2022-10-24 291 浏览
之前已经bookmark左呢间餐厅,因为睇相已劲钟意呢度嘅环境,当中墙上靓靓嘅文字"Cherish this moment" 活在当下就最吸引;另外,仲有俾佢本手绘menu吸引左,真系好想亲自揭开。果然,今日嚟到,能见到真身,真系好靓好靓,不停影相,差d唔记得左呢度系餐厅,要去食嘢😅Lunch Set 可以选跟沙律或餐汤。餐汤就系红菜头汤,只红色做得几靓,个汤几creamy几滑。沙律用了石榴籽,外层爽脆,即使配合埋沙律酱食,都依然觉得好健康。蒜香辣帆立贝扁意粉($128),扁意粉口感唔会煮到太腍,非常弹牙。蒜味香辣味淡,易入口。带子几大只煎得金黄,食落爽弹。红酒汁烩牛肋条配薯蓉($138)薯蓉浓稠劲滑,有薯香;牛肋条嘅处理唔错,红酒味香,但并无盖过牛肋条嘅肉味;而且入味、够腍,能轻易咬开。 午餐加少少钱,仲可以加配小食或甜品,馋嘴嘅我,当然继续食啦。😋吉列牛肉薯饼(跟餐加$38) 钟意食可乐饼,一见到这个,就已经立即加入点单,当食过第一口,心谂如果呢个系主菜就好啦,因为一个实在不足以满足,好好食!吉列外层松脆到不得了,再加埋牛肉碎与香滑薯蓉伴混嘅馅料,再点埋蜜糖芥末酱进食,外脆内软、香

石榴籽沙律 红菜头汤

蒜香辣帆立贝扁意粉

红酒汁烩牛肋条配薯蓉

吉列牛肉薯饼(跟餐加$38) 钟意食可乐饼,一见到这个,就已经立即加入点单,当食过第一口,心谂如果呢个系主菜就好啦,因为一个实在不足以满足,好好食!吉列外层松脆到不得了,再加埋牛肉碎与香滑薯蓉伴混嘅馅料,再点埋蜜糖芥末酱进食,外脆内软、香口惹味等形容词都不足以描述这个美味度。
吉列牛肉薯饼

朋友就钟意食鸡翼,于是就加左个水牛城鸡翼(跟餐加$68),一碟有4只,酸甜之中带微辣,劲惹味。
水牛城鸡翼

食评见好多人都会叫伯爵茶奶冻($58),我又超钟意伯爵茶入馔嘅食物,于是再另外叫左呢个甜品,食落唔会好甜,带有清淡嘅伯爵茶香,滑捊捊嘅奶冻,加埋微酸嘅蓝莓,完美组合。
伯爵茶奶冻

饮埋餐饮冻柠檬茶、苹果汁,开开心心地吃饱饱。店如其名,呢一餐丰富了美食嘅回忆。💭
高杯:冻柠茶 矮杯:苹果汁

2022-10-23