2021-12-17
餐廳:本原純素 (中環)地址:中環威靈頓街112-114號新威大廈1樓102-103號舖有時食得太多肉,都會想轉吓口味食返啲素,比自己調劑一吓,尤其我以前有兩年喺完全食素🌿,有時都真喺幾懷念素食主義喺香港嘅發展同突破今次去到中環威靈頓街新威大廈1樓呢間Vegan cafe 本原純素 @rootvegan.hk 食晚飯,滿足一吓我突然想食素嘅慾望🥰佢哋開咗3個月左右,希望帶出一個訊息:「go back to the root」,令地球綠色啲健康啲🌍,喺推廣純素飲食嘅同時,都想客人嚟到呢度可以relax一番💚;Cafe以簡約嘅工業風裝修成個環境,坐得都幾舒服,所有嘅座位都喺靠埋牆邊,感覺空間感就更加大,佢哋主打各式各樣嘅fusion純素食物同飲品,仲寄賣唔同本地嘅vegan品牌產品同食物,支持返同路人💪,擴展純素嘅圈子🤝✝️魚香茄子貝果 $98一開始會諗會唔會好唔夾,點知又幾有驚喜🎊,以醃咗嘅茄子、新豬肉(素)、鹹魚、純素芝士、甜椒同芝麻堆砌喺兩塊海苔Bagel中間,用刀叉切開煙韌微脆嘅Bagel🍴,配埋餡料一齊食🤏,又真喺好香魚香茄子味🍆,不過鹹魚味就唔係好出,微辣同埋陣陣芝士香,惹味得嚟
✝️魚香茄子貝果 $98
✝️四重芝士薄餅 $128
用咗4款純素仿芝士:哈瓦蒂芝士、車打芝士、煙燻芝士同Mozzarella cheese去整嘅pizza,主要原材料係用豆類去整,
✝️燕麥奶咖啡 $42
就連咖啡都係純素,以燕麥奶去沖咖啡☕️,飲落除咗有咖啡香之外仲有陣陣燕麥嘅麥香😍,飲落同樣奶滑香醇,仲更加健康啲添😎,拉花亦都唔馬虎,你又見唔見呢個精緻嘅圖案係咩嚟呢?