2021-05-01 1828 浏览
以前喺附近读书嘅时候,经常嚟食饭,后来毕咗业之后都冇嚟过,今晚去完又一城买嘢,但又唔想喺又一城食晚饭, 于是乎就谂起附近南山村嘅品香楼。品香楼就好似入咗室内嘅大排档,唔知系咪搬咗新舖,感觉上比以前干净同坐得舒服好多。我哋重点叫品香楼热卖排行榜嘅食物冻朱古力差不多每一台都会order,佢哋杯朱古力嘅特色系上面加咗好多cream,我钟意将啲cream同朱古力搅匀你饮,特别好味。红豆冰比冻朱古力细杯,红豆唔多,但好林,唔系太甜,可以接受。西兰花花枝带子带子唔系好多粒,反而花枝就比较多,带子嘅size适中,花枝就好大片,西兰花炒到刚刚好,味道好。南乳炸猪手猪手嘅表皮好似炸到好香脆,其实唔系好脆,皮下黐住猪手嘅肥肉,即系我哋平时食猪手好钟意食嘅骨胶原,所以唔会太干,同南乳酱一齐食,好惹味,可惜骨太大肉太少。火焰密椒牛柳粒侍应会在我哋面前点火,火唔会太大,过咗一段时间先至会熄灭,所以呢个𩠌菜一直都保持住热辣辣。我第一口咬落去已经觉得佢好惹味,再食埋佢啲薯仔同椒,简直系绝配,望落去好似细细兜,其实有好多牛仔粒,同埋佢有好多汁,用嚟捞饭食一流。但畧甜和多油。蜜桃沙拉骨,炸香了的猪肋条加上沙律酱和蜜桃,

我哋重点叫品香楼热卖排行榜嘅食物

冻朱古力

红豆冰比冻朱古力细杯,红豆唔多,但好林,
唔系太甜,可以接受。

冻朱古力,红豆冰

西兰花花枝带子

西兰花花枝带子

南乳炸猪手

南乳炸猪手

火焰密椒牛柳粒

蜜桃沙拉骨,炸香了的猪肋条加上沙律酱和蜜桃,
酸酸甜甜好开胃。味道唔错。

蜜桃沙拉骨

金银蛋白菜仔,白菜仔好鲜甜,上汤底好够味,
但皮蛋系碎粒,分量比较少。这个菜式看似好
简单,但出奇地好食。

金银蛋白菜仔

锅贴芝麻虾,够晒特别,初时见到表面以为好少虾,原来咬入口有好多虾,配合甜酸酱,特别好食,最好趁热食,冻咗会无咁好食。

锅贴芝麻虾

风沙鸡半只,炸到好脆,做得出色,就算冻咗都仍然好脆。好食。

风沙鸡半只

黄金花枝,外层系咸蛋黄,里面系墨鱼,最初
以为外面是酥脆的,原来唔系,咬落是淋的,
非常香口惹味,但食咗几件就觉得有啲腻。

黄金花枝

总结:食物有大排档嘅镬气,但环境又比大排档舒服和卫生,而且食物有特色,有水准,服务态度好,诚意推介。

冻朱古力
蜜桃沙拉骨