2020-12-07 824 浏览
「冬日限定 • 燕窩下午茶」❄️今個冬天, 帝都酒店與瑞士護膚品牌GLYCEL合作, 推出「嚐燕.絮語」下午茶, 以矜貴養顏既燕窩入饌, 帶來一系列精緻鹹甜美點! 全部甜品都加入燕窩既元素, 滋潤養顏, 係女士們會鐘意既下午茶🫖! 甜品方面, 我推薦燕窩芝士撻、燕窩蛋白杏仁茶! 燕窩蛋白杏仁茶 - 杏仁茶要趁熱食~ 杏仁味好香, 口感香滑, 燕窩配上蛋白, 口感層次豐富。燕窩芝士撻 - 上面以燕窩作點綴, 芝士味香醇濃郁, 同時有奶香, 芝士內餡有軟滑細膩既口感, 撻皮夠鬆脆, 帶點牛油香。5款鹹點:• 火炙三文魚壽司波• 蟹肉柚子燕巢• 煎帶子伴風乾茄• 吞拿魚伴溫泉鵪鶉蛋沙律• 炸蝦丸伴西瓜莎莎醬5款甜點:• 燕窩芝士撻• 燕窩蛋白杏仁茶• 燕窩馬卡龍• 草莓燕窩拿破崙• 燕窩紅桑子白朱古力慕絲蛋糕飲品:• 玫瑰拿鐵• 洛神紅莓凍茶 🕰供應時間: 星期一至日 (3:15pm - 5pm)
「冬日限定 • 燕窩下午茶」

5款鹹點:

• 燕窩紅桑子白朱古力慕絲蛋糕

飲品:
• 玫瑰拿鐵
• 洛神紅莓凍茶

🕰供應時間: 星期一至日 (3:15pm - 5pm)
2020-12-06
2020-11-16 928 浏览
美需要內外兼備,帝都酒店推出「嘗燕。絮語」下午茶,與來自瑞士GLYCEL合作,選用矜貴的燕窩入饌,設計一系列瑰寶精緻的茶點,喚醒肌膚的光采!凡享用兩位用下午茶,可獲贈GLYCEL體驗裝,並憑換領卡於GLYCEL沙田分店兌換HK$200現金禮券、全效升級版魚子極緻修護面膜,及享用燕窩高效緊緻修護療程乙次,令愛美的你,由內靚到外! 五款精選鹹點:•火炙三文魚壽司波•蟹肉柚子燕巢•煎帶子伴風乾茄•炸蝦丸伴西瓜莎莎醬•吞拿魚伴温泉鵪鶉蛋沙律蝦丸大顆有嚼勁,混入鮮味墨魚肉,質感綿彈,伴以香甜西瓜莎莎,清新而減膩。帶子厚身圓潤,兩邊香煎至金黃色,入口滑嫰、鮮甜,配上風乾車厘茄,酸香開胃。蟹肉柚子燕巢造型唯妙唯肖,盛著綿稠蟹肉、鵪鶉太陽蛋,咬開時流心湧出,滿腔濃郁鮮香,令人垂涎! 五款精選甜點:•燕窩蛋白杏仁茶•燕窩芝士撻•燕窩紅桑子白朱古力慕絲蛋糕•燕窩馬卡龍•草莓燕窩拿破崙蛋白杏仁茶必須襯熱享用,入口香甜,啖啖稠密蛋白,倒入一絲絲雪白的燕窩,十分矜貴。滿滿的骨膠原,十分養顏,杏仁芳香滲進柔嫩蛋白中,入口順滑,非常誘心! 燕窩芝士撻,燕窩柔滑淡雅,咬開酥脆餅皮,盡是滑溜芝士,滋潤味蕾。燕窩配以草莓

五款精選鹹點:

•燕窩芝士撻
•燕窩紅桑子白朱古力慕絲蛋糕
•燕窩馬卡龍
•草莓燕窩拿破崙

燕窩配以草莓最俘虜我心,草莓拿破崙夾滿吉士醬,質感清脆,沁出濃郁牛油香,加上燕窩和野莓點綴,是雙重滋味。馬卡龍入口鬆化,夾著金箔白酒啫喱及燕窩,清甜中帶有淡淡酒香,豐富層次感。慕絲蛋糕賣相像優雅的帽子,沿邊圍上脆米珍珠點綴,慕絲綿密順口,內有紅莓果醬,相當吸引。

