2021-09-11
東京米芝蓮一星拉麵店 — 牡蠣不如帰上星期為食兔就試左尖沙咀以貝湯拉麵為主題嘅金色不如歸,今次就試下佢地嘅姐妹店 — 牡蠣不如帰。佢地位於銅鑼灣,以主打牡蠣湯拉麵🍜吸引唔少人慕名而來。店家裝潢以粉紅色作底色,配上珍珠片作裝飾,與蠔主題十分配搭。🦪牡蠣鹽拉麵($118)蠔湯湯底係以新鮮優質鮮蠔數十斤,再加上豬骨、魚清湯經過低溫數小時慢煮而成。味道比較清,只有淡淡的蠔味,冇想像中咁濃郁,有啲失望,唔知點解味道會有少少牛油味🤔旁邊配上自家製日本牡蠣醬,感覺上好似食緊蠔豉味嘅醬🤣好重蠔味~而面底係比較似蕎麥麵feel,有別於平時食嘅日本拉麵,亦同其姐妹店嘅貝湯拉麵係一樣嘅。🍄菇燒牡蠣串($62)以雞髀菇包住蠔, 見到雞髀菇片切得好薄身。一聞上去好香紫蘇葉味,第一啖入口好香照燒汁味同紫蘇葉味,燒蠔嘅香氣撲鼻,蠔味濃郁。蠣泡茶漬飯🍚($65)呢一個茶漬湯嘅蠔味道比起拉麵湯底重,係重好多!好似飲蠔嘅精華咁😍茶漬飯落咗谷粒,令口感更加豐富😋▫️地址:牡蠣不如帰:銅鑼灣百德新街57號Fashion Walk地下A號舖。金色不如帰:中環金融街8號國際金融中心商場3樓3020號舖。九龍塘達之路80號又一城LG
🦪牡蠣鹽拉麵($118)
🍄菇燒牡蠣串($62)
蠣泡茶漬飯🍚($65)
▫️
地址:
牡蠣不如帰:
銅鑼灣百德新街57號Fashion Walk地下A號舖。
金色不如帰:
中環金融街8號國際金融中心商場3樓3020號舖。
九龍塘達之路80號又一城LG2樓25號舖。
尖沙咀中間道15號H Zentre地舖(港鐵站K出口)。
▫️