2020-03-21 0 浏览
疫情阴霾持续的情况下,此店防备措施充足,首先进店前台先帮客人量度体温,待客人安坐後,该区负责的服务员会将其所有的体温记录在《服务员体温卡》内,确保你我不发烧。汤底可算一款或合并四款,适合一伙人的不同口味或想尝试多款的。清油麻辣汤底,标准较温和,嗜辣人士需加麻加辣。若麻辣太闷,青椒汤底是另一辣类选择,精神为之一振。毛肚,应是此店的招牌之一,爽脆。羊肉卷,油脂不多,口感不错,不膻。鸭血,不会结实,算滑嫩,但还是台湾本地的更滑更嫩更弹性。桂花蚌,算鲜,够爽脆。总体服务不多说,无法挑剔。4人光顾,点餐如下:(1)四宫格 清油麻辣火锅 菌汤火锅 胡椒猪肚鸡火锅 青椒火锅(2)捞派毛肚(半)(3)精品肥牛(半)(4)羊肉卷(半)(5)午餐肉(半)(6)鸭血(半)(7)桂花蚌(半)(8)香菜牛肉丸(半)(9)鹌鹑蛋(半)(10)手切牛板腱(半)(11)青笋(半)(12)菠菜(半)(13)大白菜(半)(14)老油条 (半)(15)服务员睇台(16)青岛啤酒 x4(17)自选小料 x4 加一後,合共HK$1,192。
总体服务不多说,无法挑剔。
4人光顾,点餐如下:
(1)四宫格
清油麻辣火锅
菌汤火锅
胡椒猪肚鸡火锅
青椒火锅
(2)捞派毛肚(半)
(3)精品肥牛(半)
(4)羊肉卷(半)
(5)午餐肉(半)
(6)鸭血(半)
(7)桂花蚌(半)
(8)香菜牛肉丸(半)
(9)鹌鹑蛋(半)
(10)手切牛板腱(半)
(11)青笋(半)
(12)菠菜(半)
(13)大白菜(半)
(14)老油条 (半)
(15)服务员睇台
(16)青岛啤酒 x4
(17)自选小料 x4
加一後,合共HK$1,192。
2020-03-05
2020-03-10 233 浏览
店员服务水准一流, 服务真的好好, 特别一提是那晚用餐刚刚是在38妇女节的晚上, 当时坐在83号桌, 姓陈的女店员给我了我们一些惊喜, 非常意外, 这份心意已经超越她们的职责了, 真心感谢当晚的陈姓女服务担档, 因此特意来赞美, 再次谢谢该店员的服务!
2020-03-08
2020-01-05 2407 浏览
试过几次打电话订座都不成功,服务员说有三份之二的枱会留给walk in 人士,因今日早放工,决定一试。终於感受到这里的热情款待。因为入座限时两个小时,我们想等齐人才入座,於等待期间,有小吃个水供应!近来新派的火锅店使用多格的火锅炉,可以试多几种汤底。食物可点半份,我们样样都想试,大多点半份。牛肉可以说是打边炉的主角,我们点了和牛,很好、很滑!小朋友最开心!店员会有小玩具送给小朋友之余,还会送上甜品,小猪造型的奶黄包和布甸,看见也开心。惊喜的是期间有变面表演,娱乐性极高。总的来说,服务真的很好,座位大多是卡位型式,所以极受欢迎!

近来新派的火锅店使用多格的火锅炉,可以试多几种汤底。

食物可点半份,我们样样都想试,大多点半份。

牛肉可以说是打边炉的主角,我们点了和牛,很好、很滑!

惊喜的是期间有变面表演,娱乐性极高。
总的来说,服务真的很好,座位大多是卡位型式,所以极受欢迎!
2019-12-27
2019-10-29 4975 浏览
我们一行9位同事一同来食下午茶庆祝一位同事升职,选了这间海底火锅。下午茶有套餐选择,好抵食又吸引。之前黎过一次,好好的服务态度!先送上热毛巾抹手,有前菜:幼身腐皮条及海带、生果(橙、西柚、青瓜),更添饮品(可选柠茶、柚子蜜或热无糖豆浆)。我们点了牛、猪、虾滑套餐;另点了3份人手拉面、丸(芝士牛丸、粟米丸)、冬瓜、鱼皮饺、腐皮条、淮山等等,汤底选了2个(麻辣配猪骨汤;胡椒猪肚配南瓜汤底),好好味又足料,好满足!推介牛肉、虾滑、腐皮条、手拉拉面、粟米丸; 更送上小食(脆脆小食、南瓜籽、热菊花茶、冻雪糕糯米糍、薄荷糖)。知道我们喜欢脆见小食,走时更送上满满一袋零食,100分的服务态度!
牛肉、猪肉
火锅

