2020-12-12 1336 浏览
好耐無食過魚生飯啦~~期待~~!!🥰🥰.同事介紹呢間日本嘢,不過睇openrice比較多人推介鰻魚丼反而唔係魚生飯.好彩我地有book位,都幾full ga~~ .望住個menu真係花多眼亂,選擇困難症又發作,雖然已經決定要食海鮮刺身丼,但仍然心大心細食邊款好😛.帆立貝甜蝦海膽丼($148)干邑鮮蝦湯.干邑鮮蝦湯非常濃郁同鮮甜,好特別,飲到停唔到口,真係好好味🤣 帆立貝甜蝦海膽丼材料新鮮,刺身份量唔少,好滿足啊!
好耐無食過魚生飯啦~~期待~~!!🥰🥰
好彩我地有book位,都幾full ga~~
帆立貝甜蝦海膽丼($148)
干邑鮮蝦湯
帆立貝甜蝦海膽丼材料新鮮,刺身份量唔少,好滿足啊!
2020-12-09 505 浏览
旋風滑蛋鰻魚丼 $98最熱門既旋風蛋鰻魚飯✨滑蛋入面鋪滿嫩滑既鰻魚 鰻魚肉質偏淋帶少少油脂 連埋蛋汁撈埋啲飯濕潤度岩岩好🤤值得提既係滑蛋上面有半粒青檸 加左青檸汁會令成碗飯更fresh喔🙆🏽‍♀️而且每個丼/烏冬都會送湯同前菜 湯係豆乳味噌龍蝦湯 更濃既龍蝦味😍好有驚喜炭燒雞扒豬骨湯烏冬 $88真係要讚下呢到既擺盤真係擺得幾靚 雞扒整齊放喺中間 雞皮燒到微微焦脆 烏冬應該係讚岐 一下就滑入口🤣配菜用左沙律菜 仲有隻溫泉蛋 湯底就無乜特別 但唔係味精湯🤓
旋風滑蛋鰻魚丼 $98

炭燒雞扒豬骨湯烏冬 $88
  • 旋風滑蛋鰻魚丼
  • 炭燒雞扒豬骨湯烏冬
2020-11-21 549 浏览
位於工厦的小店,位置隱蔽地方細細,似家嘅感覺,只有4張枱,其中一張係八人大枱疫情期間建議外賣,要同人搭枱,中間無隔板湯好好飲,有蟹味唔會好鹹牛油果照燒雞飯見細細碗以爲好少,其實都好飽肚,大約有半個牛油果,有好多雞皮,本身有一個玉子燒,仲有一隻蛋,食左好多蛋😂鰻魚蛋飯因為朋友未到,諗住提早落定order預啲時間等,點知上菜都幾快,10分鐘左右就有。飯凍左都好食,除左面層旋風滑蛋,入面仲有蛋漿撈飯,鰻魚幾多骨
位於工厦的小店,位置隱蔽

地方細細,似家嘅感覺,只有4張枱,其中一張係八人大枱

疫情期間建議外賣,要同人搭枱,中間無隔板

好好飲,有蟹味唔會好鹹

牛油果照燒雞飯

鰻魚蛋飯

2020-11-02 803 浏览
今日又係日本餐,無得去日本旅行,唯有食日本餐開心一下。「在家」店面雖細,不過有和式風味,喜歡粗糙的木檯及木櫈的感覺,唔通日本人屋企都係用木製傢具?點選了燒牛油果綜合粒粒魚丼、燒牛油果雞扒溫泉玉子丼,日式豬軟骨胡麻醬冷烏冬。自己幾鐘意食牛油果,除咗因為係健康又有益之外,口質軟軟綿綿,配上粒粒刺身,減少了魚生的腥味,亦不會太膩。豬軟骨胡麻醬配冷烏冬亦十分清新可口,加上半熟溏心蛋,黏黏稠稠很吸引,味道一流。

