2018-08-31
「在家」是一間日式私房菜餐廳,位於隱蔽既工廠大廈,我地坐舊式手拉鐵閘貨lift,開放式的,見部 lift一層一層上,好驚驚!早知唔貪快,等客lift。哩間食店必須預先訂位,只有幾張枱,經常爆滿,walkin 吾使諗。深木式家具,開放式廚房,好有家既感覺。晚市係私房菜。午市是日式午餐,$98~138。呢個午餐價位係觀塘區係較高,不過物有所值。午餐招牌菜有旋風滑蛋炭雞丼,滑蛋嫩滑重蛋味,賣相吸睛。加上青檸檬汁,味道清新。魚生亦係主打,全部都附上青檸,提升味蕾。牛油果粒粒魚丼,有三文魚,吞拿魚等等,新鮮肥美,配上牛油果,非常配合。😋炙燒星鰻比目丼,比目魚燒得幾彈口,鰻魚肉質夠淋!第一次見呢兩種魚既配搭,口感好好!飯又夠淋,呢個set都好👍!白吞拿魚海膽赤蝦丼,係採用白吞拿魚,肉質比一般吞拿魚厚身肥美,海膽無腥味不錯,蝦就普通,整體賣相同新鮮度都不錯。餐廳選用日本肥嘟嘟既米,飯味十足,大大碗,飯同餸都好多,非常滿足既一餐。仲有個日式蝦湯, 味道鮮甜。 一口飲盡, 唔記得影相!
深木式家具,開放式廚房,好有家既感覺。
仲有個日式蝦湯, 味道鮮甜。 一口飲盡, 唔記得影相!