2011-03-07
上星期四去中環睇醫生,睇完之後時間尚早,於是就去文華買餅。好在之前去過,因為cake shop喺一樓,要行去lift附近再上一層樓梯。差唔多六點,都好多人黎買餅。買了四件,$35一件,算平,因為老佛爺都要$40件,而文華酒店級都只係$35。之前食過cheesecake & fruit mousse之類,覺得麻麻,所以今次only 買choco 系列。4件餅,用四方盒入住,幾骨子。Passion fruit choco mousse cake個顏色好特別,係黑色,側邊插住一塊passion fruit 朱古力。塊朱古力雖然細細,但好濃passion fruit 味,仲好滑。外面係黑色,裡面係白黃色,好特別。70% 係passion fruit mousse,30 % 中間位係朱古力蛋糕,軟綿綿的。passion fruit味道清新,mousse 好滑。Choco truffle 外型都好搞笑,中間cut 一半再拼埋。軟綿綿,入口即溶,而且有著濃香朱古力味。Opera 十分對辦,一層一層...層次非常分明。帶少少咖啡味,軟滑絕不粗鞋,十個讚!餅底脆脆的,跟上層嘅軟滑來個不同嘅口感。Dark
差唔多六點,都好多人黎買餅。
4件餅,用四方盒入住,幾骨子。
外面係黑色,裡面係白黃色,好特別。
passion fruit味道清新,mousse 好滑。
軟綿綿,入口即溶,而且有著濃香朱古力味。
帶少少咖啡味,軟滑絕不粗鞋,十個讚!
餅底脆脆的,跟上層嘅軟滑來個不同嘅口感。
都係層次分明,但味道跟opera 不同,朱古力味較濃郁。
但跟opera 一樣,係層次分明。側面仲有一塊好滑嘅朱古力片。
中間一層軟、一層較結實,底層又脆,好多層次!