• 牛油果綜合粒粒魚丼
2020-10-06 1119 浏览
之前已經係Instagram上面睇到呢間工廈內既細餐廳,好似好吸引,趁今日Long Weekend 後有D Monday Blue,決定一定去食下先!!! 位於舊工廠大廈既頂層,餐廳細到得幾張長檯,所以事先book定檯較為穩陣。試過book咗12:45,等到13:25先有枱。食物都出得唔快。坐低職員即奉上香茅茶及一碗熱騰騰既豆乳味噌濃蝦湯,當中有昆布及豆腐,蝦味濃郁好足料。Lunch Menu其實選擇都多,一目了然,仲有today special!我地總共點左三個飯, 味道其實OK既, 只係個飯都相對上細... 價錢相對亦比較貴,未必成日黎,但味道真係無得頂,而且職員服務態度算不錯,老闆娘亦會親力親為。

2020-10-05
2020-10-01 646 浏览
間餐廳唔大,一眼就望哂,但環境係舒服,有家嘅感覺,仲差唔多爆場,好在都唔算遲嚟,唔駛點等就可以入去食,本身聽聞呢度出名旋風蛋乜乜飯,不過我想試四色丼,感覺冇咁heavy,本身有三文魚籽、牛油果蓉、拖羅蓉、海膽,但當時海膽賣哂,咁我揀其他,就揀咗帶子,味道一樣咁夾,話就話四色,其實佢另外有玉子,唔好睇佢好似唔算大份,其實我一個女仔食都足夠有餘,啲餸都令你好快飽哈哈。另外試咗鰻魚同唔記得咩魚嘅丼,鰻魚係幾好食,香港整鰻魚做到一定水準嘅餐廳唔算多。
2020-08-22 1136 浏览
🥚twisted egg smoothies with grilled eel旋風滑蛋鰻魚丼蛋好滑有蛋味,鰻魚,味道唔錯但未至於驚艷,很適合打卡就是了🦐 soy milk miso shrimp soup豆乳味噌濃蝦湯,味道沒什麼特別,但比傳統的麵豉湯的口味多了點新意店鋪內裏裝修不錯,可惜窗外的環境看著工業大廈不太吸引
旋風滑蛋鰻魚丼
蛋好滑有蛋味,鰻魚,味道唔錯但未至於驚艷,很適合打卡就是了

🦐 soy milk miso shrimp soup

店鋪內裏裝修不錯,可惜窗外的環境看著工業大廈不太吸引
2020-06-08 1713 浏览
做完嘢,一點九先食得飯,反而過左繁忙嘅食飯時間更好,店鋪只得我同另外兩枱客,座位鬆動唔焗促,一腳踢嘅女工作人員,近廚房張枱坐左位小朋友玩緊手機,應該係佢嘅小朋友,感覺就好似返左屋企食飯咁。先上附送嘅前菜同湯有驚喜,湯好濃郁嘅龍蝦湯味,入面仲有海帶同豆腐,開開胃,更期待佢個主菜。凍香茅茶清新解渴。食完前菜同湯,主菜旋風滑蛋炭雞丼就即上,好快手樣子超靚好吸引,滑蛋唔會話好生,撈飯食一流,揭開滑蛋層,入面好多雞,食到最後一啖飯都有雞可以一齊食,雞扒好滑好味,飯有黑白芝麻鋪面增加口感。個飯看似細碗,但食落都好飽。唔收加一,$98可以食到咁豐富嘅午餐,好高汁。