麻辣及猪骨汤底
推介牛肉、虾滑、腐皮条、手拉拉面、粟米丸;
拉面
  • 牛肉
  • 猪肉
  • 粟米丸
2019-10-20 2734 浏览
虽然未到正日,但也要庆祝一番🤣终於一尝海底捞,服务员热情有礼、招呼周到,食品好吃,汤底一流。麻辣的选了正常辣也好够辣,番茄汤底好够味,另外也叫了猪骨及胡椒猪肚汤底,四格汤。食物新鲜,虾上台时仍会动呢。服务员用竹签剥虾劲快劲👍🏻由於不知道订台时要说明预留蛋糕,所以是日没蛋糕,但服务员特意送上用炸曼头及糯米滋弄的另类蛋糕🎂(太开心太感动,忘了拍照😜)。此外,有gel甲丶变脸、拉面表演,好热閙、好开心的一餐饭呢🥰🥰
虽然未到正日,但也要庆祝一番🤣

2019-10-20
庆祝纪念
2019-10-19 2144 浏览
中午去 #打边炉 我都系第一次,不过想特别啲为我呢位 #食素嘅朋友 #庆祝生日,就拣咗「海底捞」。因为我印象记得佢嘅 #素食 款式都比较多,而且汤底可以分开四格唔同口味,唔使迫佢食我口水尾💦 虽然佢话唔介意我将啲肉放埋落去啫,但系都唔系咁好嘅😅 加上佢坐嘅位置比较舒服,又可以免费修指甲,我谂我朋友一定会锺意㗎!我哋呢日拣咗 #蕃茄🍅、#菇菌🍄、#冬阴公🌶、#猪骨🐽 四个汤底,我就比较锺意 #冬阴公 口味喇,辣辣地再浸埋啲 #响铃 、#腐竹 ... 落去索哂啲汤,好味呀!唔觉唔觉原来我都储咗几千分系个户口入边,啲积分可以用嚟换食物㗎,师奶仔心态.. 抵喎!临走我仲饮咗碗 #乌鸡汤 + (极浓)#雪耳红枣糖水 嚟补吓身... 好饱呀🤣

2019-10-18
2019-09-26 1945 浏览
大陆嘅海底捞就食得多,香港嘅分店真系第一次食,我地早一日book油麻地同尖沙咀星期日都无位,但铜锣湾就话任何时段都有位。可能铜锣湾果边比较静啲。我地虽然Book咗12点,但11点已经到达,个场真系好静,可能无咩人咁早打边炉。侍应都好似大陆一样好热情,好积极招呼我地,比咗个窗口位我地(好好view),又会帮你攞小菜,比热毛巾你,问你饮咩,比围裙同橡筋你。两个人都系坐卡位,坐得好阔落,好舒服。服务都系一样咁贴心。但嘢食我就觉得无大陆咁好味,首先番茄汤底,今次嚟就系专登食番茄汤底嘅,有听过朋友话香港嘅番茄汤底无大陆咁好食,我都同感,但又好难讲边度唔同,感觉上就系香港嘅偏甜啲,番茄味无咁浓郁。配料方面呢,我觉得海鲜同肉类都会感觉唔够新鲜,特别系我地叫嘅毛肚,味道无大陆食嘅脆爽嘅口感。小插曲:当侍应见到我要捞面佢就过嚟帮我手,但佢夹起啲面摆系我只碗嘅途中,有一条面嘅尾端跌咗系枱到,佢温柔咁同我讲:唔好意思,然後缓缓地将果条跌咗系枱嘅面夹返系我嘅碗到。我见到呢一幕,同我朋友对视,然後两人爆笑咗几分钟……感觉像是温柔的整蛊,我又很难拒绝说不吃……我们都颇欣赏她的冷静和沉稳。整体嚟讲,价格稍贵,味道一

