2009-11-03
文華既不定期古古力BUFFET好多人都讚. 上一次已經想黎, 可惜發現既時候已經係最後一個星期仲爆左booking, 只好安慰自己唔食唔重磅. 上個星期見到OR既廣告, 都未聯想到十月頭連續8日既假期再加上一個台灣既WEEKEND已經令到自己既體重到達臨界點, 就已經叫人訂位喇. 過去嗰個星期我就一路都期待住星期六既黎臨. 終於都等到星期六既3點喇, 哈哈.遲到左少少, 到達clipper lounge既時候已經係三點三, 放眼望過去好似真係full左咁. 一放底d野就即刻出去睇下有咩食. 當所有甜品既主題都係有關朱古力, 其實有十幾款已經叫有好多. 不過我覺得有幾件件甜品既分別唔係好大, 食左一款好似食左3款咁. 如果佢哋之間可以有更大既分別會更好. 朱古力既甜度校得好好. 甜苦得宜, 食多幾件都唔會覺得漏! hot spicy chocolate drink: 好特別既一個飲品, 開頭我睇到個名諗左好耐辣既古古力會係點. 飲左啖先知佢唔係真係辣, 而係有辣椒既味道. 好難去解釋 "唔辣既辣椒味" 係點. 但係佢令到杯古古力更香古古力味~~~chocolate mud cake: 我
chocolate mud cake: 我覺得全場no. 1好味既朱古力芝士蛋糕. 唔係dark chocolate, 但係朱古力味重. cheese打得好滑, 想食第二件時已經無晒!!
另外仲有一件好好味既chocolate cake我唔記得係咩名 (見圖), 有一塊黃色裝飾係面既. 佢用既係較濃既古古力, 蛋糕身比較濕, 有一層古古力既topping, 好多種唔同古古力既layer, 好味!
除左朱古力, 仲有附送既小咸點, 二人一份既8件迷你三文治同埋一人一個scone. 曾經聽聞文華既scone有幾咁好食. 不過對我黎講質地唔夠實, 自己覺得麻麻, 佢個玫瑰醬就真係好味!! 啱啱好既玫瑰香味, 但係又唔會太甜. 真係有d似放左朵花入口. 餐飲我哋3個都點左咖啡. 原來文華既咖啡係會不斷咁refill. 早知應該有一個叫茶, 咁就無咁漏, 可以再食多少少...
食完呢餐, 我估我一個星期都唔會ask for 甜品!!