食完前菜同湯,主菜旋風滑蛋炭雞丼就即上,好快手

2020-06-08
2020-05-05 1843 浏览
係度食咁耐,都未食過呢間,同事話係幾好,不過就係懶無黎。除左滑蛋飯,佢都有其他嘢食。入到黎都幾平靜,呢度嘅人細聲講,個環境都幾日式。座位比我想象中少,主要係4個角落,幫襯個日唔算多人,所以又唔會話好密。先黎個湯同小食,好耐無飲麵鼓湯,正!(好掛住日本呀)小食都ok。同事嘅,由於大家好耐無食日本嘢,特別滋味吧。同事嘅,賣相唔錯,佢話味道都唔錯。我嗰個係旋風滑蛋炭雞丼,98元。上面呢層滑蛋不得了,好靚,味道不錯,又唔會話生。打開就係炭雞,好香,啖啖肉,不得了!店內會有時令茶,我飲嘅係香茅茶,以為泰式嘢,點知又夾喎,完全係解膩。原本我係叫牛油果,但店員好好,講牛油果未夠熟,另外點。對食物嘅質素堅持,我幾時都贊成!
係度食咁耐,都未食過呢間,同事話係幾好,不過就係懶無黎。

除左滑蛋飯,佢都有其他嘢食。

同事嘅,由於大家好耐無食日本嘢,特別滋味吧。

同事嘅,賣相唔錯,佢話味道都唔錯。

2020-03-04 1761 浏览
一早係openrice book左台 午飯時間黎食好彩有book 因為都好多附近返工嘅人食 全間滿哂-座位方面真係好逼 兩人台得兩張左右 其餘都係大台可能因為想預多人嘅gathering同埋for 夜晚嘅私房菜如果想食丼飯記住午市黎 因為晚市係做私房菜-招牌旋風蛋鰻魚丼 $98就咁睇個樣都覺得佢好吸引食落味道真係唔錯 蛋入面仲有好多鰻魚另外個鰻魚汁唔會太咸  quite good!三色丼飯 $98呢個飯真係好麻麻 魚生有極重雪藏味 食唔到魚鮮味 一般般
座位方面真係好逼 兩人台得兩張左右 其餘都係大台
如果想食丼飯記住午市黎 因為晚市係做私房菜
招牌旋風蛋鰻魚丼 $98
就咁睇個樣都覺得佢好吸引
食落味道真係唔錯 蛋入面仲有好多鰻魚
另外個鰻魚汁唔會太咸  quite good!

三色丼飯 $98
呢個飯真係好麻麻 魚生有極重雪藏味 食唔到魚鮮味 一般般
三色丼飯
2020-02-15 1282 浏览
今日同個好耐無見既朋友食飯,係觀塘區,識食一定係去工廈搵好野食!查人想食日本野,上網search 觀塘 工廈 日本菜,就搵到呢間 - 在家。最中意去小店,家庭感好重。舖頭都唔難搵,apm轉去駿業里兩分鐘就到。舖頭好細,只有二十個座位左右,裝潢係日本家庭風,有好多酒樽,感覺都好chill。入到去已經聞到一陣鮮味,呢度主打係食魚生飯既。飯未到先來一碗暖笠笠既麵豉湯,一飲就知真材實料,應該係用鮮蝦頭做底,係極鮮味同鮮甜,好濃好夠味,但一d都唔唔咸,飲完都無渴。料方面有羅白、海帶同豆腐。飲完好滿足!令我更期待個飯。飯方面,我叫左S3,有一舊加拿大海膽,兩隻蝦,四塊魚生、三文魚籽同玉子燒,料唔算話係最最新鮮(無計本人剛東京回來,築地的壽司實在太好味),但都算係新鮮,唔會有雪味Up味既情況,中上水準。朋友叫左S6,係蟹膏配海膽,佢果碗就有兩舊海膽、蟹膏同玉子燒,佢話蟹膏要配好多飯食,我自己試過一次係第二度食蟹膏飯,都係比較咸同濃味,我諗都係蟹膏既一貫表現啦!兩碗飯仔細細咁,但食完都好飽,飯係有少少醋撈過,粒粒分明既。wasabi係正宗生磨果種,所以唔會太攻鼻,豉油都係淡味,唔會搶左食材既鮮味!總括

鮮味面豉湯

海膽甜蝦魚生飯

蟹膏海膽飯

總括黎講我比4粒星既,價錢少貴但食得出係靚食材!有機會可再戰!

