2019-08-25
棋哥燒鵝剛在尖沙咀開了分店,以後唔駛過海都可以嘆到優質靚燒鵝。餐廳裝修光猛,四處掛上美食掛晝,而且座位寬闊,一點壓迫感都冇, 坐得好自在。嚟到梗係要食燒鵝啦~我哋叫咗二人套餐,有燒鵝例牌及單拼燒味例牌,(可選擇叉燒、燒腩仔、切雞、豉油雞、熏蹄及紅腸),到最後我同朋友揀咗叉燒。套餐包時令郊外油菜、白飯/瀬粉及米粉,餐飲可選老火靚湯或冷熱飲品。主角出場,燒鵝例牌下裝,有靚鵝脾,皮脆肉嫩,惹味十足。燒鵝配瀬粉,係我心目中最好配搭,瀬粉份量十足,湯底夠清,粉質滑溜。叉燒好優質,是瘦叉燒,一點肥膏都有,肉質腍嫩,入口香糖美味,燒烤味十足,好正!朋友話食叉燒一定要配白飯,白飯有米香,亦很軟綿,不錯。至於郊外油菜,今次是菜心, 菜梗及菜葉分開,有菜味,而且沒渣。每日老火靚湯係花生雞腳湯, 火喉十足, 湯料豐富,飲到啖啖靚湯。
主角出場,燒鵝例牌下裝,有靚鵝脾,皮脆肉嫩,惹味十足。
朋友話食叉燒一定要配白飯,白飯有米香,亦很軟綿,不錯。