚刺身時唔知師傅既壽司咁得,所以小弟已經諗住星期五會叫秋刀魚壽司

師傅曾經喺酒店做過,佢做既壽司為"日本風味",已經調好哂味,所以係唔需要點其他醬汁既。真係正到暈,大家一定要黎試下。

瀨尿蝦壽司:即叫即炸即上汁,新鮮熱辣;薄薄既皮炸到好鬆軟而且夠乾身;瀨尿蝦好爽口;甜甜既醬汁好配合件壽司;encore 推介二。

Maguro壽司,三文魚壽司:食親buffet最常見既maguro同三文魚壽司,經師傅捏幾捏,掃兩掃,當堂唔同哂,肉質比平時滑溜爽甜,口感同味道可以話係煥然一新,簡直係神來之筆
;驚喜推介三。

金目鯛壽司:此乃師傅推介,為當晚最靚既魚,因為夠油身;果真如此,鮮甜甘香嫩滑;師傅推介四。

拖羅壽司:睇相都知肥美
,入口即溶,簡直係齒頰留香,好細食既媽媽都要encore
;一絕推介五。

帶子壽司:簡直係鮮甜無比,肉質軟滑,令人回味無窮;必吃推介六。

拖羅蘿蔔巻: 師傅特製比我地試,蘿蔔令卷物變得爽脆,味道好清甜;森口推介七。

牛肉壽司:平師傅推介,牛肉為半生熟,咬落口感不一,表面帶脆,牛肉有生滑有熟嫩,唔會太辣口,甜甜既醬汁好有teriyaki味;熟食推介八。

稻菊最出名係天婦羅,爸爸話我地幾飽都一定要試兩件,果然名不虛傳
。第一樣要讚既係個tempura bar既抽油煙系統做得好好。師傅話佢地既天婦羅特別在於用芝麻油,除左帶出芝麻本身獨特既香味之外,更可以唔油膩地保存食材既原味。

蝦天婦羅:曾經有人話過"蝦天婦羅"同普通既"炸蝦"既分別係在於吸油紙上既油漬;廚功了得既師傅操刀之下,前者係應該一滴油都冇,而後者就會物盡其用,張吸油紙會油lum lum
。依圖所見,我地當晚既天婦羅真係一滴油都冇,齋睇都知師傅既廚藝頂呱呱
。個皮炸得又薄又鬆脆,味道香而不油,重帶出左隻蝦原有既鮮味,無可置擬既色香味俱全;稻菊必吃推介九。

生粟米:食到咁飽,當然要食返少少生果幫助消化啦。平師傅就介紹我地食左d又甜又爽既日本生粟米做甜品。嘩,嗦嗦聲,好正呀!!!
季節性推介十。

抵食:

其實我地食咁多野,個價錢真係好合理架,好多信用卡都會有唔同優惠,埋單時不妨問一問。不過點解會扣左分呢:750ml或以下既開瓶費為$300;1.8L既sake就要成$500。

為左測試食物係咪可以保持水準,小弟已經約好左屋企人星期五再戰稻菊。
秋刀魚刺身
目魚刺身