鮮味面豉湯
海膽甜蝦魚生飯
2020-02-12 871 浏览
旋風滑蛋炭雞飯 $98一上枱 視覺效果好震撼💓份量好大 外貌亦好靚滑蛋做得好出色 唔太油配埋啲蔥花好好味炭燒雞腿收埋咗喺裏面 本身以為得好少 但其實都有五六舊 雞肉好嫩滑❤️好似食緊平時啲日式串燒咁樣🤤加埋珍珠米一齊食 口感豐富 亦都好飽好滿足😆😆雖然等待時間長少少 因為人手唔多 但係食到咁高質素嘅滑蛋飯好值得!
旋風滑蛋炭雞飯 $98

一上枱 視覺效果好震撼💓份量好大 外貌亦好靚
滑蛋做得好出色 唔太油配埋啲蔥花好好味

旋風滑蛋炭雞飯
旋風滑蛋炭雞飯
2020-01-21 844 浏览
同同事食飯,早一日打去book位,佢話要當天回覆各人食咩,我估佢要準備食材,不意為然。點知第二日去到,店員好似好無經驗咁,首先人頭湯數量又錯,放餐具的位置又唔對櫈,要客人自己傳。之後等餐上枱,總括而言等了超級超級耐。我們大約12:20 到店,第一碗飯大約12:30 上枱,但係最後一碗係1:45 分先上台,即係其中一位同事係等了一小時二十五分鐘先有飯食。過程中,有同事食到啲飯係凍嘅,而我食的嗰碗,啲米是硬的!因為間舖根本無咁大嘅能力處理咁多客,竟然做到一半話無晒飯要即刻煲!對於已經訂了座但係得到咁嘅待遇係十分不滿。至於食物,大部份同事都點了旋風蛋飯,隻蛋好似比以前食無咁滑了,好厚,雖然表面仲有少少蛋漿,但係炒老了。不過饅魚、豬軟骨、牛油果那些不錯,而且份量很大,啲汁又杰,食得好飽。

• 旋風滑蛋鰻魚丼
  • 旋風蛋鰻魚飯
2019-12-09 1549 浏览
/在家🇭🇰/#sa觀塘篇 #sa午餐篇 ➖➖➖終於組隊試左在家🌟呢間店舖出名食飯同漩渦蛋飯香港黎講呢間最鍾意呢間😆當然可能仲有但未發掘到今次食住蛋先 其他丼飯等大家介紹➖➖➖1️⃣旋渦滑蛋炭雞丼 $98入面嘅餡幾特別 係明太子沙律同炭雞▪️▪️▪️炭雞味道似串燒嘅煙燻味 份量頗多▪️▪️▪️明太子就增添左一份口感🙆🏻‍♀️辣少少就更惹味👍🏻👍🏻▪️▪️▪️旋渦蛋嫩滑 蛋香幾重😊份量慷慨無令我失望🥳▪️▪️▪️飯係壽司醋飯 酸酸地 幾特別如果可以多啲餸揀就好啦😆➖➖➖分數:8.5/10➖➖➖2️⃣湯味道似龍蝦麵豉湯 帶少少蝦嘅鮮味入面仲有蘿蔔海帶👍🏻👍🏻幾足料係嫌佢有少少咸🙈🙈不過同平時麵豉湯有啲分別都唔錯嘅➖➖➖分數: 7.4/10➖➖➖📍在家
/在家🇭🇰/

分數: 7.4/10
📍在家
炭雞旋渦蛋飯
2019-11-29 1042 浏览
今日第一次同同事去試吓,一早12點打電話問使唔使預約,店主話要1:30先有位,咁我話OK啦,我哋1:28到咗,但係等到1:50先有位入座,入座前我哋問佢出餐要幾耐,因為我哋擔心2:30前返唔到公司,餐廳服務員話5分鐘,於是我哋決定坐低,點知2:15先開始上餐,用咗唔夠5分鐘時間狼吞虎嚥,成$100個午餐,竟然要咁樣食法,就算食物質素再好,都冇辦法感受到,另外啲丼飯係凍嘅😫😫😫唔會再去幫襯了