2016-04-03
一直都好想試粥底火鍋,經過朋友仔既精心搜羅後,我地決定黎呢間用料新鮮,價錢相宜既水上人。好彩事先book左位,去到有卡位坐。望下個menu,即時雙眼發光,好多海鮮選擇呀!不過落左個南瓜排骨珍珠米粥(細)係底先,再慢慢揀海鮮。蝴蝶蚌絕對無誇張,應該係我食過最好食既蝴蝶蚌。用料新鮮,而且蝴蝶蚌大大隻,無加任何調味料,入口已經非常鮮味!特大元貝皇平時通常都係蒜茸粉絲蒸,今次見佢可以揀配黑松露,當然要試下啦!未蒸已經聞到好濃既黑松露味,蒸完更加不得了。很新奇的組合,拼在一起又另有一番滋味喎。黃金汁紐西蘭蟶子皇黃金汁甜甜的,味道還真是頭一次嚐到。蟶子皇夠大隻,蒸完都無縮水,而且好爽口!翡翠汁南非五頭鮑魚呢到既海鮮都幾特別,特別在佢地都係會配上一款特別的醬汁!而且味道挺新奇,得閒試下新野,好過成日都係蒜茸蒸啦。鮑魚蒸完都唔韌,夠彈牙!波士頓龍蝦呢隻龍蝦不得了!蒸既時間剛剛好,龍蝦鮮味出哂黎!而且上台個陣龍蝦仲識郁架,幾分鐘後就變左一道咁美味既佳餚。南瓜排骨珍珠米粥今晚既精粹都係哂到,吸收哂之前所有海鮮既精華。因為落左龍蝦既頭同尾落去一齊滾,所以一開蓋已經聞到好香好香既龍蝦膏味!珍珠米粥夠哂綿,而且
絕對無誇張,應該係我食過最好食既蝴蝶蚌。
呢隻龍蝦不得了!蒸既時間剛剛好,龍蝦鮮味出哂黎!
今晚既精粹都係哂到,吸收哂之前所有海鮮既精華。因為落左龍蝦既頭同尾落去一齊滾,所以一開蓋已經聞到好香好香既龍蝦膏味!珍珠米粥夠哂綿,而且粥底超級甜,不枉我期待左咁耐,果然無令我失望!