2010-08-26 175 浏览
也有一段時間沒有抄佐敦北上. 是日一樣是要中午到. 抄佐敦之路又可以順道試試新味道. 由於是日時間比較緊迫, 不容我去茶餐廳慢慢嘆. 11點幾, 即刻食完即上車. 目標只有一個.....就是麵檔.上日上完堂, 入到黎庇利金街尋食, 當時, 選擇了隔幾個鋪位既耀記吃雲吞麵. 所以是日再經過此地, 目標就鎖定了這一個好運. 唔知食完有沒有帶給我好運呢?叫了他們的招牌麵, 貪佢乜都有, 由牛腩, 牛什, 爆醬肉丸, 蝦子丸. 魚片. 一次過可以食哂潮式粉麵既風味, 我都是第一次.湯底有腩汁, 自然的濃香好味. 牛腩爽, 牛什腍. 不過, 成碗麵既配料中, 令我最欣賞的, 當然不是牛腩, 而是我不常叫的丸. 爆醬肉丸, 雖未到一咬, 爆出成口汁既程度, 但食落, 內裡的肉汁慢慢的滲出來, 鮮味滿口, 100分中有70分. 蝦子丸, 蝦子半溶流漿的在肉丸內, 味道甜美, 可口. 而魚片只有一小塊, 根本吃不出什麼. 好味的潮州麵店, 雖然多的是, 每次遇上此等好店, 總會有一份驚喜.