两个人都系坐卡位,坐得好阔落,好舒服。
服务都系一样咁贴心。

整体嚟讲,价格稍贵,味道一般般,但服务依然咁好。

食完饭职员送咗海底捞嘅零食包比我地,又食又拎真系开心。
2019-09-22
2019-08-30 1462 浏览
在海底捞用膳,心情真的很快乐,今次是第三次食了,决定要写返篇食评!虽然小编未曾在深圳食过,不知味道会否有差别,但在香港的服务态度、食物质素和环境都算不错,感觉乾净,不会很大油烟。最欣赏其积分能换食物,令我每次都能换一两款食物,免费的东西,就是让人高兴点喔!上次来是男友生日,他们会帮他庆生,播生日歌,送上小蛋糕和番茄包汤底作礼物!我们走的时候,还在外面的列印机印了生日照作记念。每次来都是叫四宫格,可照顾不同人的口味,通常麻辣(有料)同番茄汤系主打,胡椒猪肚都是不错的选择。鸭血是必食的!海底捞有特别的食法。滚後再沾上辣椒粉和花生碎,非常香口!怕辣的朋友,就要好好控制辣粉的份量了!手打墨鱼滑都好好味!它加入了绿色素,就不会分不到其他丸。蛋饺,没想过是好食的!入而只有少少肉,所以好快会熟,蛋皮好滑流。鲜虾最正系睇佢表演剥虾,两秒就搞掂一只!吾洗自己剥,咩都好食呀!出面仲有多款酱料自己选择调配,好多出面少见的酱料呀。环境令人很愉快,周围能见到工作人员表演变脸、拉面,替客人庆祝生日。

手打墨鱼滑都好好味!它加入了绿色素,就不会分不到其他丸。

出面仲有多款酱料自己选择调配,好多出面少见的酱料呀。

• 鸭血
2019-08-09 1125 浏览
听同事话呢度有lunch set,而我又未食过海底捞所以就黎试下咁一入去waiter 就问我地食边个set Lunch set menu 系咁既午餐set 系拣一款肉,一个拼盘同一个主食野饮例如豆浆系要另外加钱汤底都另外加钱,我地叫左个1/4 麻辣汤底$34 , 两人除返所以一人加$17 . 如果要多几款汤底就另外再加~所以今餐就一人$98+ $17 再加一 虽然唔系任食但系份量系好够饱的我同朋友都叫左精品肥牛一人一大碟唔系得几块架喎1/4 格系麻辣汤其他三格系水 XD 因为唔想加咁多钱lol再黎多两个拼盘,有丸有菇有菜咁,食哂已经饱到上心口.. 本身仲有啲前菜咁食完仲有粒雪米糍食物都唔错,而麻辣汤真系几辣下有lunch set 其实真系可以encore 同埋都唔使点排队就有得食了~ 啲牛系几好味既,切得好薄,跟返指示煮三十秒食落去岩岩好,配埋麻辣汤底好正。

咁一入去waiter 就问我地食边个set

Lunch set menu 系咁既

午餐set 系拣一款肉,一个拼盘同一个主食
野饮例如豆浆系要另外加钱

所以今餐就一人$98+ $17 再加一
虽然唔系任食但系份量系好够饱的

我同朋友都叫左精品肥牛
精品肥牛

一人一大碟唔系得几块架喎

食完仲有粒雪米糍

食物都唔错,而麻辣汤真系几辣下
有lunch set 其实真系可以encore
同埋都唔使点排队就有得食了~

2019-07-26
精品肥牛
2019-07-28 1049 浏览
今日同女朋友同团友们食饭,估唔到我哋都冇问啲乜嘢,就有好多好多惊喜准备俾我哋。由於我哋系book咗房,有designated嘅侍应帮助我哋。非常专业嘅服务呢!先唔讲食物先,我哋点咗虾佢都帮我哋去虾壳!而今次系为小弟嘅女友庆祝生日,佢哋团队都悉心设计个生日蛋糕/雪米糍/猪仔包(特别用芋头味,因为连颜色要求都兼顾到!)临走前仲有榴槤雪米糍同生果,我哋所有团友都好开心。自己比较推介冬荫功汤底(可能因为啱啱去完泰国旅行,比较怀念),当然比泰国本土辣度轻少少,但味道仍然认得。当然,放多啲虾同鱼去自制Tom yam gung/pla 啦。

