2014-08-05
今日,我就同幾位朋友嚟 IFC Greyhound Cafe 食特式嘅泰國菜。IFC Greyhound Cafe 環境寬敞,座位都寬落,檯同檯之間嘅距離有返咁上下。哈,咁就唔使怕嘈親隔離檯,仲有位放低我哋嘅戰利品添。由於我同朋友喺外邊趕過嚟,成身熱辣辣,即刻叫咗杯凍喝消消暑。話都無詌快,龍眼特飲同番石榴特飲都送到嚟。2杯飲品都好真材實料,尤其是番石榴特飲,啖啖果汁,消暑又醒胃。我哋幾個女生早已聞風 Greyhound Cafe 甜品好食,仲設計得好吸引添,所以決定只係叫5款前菜、主菜,留返第二胃食甜品。發板無耐,食品已經逐碟逐碟送上。1. 芝士雜菜千層麵沙律 Fresh Lasagna Salad HKD108材料新鮮,配埋清淡沙律汁,令材料更加鮮甜。只係拎嘅時候比較麻煩,上層無可能切開,唯有逐層逐層拎;到下半層時,就可以將食物切開一半,同友人分享。2. 鮮蝦帶子墨魚汁麵 Spaghetti Cha Cha Cha我比較少食墨魚汁麵,唔知道墨魚汁麵係有腥味,為咗減低腥味,所以加辣味平衡返,搞到我第一啖喺無預計底下,就中招。整體嚟講,除咗辣,真係一碟質量同質素好嘅意粉。3. Grill
話都無詌快,龍眼特飲同番石榴特飲都送到嚟。
發板無耐,食品已經逐碟逐碟送上。
3. Grilled Angus Sirloin with North Eastern Thai Spicy Hot Sauce HKD208
4. 軟殼蟹沙律配蜜糖芥末醬 Soft-Shell Crab Salad HKD128
跟住,大家每人都叫咗一個甜品,分別有朱古力香蕉千層蛋糕、雜莓千層蛋糕及Chocolate Lover。
呢個時候係全餐飯中最寧靜嘅時刻,每人都全心全意去品嚐,讓味蕾感受細滑、香甜。