熱飲:玫瑰拿鐵/ 冷飲:洛神红莓凍茶
入口是馥郁的玫瑰香氣,卻不減咖啡的香醇,令人迷醉,呷一口泡沫,十分治癒。红莓凍茶微酸滋味,酸甜清爽,令人心神放鬆。
2020-11-15
2020-11-13 385 浏览
呢排尖沙咀,港島區人多疫症又多。都係留喺沙田好啲。帝都酒店嘅 one+one Cafe & bar 真係唔錯。酒店嘅 support,又唔會好驅緊。有 Happy Hour,有golden hour。原來仲有嘢食。個海鮮盤都值門票價。配返杯白酒簡直係非一般享受! 最緊要係環境清幽得黎又有人氣聚集。一衆 office男女,後生仔女都岩蒲。唔會複雜近排三五知己,冇得出去。起碼呢到都係地點方便,有安全,又抵蒲。真係比個讚佢地!
呢排尖沙咀,港島區人多疫症又多。都係留喺沙田好啲。
個海鮮盤都值門票價。配返杯白酒簡直係非一般享受!

真係比個讚佢地!
  • Deluxe Seafood Platter
  • $498
2020-11-12 284 浏览
今次黎到帝都酒店high tea🥰終於可以放一放低繁重既工作輕鬆一下了~Tea set 有5款咸點 4款甜點 燕窩蛋白杏仁茶每人仲有一杯特飲❤️配合返主題色調以粉紅色為主 見到都開心。而且入面既嘢食係以燕窩為主 好養顏 岩晒女士👭🏻.大家可以先飲左杏仁茶先 襯熱飲 我就將燕窩同金箔加落杏仁茶飲落好順滑 杏仁茶香濃 估唔到加左燕窩係咁夾.我就最愛煎帶子伴風乾茄 燕窩芝士撻同馬卡龍💕帶子上面仲加左魚子醬 濃郁既魚子醬同清新既煎帶子mix埋 一口既size剛剛好 味蕾感到幸福🤤芝士撻既芝士味巨重 有流心感 外面既曲奇餅皮好香脆 再配埋面頭一絲絲既燕窩👍🏻剛好中和返馬卡龍本身係偏甜 呢個馬卡龍中間夾住一層燕窩同金箔啫喱 令到成個味道無咁甜 就算唔愛好甜食既人士都會接受到‼️😋.嘢飲方面有熱同凍飲 分別係玫瑰🌹latte 同 洛神紅莓凍茶2款飲品既顏色都好搶鏡 玫瑰latte仲有朵小小既玫瑰係飲品入面添💜咖啡香濃配清新玫瑰洛神紅莓凍茶味道較為清淡 酸酸甜甜 開胃之選每食一件咸/甜食之前都可以飲下黎清新返個味覺咁就試真到每一件點心既細節啦。.呢個tea set係同護膚品牌GLYCEL crossove
Tea set 有5款咸點 4款甜點 燕窩蛋白杏仁茶
每人仲有一杯特飲❤️配合返主題
色調以粉紅色為主 見到都開心。
而且入面既嘢食係以燕窩為主 好養顏 岩晒女士👭🏻
大家可以先飲左杏仁茶先 襯熱飲 我就將燕窩同金箔加落杏仁茶
飲落好順滑 杏仁茶香濃 估唔到加左燕窩係咁夾
我就最愛煎帶子伴風乾茄 燕窩芝士撻同馬卡龍💕
洛神紅莓凍茶味道較為清淡 酸酸甜甜 開胃之選
每食一件咸/甜食之前都可以飲下黎清新返個味覺
咁就試真到每一件點心既細節啦。
呢個tea set係同護膚品牌GLYCEL crossover架
仲有試用set同美容療程送返🤤呢個價錢認真抵到爛
有得食之餘仲可以護膚❤️
2020-11-07
下午茶
三個女人一個墟,幾個朋友聚埋一齊,最好節目當然係Low Tea啦~🤭​最近我都周圍試唔同嘅下午茶!除咗上兩個Post介紹過嘅蜂蜜下午茶,仲有試one+one café & bar出嘅「桃の蜜語」下午茶!​夏末初秋,正係日本白桃完熟嘅季節!呢個「桃の蜜語」下午茶就係用「桃之鄉」山梨縣產嘅白桃製成,呢度出產嘅蜜桃出名豐腴渾圓、白裡透紅,桃肉仲特別滑嫩多汁,用此入饌製成嘅鹹甜美點,味道真係相當唔錯!​✦甜點​包括:山梨白桃伴白桃雪葩、山梨白桃撻、意式白桃奶凍伴燕窩、白桃拿破崙、白桃軟心慕絲蛋糕、白桃軟芝士蛋糕伴白桃忌廉​咁多款入面,我最鍾意山梨白桃伴白桃雪葩,係切半嘅白桃上,放咗一球白桃雪葩,挖出桃肉,伴隨冰凍嘅雪葩一同食用,口感唔錯!師傅仲會放乾冰送上,成個甜品真係勁Igable!​另外,白桃奶凍杯都顏值好高!面層鋪滿白桃果肉及燕窩,底下就係桃味粉紅啫喱,再加上嫩滑奶凍,用料超豐富超。​✦鹹點​包括:大蝦白桃、白桃乳酪酥、芒果牛油果帶子串、酥炸蟹肉餅漢堡、香草番茄意式烤麵包​鹹點之中,大蝦白桃杯最令我印象難忘!杯中有一隻加拿大厚肉大蝦,經香草及白胡椒粒調味,味道好鮮甜。大蝦再浸入鮮榨白桃汁
「桃の蜜語」下午茶(2位)
✦甜點​
✦鹹點​

