2023-03-18
Gaijin位於銅鑼灣登龍街永光中心既Gaijin,燈光幽暗,裝修行復古懷舊,好有氣氛。店員服務態度好好,主動同我地講解menu,亦都會介紹當睌既推介菜式。😊😊先講麵包,芝士忌廉包同牛角包,上枱熱辣辣,麵包香味撲鼻,外脆外軟。😍😃前菜我地揀咗油甘魚刺身,肉質厚實,魚味濃郁,加上少少柚子醋作調味,唔會搶去食材既味道,加上酸酸地,非常開胃。另一款我地叫咗清酒炒鮑魚,鮑魚都好大隻,而且煮得恰到好處,肉質彈牙,加上少少牛油香,令味道更有層次。🥰🥰👍😍之前上枱既分別係和牛他他配多士同埋香煎法國鵝肝。和牛他他處理得好好,完全冇生肉既腥味,混埋酸甜醬汁,更令人食慾大增。香煎法國鵝肝令我地更驚喜,鵝肝冇過火,唔洗用力已經切得開,一入口立即化開,底下既多士,黑醋同埋蘋果蓉都有解膩作用,非常細心。😊😊之後就到湯,我地揀咗是日精選南瓜忌廉湯同埋法式龍蝦湯。南瓜湯質感比較杰身,入口爆發香濃既南瓜味,非常推介。而龍蝦湯,係完全另一個感覺,大廚加咗少少櫻花蝦係面,令蝦味更突出。😍😍終於到主菜啦。首先我地叫咗北海道帶子海膽意粉。帶子好新鮮,爽口彈牙。而海膽方面,亦都好鮮甜,份量都好多,每一啖都食到濃郁既海膽味,作為
終於到主菜啦。首先我地叫咗北海道帶子海膽意粉。帶子好新鮮,爽口彈牙。而海膽方面,亦都好鮮甜,份量都好多,每一啖都食到濃郁既海膽味,作為海膽控既我非常滿意。另外一樣我地揀既係紅酒汁燴牛面頰肉,牛面肉係意想不到咁淋滑,加上牛肉最好既朋友紅酒汁,令牛肉味係口腔留得更耐。💕💕
最後當然仲有甜品啦!蘋果焦糖蛋糕,賣相好得意,一個青色蘋果既外皮,包裹住海棉蛋糕,蘋果mousse,加埋旁邊椰子味雪糕,口感味道都好豐富。另一款係chocolate brownie,少少烘過,令朱古力味更出,加埋芒果同埋椰子味雪糕,令brownie唔會太單!🥰🥰