2022-05-25
平時點食外賣點心,都係買唐記/包點先生,因為多分店,總有一間喺附近,但今日行過何文田,見到有呢一間好似好傳統嘅點心店,就買咗幾盒返屋企同阿媽試吓。佢個餐牌都有好多款嘢可以揀,全部都唔係最普通係唐記可以買到嘅嗰啲,所以每樣都買咗少少試吓。呢度係粒粒香芋包,同埋黑椒肥牛包,$9個,其實同唐記差唔多,不過就勝在夠特別,黑椒肥牛食到好香嘅黑椒味,我就鍾意香芋包因為入邊嘅芋蓉好香滑,仲有一粒粒嘅芋頭。粒粒墨魚餅,$18,真係好彈牙,好似食緊啲手打墨魚丸咁樣。麻辣燒賣$20 ,黑松露波波$18 ,本身都驚麻辣燒賣有啲伏, 但識落係真係有麻辣味嘅,不過又唔係好搶,黑松露波波就係 好似粉果皮,中間有黑松露醬既素餡。煙靭蜂巢糕$18,食落好有口感, 但又唔算好甜,冇負擔。媽媽成日都話,買點餸返屋企沖茶又抗疫又抵食。佢都話呢間可以encore!
粒粒墨魚餅,$18,真係好彈牙,好似食緊啲手打墨魚丸咁樣。
煙靭蜂巢糕$18,食落好有口感, 但又唔算好甜,冇負擔。