鹹點之中,大蝦白桃杯最令我印象難忘!杯中有一隻加拿大厚肉大蝦,經香草及白胡椒粒調味,味道好鮮甜。大蝦再浸入鮮榨白桃汁梳打水,輕呷一口,有種爽透心涼嘅感覺。​
芒果牛油果帶子串都好正,芒果同牛油果幾夾,好creamy清新,入面仲夾有煎香咗嘅帶子,爽爽地幾好食。​

✦白桃檸檬梳打​
「桃の蜜語」下午茶配兩杯白桃檸檬梳打,個人覺得幾好,唔甜,甘甘地,用嚟送甜品真係一流!​
2020-09-18
「桃の蜜語」下午茶(2位)
  • 「桃の蜜語」下午茶
網上見到有榴連tea set, 價錢又幾吸引$400有找,二話不說就同朋友book左黎!點知實物比起網上的介紹外形上係有啲出入😟個tea set一共有3層,只有最後一層係榴連的甜品,而下面兩層都係東南亞風味的熟食小點,例如係海南雞軍艦、冬陰功湯浸鮮蝦雲吞、沙嗲牛配米通、etc. 雖然味道不過不失,但搭配上層的榴連甜品未免有點兒奇怪🤨⋯⋯一般的酒店tea set都會有scone,sandwich,mini mouse dessert,但呢度全部都冇😅至於成餐的重點:榴連bomb同布甸係好食,唔係榴連精溝出來的味道👍🏻 但榴連蛋糕就冇乜榴連味,cheesetart都係一般般。如果係專門為榴連而來的fans,個人覺得不要抱太大期望,始終價錢平,出品也是相若...過下癮就好了😆😂
既然去唔到新加坡同馬來西亞食榴槤,又唔想買泰國榴槤食,既然有tea set,緊係要試吓。價錢十分便宜,同老公一齊去試,(因為小朋友唔食榴槤👍🏻)。環境ok,服務滿意。布甸滑溜,底層榴槤足味。賣相滿意,榴槤芝士撻中,芝士同榴槤冇互相搶味。榴槤炸彈脆口。其他鹹點我老公話滿意,(因為我主要食榴槤)主要來說滿意,榴槤味未夠突出,唔夠口!!不過價錢合理。
既然去唔到新加坡同馬來西亞食榴槤

