2011-07-27
小弟揀咗日平日嚟Buddies食嘢希望無咁多人等位!不過嚟到門口都係要等一等,無法啦!深水埗呢帶有邊間食肆中午唔駛等位架又~~,更何況間嘢開喺黃金高登後面咁鬼就腳,仲要係幾乎獨市生意咁做(注:佢對面馬路都有間食差唔多嘢嘅餐廳不過就茶餐快餐Feel咗啲)先講環境呀!樓底都OK夠髙就算地方唔算大亦未有焗束嘅不安感覺,同時亦無嗰種兜頭吹暴力式散熱嘅風冷裝置,可以舒舒服服咁同朋友慢慢傾慢慢坐,偶然見一大班OL十幾廿人坐埋一枱亦未出現渲鬧情況,好明顯餐廳環境都引來一班愛乾淨、愛舒適寧靜嘅食客呢!樓面都起用後生仔女做侍應而且全套制服感覺良好,舉頭欣賞多幅名畫之際.....轉頭至發現....原來自己仲喺呢間深水埗「街邊」食肆啊! 唔係任何意大利菜都係「賣飛佛」,例如份量少又食到嘔嘅意大利飯一般都唔會叫,所以是日午餐主菜我揀咗: 什菌/煙肉芝士意大利扁意 配 椰菜忌廉湯扁意粉面頭應該有輕輕灑上啲芝士粉吊一吊味,個汁嘅熱力將芝士同煙肉香味散發出來,即時引起食慾,煙肉同什菌都切成薄薄小塊容易入口,扁意粉口感稍硬但有個靚汁補翻數整體尚算合格,上菜器皿亦未有學啲大酒店餐廳用啲King Size碟"邊"嗰款(
....原來自己仲喺呢間深水埗「街邊」食肆啊!
整體尚算合格,上菜器皿亦未有學啲大酒店餐廳用啲King Size碟"邊"嗰款(注:外型酷似
韓國儒生頭戴嗰款闊邊帽咁),視覺上較為實際未有被騙嘅感覺。椰菜忌廉湯濃度適中亦
鹹得有道理,不過不失。
餐飲: 凍檸茶(小甜),特登叫小甜試吓啲檸檬同茶靚唔靚仔,OK唔太酸唔太苦嘅~~
(餐飲冷熱同價是為一大驚喜)
是日甜點: 雲呢拿雪糕糯米糍,呢個先係全份午餐最正嘅位,小小一包
未開封嘅糯米糍(Packing無品牌亦應該非自家製),外層實在冰感配以軟心雲呢拿味雪糕
,在炎炎夏日一嚐立即暑氣全消啊!心諗:「可唔可以俾多包呀姐姐?」
小小意見:如果有啲單叫飲品或者小食嘅餐牌睇就更加好,講真呀!意大利菜嘅份量....
大胃王實在唔夠皮呀!況且對好多人嚟講價錢唔係首要考慮嘅時候.....就不如賺盡D啦!
明冇?