2019-03-13
平時都冇時間返大陸,仲要次次返大陸都想食海底撈,但知道要等位等好耐所以次次都冇去。得悉原來香港都有海底撈,終於我有機會有我嘅第一次。認真,真係好似成個貴賓咁。入到去有職員會為你講解所有嘢,又問你做唔做美甲,不過男人老狗,美乜甲。職員見我戴眼鏡,仲俾咗張轉抹眼鏡嘅獨立濕布俾我,幾體貼。嘢飲我飲柑橘蜜,但係令我覺得特別嘅地方係,個職員會為你不斷refill。職員仲會幫你夾前菜,俾件口水肩你,剝蝦殼,服務真係非常周到。一坐落去,覺得個爐有啲特別,因為個底穿咗四個窿,問咗職員先知道,原來係排風系統。但講真,食完出嚟的確比其他打邊爐嘅地方氣味少。火鍋湯底四宮格,我個fd鍾意食辣,我就想試吓個番茄湯底,另外兩格,我哋揀咗清湯,因為咁樣比較化算。蕃茄湯底非常濃郁,食得都唔係茄容嘅味道。食物質素不俗,可能夾埋個湯底變得更加好味。特別想講講就係佢哋嘅活蝦同埋撈麵。活蝦非常新鮮,因為佢哋係仲識郁嘅,同埋食落去都真係非常鮮甜,仲有少少彈牙添,加上唔使自己剝殼。個撈麵冇乜味道可以,因為本身只係麵粉,咁就要講佢個口感。口感都幾軟綿綿,再加上番茄湯底嘅鮮甜味道,唔錯。另外,因為撈麵有表演睇,職員會係你面前即場打面
食物質素不俗,可能夾埋個湯底變得更加好味。特別想講講就係佢哋嘅活蝦同埋撈麵。活蝦非常新鮮,因為佢哋係仲識郁嘅,同埋食落去都真係非常鮮甜,仲有少少彈牙添,加上唔使自己剝殼。個撈麵冇乜味道可以,因為本身只係麵粉,咁就要講佢個口感。口感都幾軟綿綿,再加上番茄湯底嘅鮮甜味道,唔錯。另外,因為撈麵有表演睇,職員會係你面前即場打面,表演時亦都有互動,不妨一試。
活蝦
食食吓,仲有變臉表演,真係好多表演睇。餐廳裏面會有音樂,播放絕中國嘅樂曲,加上變臉大師嘅表演,特顯到海底撈嘅中國風。
總結:價錢適中,服務好好加上仲有唔同表演睇,食物又唔錯,難怪咁多人會去食海底撈。我一定會再來。