2021-07-17
📍#夏龍灣🇭🇰香港筲箕灣筲箕灣東大街114號地舖#MFJ筲箕灣 #MFJ越南菜人均消費: HKD73味道: 👅👅賣相: 👀👀👀價格: 💰💰💰環境: 🌹🌹🌹服務: 🤬🤬🤬🤬🤬性價比: ⭐️⭐️回頭率: 見東大街新開越南菜,就入去試試,結果食到一肚氣🤬🤬🤬 餐廳選擇多,價錢平,但食物質素偏差,態度方面後續吧👎🏻火車頭🍜$68份量超大,足夠兩個人食! 不過主要係粉多,牛丸牛腩等都無味無口感,河粉好散,最大問題是湯底,毫無味道,愈食愈寡🆗秘製咖哩雞飯🐔$52雞就有三件,不過不失!咖哩汁其實十分惹味,但食第一啖已經覺得咸,而且愈食愈咸!🆗越式烤豬肉串撈檬🍝$48又是超大碗,份量勁多,賣相不錯,食落尚算開胃!烤豬串就偏咸,普通⭐️越式蒸粉卷🌯$45剛蒸好的熱辣辣!外皮煙韌香口,餡料亦不錯,加上魚露,好味!仲有好多扎肉,扺食的🆗越式炸蝦餅🍤$55炸蝦餅賣相好似魚蛋,$55有六件,味道不錯,略嫌口感不夠爽口彈牙⭐️益力多沙冰🍧$15大熱天時,飲杯沙冰的確涼快!味道調校得不錯,不會太酸,透心涼一開始時點了一個火車頭,兩份小食,店員問我要什麼飲品,結果:👩🏻:我地係有幾多杯飲品?🤵🏻:飲品除左椰青咖啡半價👩🏻:咁
📍#夏龍灣
環境: 🌹🌹🌹
服務: 🤬🤬🤬🤬🤬
性價比: ⭐️⭐️
回頭率:
見東大街新開越南菜,就入去試試,結果食到一肚氣🤬🤬🤬
餐廳選擇多,價錢平,但食物質素偏差,態度方面後續吧
👎🏻火車頭🍜$68
🆗越式炸蝦餅🍤$55
越式炸蝦餅
⭐️益力多沙冰🍧$15
益力多沙冰
👩🏻:我地係有幾多杯飲品?
🤵🏻:飲品除左椰青咖啡半價
👩🏻:咁我係有幾多杯?
🤵🏻:飲品除左椰青咖啡半價
👩🏻:…………….咁我轉頭先點
轉頭….
👩🏻:我要點杯沙冰和咸檸七
🤵🏻:你得一杯野飲(態度極差)
👩🏻:(火起) 咁我問你又唔答!?
🤵🏻:你冇問過我!
👩🏻:咁我要杯沙冰我了
轉頭佢返轉頭….
🤵🏻:你頭先冇問過我!
真係嬲到差啲拍枱!我都唔同你嘈,你返轉頭話我? 重點係佢態度真係超級查!第一次食飯食到咁嬲!
我經常覺得,餐廳質素基於食物和員工,兩件事真的是掛鉤的!真心第一次食到咁嬲!態度差,食物又不是特別好味!不值回頭
#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相機食先 #食好西 #吃貨 #香港美食指南 #香港美食