2004-04-20 13 浏览
今日中午1點左右,同屋企人來到呢度飲茶啦,一行4人,見到轉了新的點心紙,即係又有新野試,睇了一陣,先要了以下食品:炸三文魚頭腩($20)-幾香口,但稍嫌鹹左d同攤凍左d,如唔係配豉油同淮鹽,而係沙律醬會更好白灼蝦($18)-係細細隻的赤米仔,勝在夠新鮮,配辣椒豉油,正!鮑貝時蔬($28)-唔知那些鮑貝係鮑魚邊,定係其他貝類?食落腍腍地,但不失其爽口,幾得意,不過墊底的唐生菜係咁出水,而個芡汁太'杰',真係敗筆!後來等到下午兩點下午茶(呢個時間d大中小點,全部只計小點,價錢$10.5),再叫了以下點心:豉汁蒸大鱔-d鱔夠肥美,用豉汁蒸,配合得啱啱好金粟百花球-將蝦膠搓成球狀,黏上粟米粒蒸,再加蛋白薄芡,賣相幾靚,蝦膠ok爽,但粟米就好粉,又唔夠鹹,得個甜字,同蝦膠唔太夾蛋黃蓮蓉桃飽-即係壽飽,熱辣辣,幾好食,一籠4個,我同亞三各食1個,餘下兩個拎左去俾亞四食紅豆椰汁糕-好滑,最有水準的甜品總括來講都幾好食,下次等我再試其他新野先!