三个女人一个墟,几个朋友聚埋一齐,最好节目当然系Low Tea啦~🤭​最近我都周围试唔同嘅下午茶!除咗上两个Post介绍过嘅蜂蜜下午茶,仲有试one+one café & bar出嘅「桃の蜜语」下午茶!​夏末初秋,正系日本白桃完熟嘅季节!呢个「桃の蜜语」下午茶就系用「桃之乡」山梨县产嘅白桃制成,呢度出产嘅蜜桃出名丰腴浑圆、白里透红,桃肉仲特别滑嫩多汁,用此入馔制成嘅咸甜美点,味道真系相当唔错!​✦甜点​包括:山梨白桃伴白桃雪葩、山梨白桃挞、意式白桃奶冻伴燕窝、白桃拿破仑、白桃软心慕丝蛋糕、白桃软芝士蛋糕伴白桃忌廉​咁多款入面,我最钟意山梨白桃伴白桃雪葩,系切半嘅白桃上,放咗一球白桃雪葩,挖出桃肉,伴随冰冻嘅雪葩一同食用,口感唔错!师傅仲会放干冰送上,成个甜品真系劲Igable!​另外,白桃奶冻杯都颜值好高!面层铺满白桃果肉及燕窝,底下就系桃味粉红啫喱,再加上嫩滑奶冻,用料超丰富超。​✦咸点​包括:大虾白桃、白桃乳酪酥、芒果牛油果带子串、酥炸蟹肉饼汉堡、香草番茄意式烤面包​咸点之中,大虾白桃杯最令我印象难忘!杯中有一只加拿大厚肉大虾,经香草及白胡椒粒调味,味道好鲜甜。大虾再浸入鲜榨白桃汁
「桃の蜜语」下午茶(2位)
✦甜点​
✦咸点​

咸点之中,大虾白桃杯最令我印象难忘!杯中有一只加拿大厚肉大虾,经香草及白胡椒粒调味,味道好鲜甜。大虾再浸入鲜榨白桃汁梳打水,轻呷一口,有种爽透心凉嘅感觉。​
芒果牛油果带子串都好正,芒果同牛油果几夹,好creamy清新,入面仲夹有煎香咗嘅带子,爽爽地几好食。​

✦白桃柠檬梳打​
「桃の蜜语」下午茶配两杯白桃柠檬梳打,个人觉得几好,唔甜,甘甘地,用嚟送甜品真系一流!​
2020-09-18
「桃の蜜语」下午茶(2位)
  • 「桃の蜜语」下午茶