又唔想買泰國榴槤食,
既然有tea set,
緊係要試吓

價錢十分便宜

同老公一齊去試,
(因為小朋友唔食榴槤👍🏻)。
環境ok,服務滿意

布甸滑溜,底層榴槤足味。
賣相滿意,
榴槤芝士撻中,
芝士同榴槤冇互相搶味。
榴槤炸彈脆口。
其他鹹點我老公話滿意,
(因為我主要食榴槤

主要來說滿意,
榴槤味未夠突出,
唔夠口!!
不過價錢合理
2020-06-06 498 浏览
榴槤飄飄 $388/2位夏天又係食榴槤既季節,同好友去嘆番個泰式榴槤high tea。Tea set有咸點甜點各五款,一咸一甜咁食,就唔會有膩感。咸點都幾出色,特別推介冬蔭功鮮蝦雲吞,一口雲吞入口仲暖笠笠,冬蔭功酸酸辣辣,特別開胃!另外蟹肉薯泥球伴泰式酸辣汁,酸辣汁用針筒擺設,食先「吱」入薯球,新奇得黎又保持薯球脆身,設計100分。甜點全部都係榴槤做既,每舊都要細味品嘗。最有榴槤味一定係榴槤布甸,底層有啖啖榴槤肉,夾埋面層既布甸軟軟的,入口溶化。榴槤蛋糕,睇外型就值得加分,幾cream整成榴槤型態,廚師真係好有心思!榴槤芝士撻出奇地夾味,榴槤同芝士,兩個雖然重味,都又唔會搶左對方既味,值得一試!😋榴槤下午茶做到下個月15號ja, 榴槤既fans一定要去試試!
榴槤飄飄 $388/2位

榴槤下午茶做到下個月15號ja, 榴槤既fans
一定要去試試!
2020-06-05 432 浏览
以榴槤及泰式為題既afternoon tea,鍾意榴槤既小妹又點會錯過😍Tea set由3:15-5:15(去到7月尾),$388/2位用,有5甜5咸同埋餐茶,CP值都幾高👍餐廳選用泰國金枕頭榴槤入饌,製成5款精緻嘅甜品:榴槤炸彈、布甸、半熟芝士撻、蛋糕、閃電泡芙。咸點加入泰式元素:冬蔭功鮮蝦雲吞、蟹肉薯仔波、海南雞軍艦、一口豬頸肉、沙嗲雞肉牛肉配米通。榴槤蛋糕既賣相最吸精,綠色既榴槤殼像真度好高,就連入面既蛋糕顏色都做得好仔細,食之前要好好欣賞👀榴槤炸彈同布甸係最重榴槤味既!食布甸記得要用匙羹不到落底,因為底層有d榴槤蓉架😋榴槤炸彈就最有驚喜,外表酒紅色既朱古力皮原來包住成球金枕頭蓉,原汁原味👍咸點特別鍾意沙嗲米通同蟹肉薯仔波,米通好脆口,配埋微辣嘅沙嗲牛雞肉,真係好match。蟹肉薯仔波食到尾聲都係暖暖的,而且泰式酸辣醬用上唧唧既吸管設計倒插住粒薯波,創意又實用,一d都唔膩胃😉

2020-05-25 459 浏览
地點:沙田帝都酒店one+one cafe 食物: 榴槤下午茶set ($388 per set)Comment: 極度失望,唔覺得自己係食緊high tea首先入到間酒店cafe居然好嘈,背後既超大電視係播緊足球賽事 (我係黎食tea囉唔係happy hour飲啤酒😒😒😒)跟住落完個set問有咩飲,waiter答普通咖啡奶茶檸茶檸水,我再問咁有無得加錢轉special drink, 佢答我「無」😤😤😤再加上食物同display係普通到一個點.........🙄🙄🙄~完~
地點:沙田帝都酒店one+one cafe
食物: 榴槤下午茶set ($388 per set)

~完~
2020-05-25
2020-02-20 763 浏览
聖誕節前的公司商務午宴, 感覺很不錯。因前一天已訂檯, 因此在午餐繁忙時間都不用等位。餐廳位於酒店地下, 每個位置都闊,及有沙發坐, 都幾舒服,  唔會吵的, 不會怕受打擾, 拍拖或者係商務會議用都很適合。午餐時段有套餐的, 前菜, 餐茶, 甜點都是在沙律吧自助的。選擇也有很多, 沙律、生果、蛋糕、小甜點的都會有。因工作關係, 不方便拍照。主食方面, 是一般都西餐選擇, 雞牛羊魚都有, 我選了黑松露汁伴魚。個汁真係幾唔錯, 好濃黑松露味, 薯條製作都很用心, 魚就一般般啦~

