2017-11-07 54 浏览
最近成日去越南餐廳食飯,可能食上癮~ 今日拉埋男朋友去尖沙咀行街,順便試下朋友介紹既餐廳~.河內大娘一上西鐵P3出口見到間惠康,格離就係河內大娘啦~都幾易搵入到餐廳,唔算好大,但個人覺得環境幾舒服,配上佢啲燈光同背景音樂,我幾推薦同啲三五知己坐係度慢慢enjoy下啲越南美食. 香茅煮大蜆哩道菜係餐牌度係無既~但朋友話直接order就得上菜既時候侍應介紹話哩啲係北寄貝,每隻都好大隻好鮮甜個香茅湯又唔會好濃,少少清甜又唔會蓋過啲海鮮味.小食拼盤小食拼盤有蝦餅、春卷、粉包、牛油雞翼啲蝦餅好食春卷炸得好脆卜卜,粉包料又好多口感唔錯.皇牌火車頭大大碗既湯河一上枱就完完全全吸引住我既視線👀味道又香,加左青檸同辣椒之後,即刻試飲下佢個湯底,好飲材料又多,有牛丸、生牛肉、金錢肚、牛筋,而啲河粉又好好食~.蒜蓉蝦一上枱,香味即刻湧入我個鼻,令我不自禁地放低手上既野食,即刻剥返隻黎食,唔錯~一碟六隻好快就被我地兩個清哂🙈.蝦頭膏炒高麗菜個蝦醬好濃味幾好食,我同我男友雖然都麻麻地蝦醬味,但哩碟菜我地食過返尋味哈哈.熱蓮子龍眼水幾好飲,龍眼味幾重,甜甜地,蓮子芯都挑走哂,唔錯.最後每人三百走人,都唔錯啦,因為

河內大娘
一上西鐵P3出口見到間惠康,格離就係河內大娘啦~都幾易搵

香茅煮大蜆
哩道菜係餐牌度係無既~但朋友話直接order就得
上菜既時候侍應介紹話哩啲係北寄貝,每隻都好大隻好鮮甜
個香茅湯又唔會好濃,少少清甜又唔會蓋過啲海鮮味

小食拼盤
小食拼盤有蝦餅、春卷、粉包、牛油雞翼
啲蝦餅好食
春卷炸得好脆卜卜,粉包料又好多口感唔錯

皇牌火車頭
材料又多,有牛丸、生牛肉、金錢肚、牛筋,而啲河粉又好好食~

蒜蓉蝦

蝦頭膏炒高麗菜

熱蓮子龍眼水
幾好飲,龍眼味幾重,甜甜地,蓮子芯都挑走哂,唔錯

最後每人三百走人,都唔錯啦,因為我地真係叫左好多野食哈哈
2017-11-06
$301.5 (晚餐)