2018-03-17
早前好友生日,食咗一間意法式的私房菜,真是難忘的一夜。環境幽美,旺中帶靜一邊品嚐美食,一邊與好友暢談之餘,坐在落地大玻璃旁邊,出面正是銅鑼灣繁鬧這份繁忙中一點寧靜感覺,真的放下手上工作,專注享受美食個人最欣賞廚師細心😘😘每一道美食都細心配搭,更突出食物本身的味道,不論視覺,味覺,都係星級的享受。每道菜的獨特配搭,由頭盤至甜品都令我嘆為觀止。一定要介紹一下:1。自家製麵包與特色麵包醬麵包鬆化柔軟,特製芝士餅,香脆餅底,滿有芝士味道,頓時充滿童年回憶,久違的芝士餅😍😍 真的很滿足從未諗麵包醬,都可以有新奇的配搭:香草茄子醬,辣肉腸南瓜醬,再配合自家製麵包,另有一番獨特的味道,又不會蓋過原本麵包裏面的香味,恰當好處生蠔:今次去有優惠買一送一,心思思小小地,叫咗呢兩款來食下1. ScottishRock,2. Lambert Special 嘩嘩嘩…好creamy,好鮮甜,充滿海水味,但不算太濃味真令人回味😍😍😍😍2。 阿拉斯加皇帝蟹腳沙律配椰菜花慕絲蟹肉新鮮甜美,配搭椰菜花慕絲,充滿清新的感覺在前菜之前進食,能消除之前的肥膩感覺,更能提升我的食慾3。 紐西蘭鑽石蜆配煙肉菠菜忌廉湯香滑crea
環境幽美,旺中帶靜
一邊品嚐美食,一邊與好友暢談之餘,
坐在落地大玻璃旁邊,
出面正是銅鑼灣繁鬧
這份繁忙中一點寧靜感覺,
真的放下手上工作,專注享受美食
個人最欣賞廚師細心😘😘
每道菜的獨特配搭,由頭盤至甜品
都令我嘆為觀止。一定要介紹一下:
1。自家製麵包與特色麵包醬
從未諗麵包醬,都可以有新奇的配搭:
香草茄子醬,辣肉腸南瓜醬,
再配合自家製麵包,另有一番獨特的味道,
又不會蓋過原本麵包裏面的香味,恰當好處
嘩嘩嘩…好creamy,好鮮甜,
充滿海水味,但不算太濃味
真令人回味😍😍😍😍
蟹肉新鮮甜美,配搭椰菜花慕絲,充滿清新的感覺
在前菜之前進食,能消除之前的肥膩感覺,
更能提升我的食慾
香滑creamy,湯裡面仲充滿碎蜆肉粒
又香又鮮甜,飲完好舒服又滿足
整粒帶子被黃金包著,外脆內軟,帶子鮮甜好味
本以為冇乜驚喜,但食到落去牛油果加番茄 好甜好美味。再配搭埋鴨胸裏面滿滿口感。
粒番茄仲超甜,仲新鮮呀,好多汁!
一向少食鵝肝的我,一向感覺鵝肝很油膩
但今次配著蘋果沙律同黑醋汁,
令我有所驚喜,沒有油膩感,更有一份酸酸甜甜的感覺,從沒有想這樣的配搭有這樣的驚喜
想不到廚師嘅細心
竟然在主菜前,食過柚子雪葩清清口腔更感清新
終於到食主菜喇!
1。慢煮伊比利亞黑毛豬火腿卷黑毛豬梅肉,芥末子蘋果醬配時令蔬菜:
呢道菜一定要即食,因表面脆卜卜,裏面卷著黑毛豬,令我驚喜是從未試過一個充滿著肉味又鮮香的豬梅肉,真的難忘。
好鮮嫩的和牛肉,配著紫薯蓉,加入少少海鹽,鹹中帶一點甜感覺,都很特別!
1. 櫻桃乳酪芝士慕絲配金巴利啫喱:
好香的櫻桃加入芝士慕絲裏面,
一晚食咗咁多嘢,酸酸甜甜
清一清這分飽滯感可以免費寫祝賀語
2. 綠茶焦糖燉蛋: 一向少食綠茶的我,今次都畀佢吸引住,好香濃的綠茶,配搭焦糖一齊食,苦澀的嚟又帶點甜蜜感覺
下次要帶埋愛人再食多次