白汁黑松露汁配魚柳
沙律吧的甜品
题外话/补充资料: 整體而言, 都很不錯。
2019-12-23
白汁黑松露汁配魚柳
2019-11-16 577 浏览
Tea Set融入了香甜花果元素,主廚將茶點幻化成精緻的小盆栽,令人賞心悅目!與美國護膚品牌philosophy聯乘合作,凡享用兩位用下午茶,可於philosophy沙田連城廣場概念店免費換領「高效保濕體驗套裝」兩份,與閨蜜一起煥發肌膚光采。五款精選甜點:藍莓芝士鍵香橙軟心朱古力綠茶仙人掌杯子蛋糕菠蘿吉士泡芙蜜桃糯米糍甜點造型吸引,軟心朱古力雕琢成白芒花,俘虜了女孩的心。朱古力球包裹著軟心橙味朱古力,口感細滑;而白芒花花瓣以香甜白朱古力製成,是雙倍的濃滑細膩。仙人掌Cupcake十分可愛,巧妙的把綠茶忌廉擠在朱古力條上,再灑上椰絲,維肖維妙,入口帶牛油香的cupcake配上醇滑的茶香,啖啖滋味。菠蘿泡芙外皮酥軟,中央填滿新鮮菠蘿肉和細滑吉士醬,口感軟硬兼施。蜜桃糯米糍質感軟糯、黏牙,夾合清甜冰涼的蜜桃慕絲,配搭甜思思。五款精選鹹點:龍蝦花茶果涷藜麥煙鴨胸卷迷你芝士紫薯香煎三文魚餅酥炸肉丸配菠蘿醬煙鴨胸薄皮捲著藜麥和南瓜蓉,健康可口,配上香橙與檸檬打成的甜酸醬汁,以有機幼苗點綴,充滿清新嫩綠的感覺。很喜歡香煎三文魚餅,煎至口感香脆,品嚐到柔嫩的三文魚肉,拌合軟綿薯蓉、紫洋蔥等,口感豐沛。

五款精選甜點:

藜麥煙鴨胸卷
迷你芝士紫薯
香煎三文魚餅
酥炸肉丸配菠蘿醬
煙鴨胸薄皮捲著藜麥和南瓜蓉,健康可口,配上香橙與檸檬打成的甜酸醬汁,以有機幼苗點綴,充滿清新嫩綠的感覺。很喜歡香煎三文魚餅,煎至口感香脆,品嚐到柔嫩的三文魚肉,拌合軟綿薯蓉、紫洋蔥等,口感豐沛。酥炸雞肉丸香味濃郁,肉汁豐盛,配上菠蘿醬,酸香怡人。

下午茶跟配兩杯特色飲品,可選蝶豆花檸檬梳打或洋甘菊檸檬茶,紫藍色的梳打,十分夢幻,後者浸泡著芬芳的洋甘菊花瓣,可以寧神靜氣。於忙裡偷聞的午後,放慢腳步,讓身心充電。

推廣期:下午茶2019年11月1日至2020年1月31日
供應時間:星期一至日15:15pm -17:00pm
2019-11-09
2019-11-12 942 浏览
希望,每人都要人😍甜蜜,每人都想擁有🥳帝都酒店的1+1 cafe 推出希望蜜語系列🍵🍵🍵初初覺得名幾好,在網上見到介紹覺得幾特別,吸引左我angel來試,果然不錯茶㸃很精緻,味道也不錯👍🏻地方不算大,客人也不多,靜靜的環境品嚐下午茶時光,十分舒適,坐一整天都可以,始終在酒店環境也不會太差。基本上全部都係OK的唔中伏, 綠茶仙人掌杯子蛋糕🍰好可愛呀😍個人比較喜愛菠蘿包和蜜桃糯米糍,有果香味,又清新。其他茶㸃就一般,香橙軟心朱古力太甜了🙈🙈🙈,我不愛吃太甜的,看來的口味比較偏向鹹點多。
希望,每人都要人😍
甜蜜,每人都想擁有🥳
帝都酒店的1+1 cafe
推出希望蜜語系列🍵🍵🍵

