2021-09-23
喺兩年前已經一直幫襯北角嘅大澳德發,出名夠鑊氣!知道近排大澳德發喺銅鑼灣開咗分店,而依間分店主打可以食海鮮,今日特登嚟試吓。新嘅分店比北角老店坐得更加舒服寬敞,有兩層高。上面嗰層主打食小菜。因為帶住小朋友,叫咗個大澳德發招牌炒飯$108份量都幾大,食落去甜甜地,有啲甜梅菜,炸魚仔,叉燒,燒肉,蝦。味道好特別,甜甜地,炒飯炒得粒粒分明, 10分開胃好味!推介!酒香花枝餅$108調味得幾好,食落去有的一粒粒嘅墨魚,雖然冇口感冇預期之中咁彈牙,偏淋,俾小朋友食係唔錯嘅選擇。整體ok粉絲蒸頭腩 $128用呢個價錢食頭腩真係幾抵,我諗大概有10 12舊,魚十分新鮮同啲石斑魚蒸得啱啱好,仲有木耳同埋紅棗,好滑好入味。唯一缺點係啲粉絲比較硬身。整體用餐經驗都好開心,侍應服務態度良好,座位喺茶餐廳來講坐得好舒服。小插曲,見到周圍枱枱啲人都食緊奄仔蟹,原來做緊奄仔蟹任食,後面嗰台幾個女人係咁食奄仔蟹,睇到都流口水,走既時候經過見到啲蟹仲係新鮮識得郁👍🏼Ps:我覺得佢啲海鮮好新鮮,而且比較起其他小菜,價錢合理!同埋佢嘅海鮮種類繁多,整得好好味,與其去酒樓食海鮮,不如可以來依度試下佢唔同款嘅海鮮!明白點解佢
大澳德發招牌炒飯
酒香花枝餅$108
花枝餅
粉絲蒸頭腩 $128
奄仔蟹
任食奄仔蟹
Ps:我覺得佢啲海鮮好新鮮,而且比較起其他小菜,價錢合理!同埋佢嘅海鮮種類繁多,整得好好味,與其去酒樓食海鮮,不如可以來依度試下佢唔同款嘅海鮮!明白點解佢7:30就差唔多坐滿晒人。
粉絲蒸頭腩