2022-06-16
荃灣係米線天堂,亦係米線大戰主要地區,匯集左好多出名嘅米線店。今次呢間亦係榜上有名。配料選擇多足料,價錢都算相宜。但經過米線關注組同各大媒體的報導同介紹,排隊嘅時間都不斷延長,星期六中午1點左右已經見到長長人龍,起碼有15-16人,差唔多45分鐘先入得,落左單都仲要等番一段時間。而家夏日炎炎真係唔係講笑,為左碗米線您又可以去到幾盡?豬紅、豬耳酸辣米線(中辣)★★★★☆先講湯底係濃郁,咸味夠,叫左中辣覺得個辣搶過個酸味,有酸菜味但唔重,食唔到大家所講個酸度好有層次,可能都係叫番小辣會好啲。湯底有大量肉碎、芽菜同酸菜,係足料!米線滑身軟硬適中。食完飲左唔少湯都唔會話超級口渴。豬紅有成6-7舊,但部分煮得耐左,一夾已經分開左一半。豬耳份量勁多,食到尾都仲有,豬耳有滷水汁煮過,有淡淡味道,加落個湯底係OK,爽脆有肥有瘦。另外,同行有朋友叫左BB辣酸辣米線,但佢個湯底重紅過我個中酸辣米線,但問番店員,佢就話單冇錯就冇錯,但個BB辣其實都起碼係小辣程度。涼拌墨魚頭 $45★★★★☆招牌人氣之小食之一,可以話係必食,份量都幾多,幾個人Share食都冇問題,一食個蒜味好特出,加上鋪滿芫茜、蔥、蒜,估計
★★★★☆
★★★★☆
招牌人氣之小食之一,可以話係必食,份量都幾多,幾個人Share食都冇問題,一食個蒜味好特出,加上鋪滿芫茜、蔥、蒜,估計應該落埋蒜水,如果唔係個蒜味冇咁出。香辣爽脆,份量幾多下,可以話係必食。
🌟總括:米線酸辣湯底唔錯,但未到好驚艷,但係惹味。最愛係個小食涼拌墨魚頭,試左真係念念不忘,經過會想外賣呢個拎走!呢間未食過又熱愛米線可以一試,但前提唔洗等成45分鐘,因為未到值得等咁耐。