2023-02-23
中環餐廳CENSU喺主打FUSION日本菜料理店,由外面到入面嘅裝修都會感受到簡約日本風,加埋燈光柔和俾人舒適放鬆感覺。餐廳係日籍總廚主理,菜牌上都會見到好多日本菜,但又有少少加入左西方菜式嘅元素。入面有一邊係開放式廚房,如果坐左係前方嘅位置就可以睇到廚師由準備、烹調到上菜嘅整個過程。野食大多都係日本直送黎香港,保證新鮮!🔥PALELLA $498★★★★★絕對係第一次聽咁得別嘅配搭,原隻三黃雞西班牙燴飯。呢個菜式絕對推翻左我對海南雞嘅概念,融合左海南雞飯同西班牙海鮮燴飯當中嘅特色。雞胸望落平平無奇,好似好DRY冇咩味道嘅雞胸肉,但入口真係比我想像中嫩滑同有味,有海南雞嘅風味同鮮味。而烤雞嘅部分亦做到雞皮薄但香脆、入面雞肉超多汁,帶有陣陣海南雞嘅味道。但講到精華當然係個飯,佢用左日本米,個飯吸哂雞油同日本高湯個味,但又保留西班牙燴飯個米嘅口感,邊邊位仲食到飯焦個焦香感,無敵!佢仲配左個特製嘅山椒薑蓉汁,撈埋落個飯到真係一流,又係另一種享受,但雞肉唔洗點呢個醬汁都好足夠。🔥WAGYU KATSU SANDO $268★★★★☆ 和牛三文治,份量感滿滿。麵包烘底咬落好香脆,食得出好香牛油味
★★★★★
★★★★☆
和牛三文治,份量感滿滿。麵包烘底咬落好香脆,食得出好香牛油味道,入面塊和牛先炸過,外層香脆但好入面嫩滑,唔會太熟4-5成熟左右,一路食都好多肉汁好JUICY,但又唔會食到好多血水滲出黎,個熟度掌握得岩岩好,每一啖都充斥住和牛嘅味道,冇任何筋位,好滿足。
★★★★☆
拖羅顏色偏粉紅新鮮,算係帶肥厚同油感,脂肪分佈好似雪花咁幾細膩,入口油潤無筋即溶,柔滑但又有魚脂油嘅甘香,油分恰到好處,食完幾舊都唔會覺得膩口。佢本身有wasabi 同醬油係底下,但覺得個wasabi唔太夠。
★★★★☆
生蠔好新鮮又大隻,起碼半隻手掌咁大。食落幾鮮甜,唔係CREAMY,比較帶清爽,加埋佢加左個柚子醋嘅醬汁,食落更加之清新。如果鍾情食蠔嘅絕對可以一試。
🌟總括:成餐飯都幾有驚喜,菜式創意度幾好,食材新鮮,每個菜式望住佢地烹調、擺盤到上菜,整個過程都睇得出廚師們嘅用心。環境舒服,價錢以中上環地段黎講唔貴。叫左一個海南飯飯2個人食再叫少少野都真係幾飽下,有其他菜式想食都未有機會試到,下次必定會再黎。聽聞佢地幾Full Booking,想食記得網上預早訂座。順帶一提星期五、六晚上每人低消係$650,而佢地星期日唔開門。