2018-10-06
呢日放左工同男朋友來左深水埗行模型舗, 行完發現對面有間小店賣冰鎮砵仔糕同黃金拔絲蛋糕!!1睇就被吸引住, 決定要買來試下!本來見到拔絲蛋糕呢個Term, 我以為係芝士拉絲嘅蛋糕(但明明佢寫拔絲唔係拉絲)蛋糕有好多唔同口味可以揀, 有咸蛋黃, 抹茶, 紫薯, 牛油, 牛油提子乾, 芝士, 朱古力)。價$就$15/3隻, $50/12隻。我就買左12隻來試, 要左芝士,咸蛋黃,同牛油味, 每樣4件。蛋糕用紙盒包好, 打開我就急不及待拎來試了!嗰陣時, D蛋糕仲有D暖的!咸蛋黃拔絲蛋糕呢款蛋糕面頭/內裡會有一粒咸蛋黃, 食落會食到咸蛋黃的咸香。低第一口咬落去個陣, 我係有D驚訝的! 點‧解‧我‧覺‧得‧有‧D‧貓‧糧‧味!?而且入面係冇任何芝士拉絲的。後來上OPENRICE睇介紹, 原來拔絲係雞肉絲!好厲害! 雞肉絲都可以整到咁幼細! 唔怪得我初初食落覺得有D貓糧味愈食愈覺得好味!蛋糕仲用左低糖配方! 感覺好健康的樣子~芝士拔絲蛋糕芝士味香香的, 淡淡的, 唔濃, 但比牛油(原味)多左一陣咸香味!牛油(原味)拔絲蛋糕原味都好香牛油味~ 當然都有D雞肉味我未食過有肉味嘅蛋糕的
1睇就被吸引住, 決定要買來試下!
價$就$15/3隻, $50/12隻。
嗰陣時, D蛋糕仲有D暖的!
低第一口咬落去個陣, 我係有D驚訝的!
點‧解‧我‧覺‧得‧有‧D‧貓‧糧‧味!?
而且入面係冇任何芝士拉絲的。
後來上OPENRICE睇介紹, 原來拔絲係雞肉絲!
愈食愈覺得好味!
蛋糕仲用左低糖配方! 感覺好健康的樣子~
原味都好香牛油味~ 當然都有D雞肉味
我未食過有肉味嘅蛋糕的!
而且口感都好特別, 有D似椰絲(但冇椰絲味), 又有D似肉鬆(但幼細好多)。
值得一試!
题外话/补充资料:
我回家後將佢地雪凍左再食, 我覺得好似再好食D呀! 大家都可以試下!