2019-07-28
庆祝纪念
用餐优惠
优惠券
男友之前喺油麻地分店食过一次,都话正,话要带我食海底捞试下。我地凑岩时间,谂住bk枱,不过都话full哂,唯有walk in啦!一去到攞飞,要等几十张枱,职员话要等9个字至1个钟,本身仲谂紧等唔等好,点知职员好贴心咁话我地知,可以用微信qr code查看目前枱号,可以行下街先,又唔洗惊冇左张枱,所以我地就照等,去左行街..边行边等。不过挂住行,我地发觉好似过哂时间,就去返舖头问可以点安排,职员就好快帮我地拎个新飞号再等,仲安排我地坐低,介绍有修甲地方同免费水同小食无限量提供,好窝心。唔洗5-10分钟,就可以入座喇,职员主动问洗唔洗帮我拎野,仲带我地入座,途中..仲清楚介绍佢地酱汁区和其他可试用设施,非常细心!坐底左,我地用pad睇有咩野食,侍应们都好好服务,又介绍,又推介佢地野饮个promo,唔洗我地慢慢搵。隔左阵,我地点完餐,好快就有汤底同野食,侍应就好详细教我地某d野食嘅烹煮时间,同埋某d野食用唔同酱料,而且劲主动帮我地refill野饮,好勤力、好有礼貌。食食下野,见到有人着到好戏剧化去表演换面,另一边见隔离枱有人表演拉面,十分有趣,好难忘。另外最有趣的事,很多枱(包括我地枱)都有

食食下野,见到有人着到好戏剧化去表演换面,另一边见隔离枱有人表演拉面,十分有趣,好难忘。另外最有趣的事,很多枱(包括我地枱)都有只巨大公仔陪伴用膳,多了一个伴陪我地食野。

到我地将近食饱野,准备埋单,侍应超窝心咁去拎左雪米糍比我地,仲有薄荷糖添!

最後我地就好开心咁食饱,享受完五星级酒店感觉嘅餐厅就走喇!
2019-07-14 671 浏览
海底捞朋友话未试过香港既海底捞,所以我地宵夜走左上去食😂好疯狂。相信大家都知道哩间系一间卖服务多过野食既餐厅,国内甚至全球都好有多分店。有小食,生果,花生,青瓜,蕃茄仔,中汤,糖水等等都系免费提供既。手切牛小排半份$84,好嫩滑,颜色都好靓好新鲜。和牛好新鲜,同日本食到既有得辉,雪花油脂充分,几秒已经食得😋😋价钱偏贵,建议可以有更好既火锅选择。其他无咩特别就吾介绍,女士仲有美甲服务添呀,可以食前book💕又可以悭得200蚊😋
海底捞

手切牛小排
半份$84,好嫩滑,颜色都好靓好新鲜。

和牛
好新鲜,同日本食到既有得辉,雪花油脂充分,几秒已经食得😋😋

价钱偏贵,建议可以有更好既火锅选择。
2019-07-06
2019-07-08 598 浏览
终於俾我等到佢黎香港开分店,真系闻名不如见面呀之前成日都听朋友讲去大陆食要等好耐,但餐厅又会安排好多野令客人唔怕要等,估唔到香港分店都一样,系等候大堂有汤有小食任食。我哋叫做个大骨汤和胡椒猪肚汤,猪肚弹牙,十分有水准!来自湄公河的巴沙鱼身体有90%都是脂肪,入口即溶!鱼虾滑十分浓郁,虾味充斥口腔,十分满足!所有食物都非常美味特别是巴西猪肉、巴沙鱼和虾滑。那里的服务员的态度真的真的真的非常好!他们会非常友善地帮你添加饮品和汤底。下次都会来。
2019-07-03
用餐优惠
现金券
2019-06-30 551 浏览
服务太赞了。很贴心。看到我家宝宝一岁还特地送了生日礼物和拍照的照片。一定会再来!开心的经历!very happy with the performance of Si China 变脸和捞面!完全没想到这么棒 high recommend for any families and those who celebrate birthday! Will definitely visit again! Food environment service all first class!
2019-06-20 641 浏览
等待期间已经准备好水果同、水同零食。手提物品会主动帮客人拎住。坐底後就会俾热毛巾客人清洁双手。手提物品仲会用布盖好,避免汤计沾上。店内用iPad 点菜,上菜速度非常快,店员会主动帮客人捡查菜单上齐未,未常贴心。汤底方面最推介系蕃茄汤,同所有配料都好夹。不过如果想一次过试品同口味,就可以一次过叫四个品同嘅汤底。食物单品方面必食红薯粉、菇并盘同虾滑。
坐底後就会俾热毛巾客人清洁双手。
手提物品仲会用布盖好,避免汤计沾上。
食物单品方面必食红薯粉、菇并盘同虾滑。