2023-02-02
新開一間炮台山嘅台式食店,見到個款式都算多,價錢都算親民,今日終於試咗👍🌟台式香濃沙茶鍋🌟熱騰騰嘅茶鍋食材非常豐富,有娃娃菜,牛肉牛、米血糕、牛丸、沙白、粟米、金菇、炸枝竹、鳴門卷、花枝丸、韭菜、蕃茄及青豆角,仲有自選麵底。牛肉鮮嫩,湯底帶點微辣又能帶出食材的鮮味,十分足料。🌟肉鬆榨菜蛋餅🌟肉鬆榨菜蛋餅少少醎味,肉鬆同榨菜比例適中而且份量頗多。🌟花蓮紅燒半筋半肉麵🌟牛肉嫩滑容易入口,湯底有香濃牛肉湯底味,加上軟硬適中的麵條,真係一流。🌟黑糖珍珠奶茶🌟(加配價+$12)嚟到台式餐廳食飯,梗係要叫返兩杯台式飲品啦!黑糖珍珠奶茶,茶香奶滑,黑糖濃厚又唔太甜,加埋啲煙靭嘅珍珠,口感十足。🌟芋香芋泥奶茶🌟(加配價+$12)粉紫色的芋香芋泥奶茶色澤誘人,濃郁郁清香,-啲都唔覺得甜,芋泥打成蓉狀,非常香滑。🌟古草鮮草三色芋圓🌟鮮草切成細細舊,容易入口。三色芋圓食得出有原材料紅薯、紫薯及芋頭的不同味道,再加上軟硬適中的紅豆,甜味適中。
🌟台式香濃沙茶鍋🌟
🌟肉鬆榨菜蛋餅🌟
肉鬆榨菜蛋餅少少醎味,肉鬆同榨菜比例適中而且份量頗多。
🌟花蓮紅燒半筋半肉麵🌟
🌟黑糖珍珠奶茶🌟(加配價+$12)
🌟芋香芋泥奶茶🌟(加配價+$12)
🌟古草鮮草三色芋圓🌟