避開星期五、六、日夜晚呢啲隨時要等兩、三粒鐘嘅日子,特登閒日(周二至周四,周一休息)開門前嚟到,唔駛等咁耐。下午五點開門,我四點九開始排隊,我前面大概有十個人左右。到五點條龍已變成有廿幾三十人。
單拖一人提前嚟,總算做到第一輪客兼坐到吧台位,呢點好重要,因為吧枱位先可以同bartender盡情交流兼睇到佢嘅調酒功架。
Bar Leone係一間意大利cocktail bar,所以第一杯我揀意式經典雞尾酒嘅Negroni,試吓基本功。呢度有兩種口味選擇,我揀咗草本味較重嘅Fig Leaf Negroni。杯酒好有層次感,嗰舊大厚冰有助慢慢釋出雞尾酒嘅草本味,而塊柳橙就帶畫龍點精作用。

叫份Smoked Olives 🫒 下酒。啲橄欖煙燻味好重,有啲似食煙肉嘅feel。本質係鹹嘅,所以淨食未必啱,但配帶甜味嘅雞尾酒就係perfect match。

第二杯打大佬,叫了鎮店之寶Olive Oil Sour。微甜微酸易入喉,酒中加入靚靚初榨橄欖油,令整體變得更複雜,用番酒鬼術語杯酒好rounded(圓潤),令人飲得非常舒服,有驚喜。

最後一杯要咗Caffe Paradiso。同樣有咖啡同whisky(Nikka)做base,似輕盈版Irish Coffee,但加咗海鹽嗰層泡真係神來之筆。聽bartender建議,要同一時間飲晒兩層,果然更好味。

價錢方面當然唔平,埋單同去中價酒店食自助餐差唔多。我算飲得多囉,見同坐吧枱位嘅客人都係一杯起,兩杯止。不過以呢間店嘅名氣同出品水平,平均百幾蚊杯雞尾酒都可以接受。而且呢度bartender解釋杯cocktail好清楚,加上酒吧氣氛好chill,至少唔使任何dress code,抵加分。