2023-01-17
( *˙-˙* )┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈味道雖好但服務不好的晚餐🥣天氣又變冷要捉緊吃煲仔飯的尾巴假日的晚上跟友人朝聖了西環人氣煲仔飯店味道真的不錯!但就是要忍受態度惡劣的姐姐們🙃┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜臘味滑雞煲仔飯 $98 (3.5/5)煲仔飯熱辣辣倒上鼓油再焗2分鐘就會有美味的飯焦✨這才是煲仔飯的靈魂!飯焦份量很多,口感非常卜卜脆就像脆米餅一樣❤️煲仔飯豉油味道也頗香甜臘味滑雞就平凡一點,雞肉也合格的但肉質不算多~如果蔥的份量再多點會更香更滋味呢整體個人覺得只是飯底略勝一籌🤔┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜流沙千層糕 $36 (1.5/5)原來只是有奶黃餡的馬拉糕🥹奶黃味很香但並沒有流沙個人不愛馬拉糕而且非常飽肚要吃煲仔飯的話不建議柯打~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜水晶鮮蝦餃 $36 (3.5/5)蝦肉餡料飽滿,每個都是脹卜卜🫶🏻肉質彈牙又有咬口,熱熱的享用很滋味而水晶皮略厚一點很容易穿進食時有點麻煩但整體不太影響味道😋┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜鮮蝦燒賣皇 $36 (3.5/5)應該是我吃過最多餡料的燒賣😹肉質Q彈而且調味不錯,蝦肉味也很香濃(
味道雖好但服務不好的晚餐🥣
天氣又變冷要捉緊吃煲仔飯的尾巴
假日的晚上跟友人朝聖了西環人氣煲仔飯店
味道真的不錯!但就是要忍受態度惡劣的姐姐們🙃
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜臘味滑雞煲仔飯 $98 (3.5/5)
臘味滑雞就平凡一點,雞肉也合格的但肉質不算多~
如果蔥的份量再多點會更香更滋味呢
整體個人覺得只是飯底略勝一籌🤔
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜流沙千層糕 $36 (1.5/5)
原來只是有奶黃餡的馬拉糕🥹奶黃味很香但並沒有流沙
個人不愛馬拉糕而且非常飽肚
要吃煲仔飯的話不建議柯打~
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜水晶鮮蝦餃 $36 (3.5/5)
蝦肉餡料飽滿,每個都是脹卜卜🫶🏻
肉質彈牙又有咬口,熱熱的享用很滋味
而水晶皮略厚一點很容易穿
進食時有點麻煩但整體不太影響味道😋
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜鮮蝦燒賣皇 $36 (3.5/5)
應該是我吃過最多餡料的燒賣😹
肉質Q彈而且調味不錯,蝦肉味也很香濃(好吃!🥰
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜黃金炸鮮奶 $28 (3.5/5)
初噹炸鮮奶口感很特別呢~
顏色金黃的脆皮包著煙韌的鮮奶糕
味道不會很甜,入口有淡淡的牛奶香味❤️
分享下我的不愉快用餐經歷
1.非繁忙時間有很多空位卻不斷叫人搭枱
不搭就要等,但末有明確指示。
2.其實我哋都有預計要等位,望到有人離開自然想問係咪到我哋,呀姐話你話唔搭枱呀嘛咁就要等㗎啦! 無話唔等都唔洗咁串
3.過左幾分鐘又話6點前走到就比枱,入到去目測至少5張空枱
一時又話要人等一時又話有枱,處理手法好無效率!
4.轉左枱令到個煲仔飯送錯枱,個呀姐問你地幾時轉左位?
佢係我地身邊經過左至少5次都望唔到,出色!