個人比較喜愛菠蘿包和蜜桃糯米糍,有果香味,又清新。

2019-09-27 1843 浏览
「閃耀炫目」Tea Set用上高貴的黑色珍珠─魚子醬入饌,製成別緻高雅的美點,配上香桃氣泡酒,可以跟好姊妹恬靜度過午後時光。鹹點(五款):慢煮鵪鶉蛋伴魚子醬 煙三文魚比高包伴魚子醬牛油果醬酥餅伴魚子醬法式鵝肝慕絲伴蟹籽三文魚籽海鮮酥盒最喜歡海鮮酥盒,酥皮鬆脆,充滿牛油香氣,中央填滿忌廉汁,以三文魚籽鋪面,香氣十足。煙三文魚卷成花狀,包裹著矜貴魚子醬,鮮味突出,以香脆比高包盛著,啖啖滋味。口感柔滑的慢煮鵪鶉蛋配上魚子醬,有青瓜點綴,配搭清新。甜點(五款):紐約芝士波伴魚子醬金箔朱古力燉蛋意式豆腐奶涷伴黑加侖子果醬一口芒果糯米飯蜜桃青蘋果草莓脆餅芝士波芝味濃郁,順口綿密,咬開外層,芝士傾瀉而出,誘惑味蕾。燉蛋以黑朱古力脆豆模仿魚子醬,咬口十足,奶滑忌廉配上黑朱古力慕絲,滿口甜思思。糯米飯以軍艦壽司呈現,表面舖滿芒果汁爆珠,創意滿分。
鹹點(五款):
一口芒果糯米飯
蜜桃青蘋果草莓脆餅
2019-09-21
2019-09-24 883 浏览
呢個魚子醬下午茶真係不得了 好豐富 真係女士恩物❤️有齊咸點甜點 每位仲可以揀香桃氣泡酒/葡萄柚薑汁汽水 酸酸甜甜好開胃‼️同閨蜜黎食就最好不過👭.❥ 5款咸點慢煮鵪鶉蛋伴魚子醬煙三文魚比高包伴魚子醬牛油果醬🥑酥餅伴魚子醬法式鵝肝慕絲伴蟹籽三文魚籽海鮮酥盒.❥ 5款甜點紐約芝士波伴魚子醬金箔朱古力🍫燉蛋意式豆腐奶凍伴黑加侖子果醬一口芒果糯米飯蜜桃青蘋果草莓脆餅🍑🍏🍓.我最愛ɴᴇᴡ ʏᴏʀᴋ芝士波同牛油果醬酥餅兩款都舖左魚子醬 好高貴既感覺~牛油果醬x洋蔥粒好香 配上酥餅既鬆脆 再加上魚子醬精美得黎好食!!!紐約芝士波更加係玩味十足外形到極迷你既芝士 仲用ᴊᴇʟʟʏ整左封蠟既效果咬落去好滑 🧀芝士味香濃配上鱘魚子醬 無得輸呀🤤💙.邊飲邊食邊ᴄʜɪʟʟ~好滿足呀‼️
呢個魚子醬下午茶真係不得了 好豐富 真係女士恩物❤️
意式豆腐奶凍伴黑加侖子果醬
一口芒果糯米飯
蜜桃青蘋果草莓脆餅🍑🍏🍓
我最愛ɴᴇᴡ ʏᴏʀᴋ芝士波同牛油果醬酥餅
兩款都舖左魚子醬 好高貴既感覺~
牛油果醬x洋蔥粒好香 配上酥餅既鬆脆 再加上魚子醬
精美得黎好食!!!
紐約芝士波更加係玩味十足
外形到極迷你既芝士 仲用ᴊᴇʟʟʏ整左封蠟既效果
咬落去好滑 🧀芝士味香濃
配上鱘魚子醬 無得輸呀🤤💙
邊飲邊食邊ᴄʜɪʟʟ~
好滿足呀‼️
2019-09-21