2020-07-25
食物質素和服務員均表現出色,原本想給予5星。敗筆在於接待小姐對餐廳不熟悉,以及回答問題的疏漏,等了兩個星期亦沒有得到任何回覆,實無奈要為這篇原是正向的食評帶有負面。見到openrice跟餐廳合作推出套餐,但朋友對某幾種食材過敏,我亦想試試套餐內沒有包含的其他菜色,故特意致電餐廳查問:兩位用餐可否只點一份套餐,再另外散叫其他食物;接聽電話的職員說所有套餐都沒有最低人數限制,所以book左枱同朋友慶生。到達餐廳時再跟接待員確認,她亦表示沒有問題,套餐是一位起的。但到落order時侍應表示我們想要的套餐必須兩位起,跟他反映入座前已經同帶位小姐確認過,佢話因為嗰個同事唔清楚,所以答錯左我地。無言!心想出黎食飯都係求開開心心,無謂為左小小事動氣,而且侍應態度良好,見我地得兩個人,建議嗌主菜時可以要求半份,咁就可以試多幾款食物。問左半份係咪即是size同價錢都half, 佢答係。所有食物都好好味,侍應招呼亦慇懃週到,成餐飯食得愉快。同朋友邊食傾到成為最後一枱客,費事阻人收工,所以埋單時冇特別check單,後來先發現餐牌上$298的乳豬炒飯,order(半例)收左以$208. 其實只是相差幾十蚊,
其實只是相差幾十蚊, 但加上套餐一/二人起的事件,就當我C9仔小心眼,第二日致電餐廳查詢。接聽電話的小姐表示要先翻查紀錄再作回跟進,但至今已經兩個星期有多還沒有收到任何回覆,實在有點失望。原先諗住寫食評推介明閣,但依家就變成左寫投訴。都放啲菜色相俾大家參考下,味道實在唔錯。 椅子設計帶有拉板,方便客人有位放袋,衷心欣賞。