2018-07-13 1167 浏览
特別河粉 ★★★★湯頭清,牛香中帶點點酸,後味清甜。牛丸細細粒彈牙有汁,生牛片剛剛好,牛腩牛筋霖入味,金錢𦟌比較腥,牛柏葉縮到最細消失了!河粉採用即磨米漿,現場即製即用。過程在開放式廚房可以睇到。唔知點解食落去唔滑,有少少鞋口。但好奇怪,後加果碗就好滑。但我肯定味精比其他地方少(我唔敢話無)。豬頸肉春卷撈檬粉 ★★★★豬頸肉雖然係薄左少少,但好惹味。檬粉是米粉條狀,配越式魚露酸汁,算不過不失。豬頸肉同春卷配搭依個檬粉係好夾,又可以一次試兩款小食,好啱唔食牛嘅朋友。越式春卷 ★★★★紮實、料多。平時出面食,會好重胡椒粉味,依個唔會,餡料個味剛剛好,唔油,夾生菜加酸蘿蔔食更佳。粉蒸包 ★★★★★我覺得係必試!首先講明,真係要等!皮薄餡靚,餡入面蝦米碎入口好香,一口一件,一碟好似唔係好夠。法棍 ★★★★真心有驚喜,值得一試。濃濃越南味。開頭都係諗住唔飽,又口痕想食法包。又係要等左好耐。個法包超脆,個特製札肉加埋個香菜,暫時香港其他地方未食過。三色冰 ★★★★三色果條好軟熟,除綠豆外加左花生,更有咬口,椰汁冰唔算太甜,不妨一試!越式冰咖啡 ★★★鍾意飲咖啡嘅人可以試下。香味濃偏苦後甘。但友人覺
特別河粉 ★★★★
湯頭清,牛香中帶點點酸,後味清甜。

豬頸肉春卷撈檬粉 ★★★★
豬頸肉雖然係薄左少少,但好惹味。
檬粉是米粉條狀,配越式魚露酸汁,算不過不失。

越式春卷 ★★★★

粉蒸包 ★★★★★

法棍 ★★★★

三色冰 ★★★★

越式冰咖啡 ★★★
鍾意飲咖啡嘅人可以試下。香味濃偏苦後甘。但友人覺得好飲。

總括 ★★★★
覺得值得一試,因為街外食唔到嘅味道,而且價錢相宜,最重要係可以添加河粉,啱曬怕叫一個食唔包嘅朋友。唯一係河粉質素,我覺得係份量同烚嘅時間多少同夠唔夠所致。因為全人手,排隊時會見到門口職員用手來拎起河粉做一碗份量,時多時少,而加粉則用一小皿一小皿放好,要時取。另外,排隊時有一點都幾眼突。我見到職員執枱果陣,用客人用過嘅紙巾抹左大半張高枱。可能係好環保,但真心唔衛生囉!
2018-07-13