2012-11-10 259 浏览
睇下先...上次去好似系新年长假期,,又系同首领家人去食,,而今次第二次好幸运地L小姐升职加人工+我 pre bday dinner请我庆祝好姐妹真系唔话得:3争扎过outback定zone d,,但朋友话想好倾d,,所以都系拣左呢度我仲request要坐玻璃房入面添L小姐系第一次泥,所以菜式由我拍板打过电话俾餐厅,留左email之后就会收到果排ge menu。拣番头盆、主菜同甜品好似唔知几耐会转一次,不过同负责人倾过之后好似可以有得special request,不过价格我就唔知洗唔洗调整噜 上次试完呢度,,我觉得beef carpaccio生牛肉沙律、龙虾沙律、maincause ge鱼都系must try!!!所以今次都有叫番 beef carpaccio呢个系至爱!!!佢呢度做法有煎到2成熟左右,所以唔会太生面头有层黑胡椒,上碟时切簿片加埋rocket leaves、parmasen cheese、black truffle sauce同vinegar&oliveoil(?) 盖过左d血腥味,d cheese又咸咸地、黑松露酱又香,best combination啊!!!!不过
睇下先...上次去好似系新年长假期,,
好姐妹真系唔话得:3

我仲request要坐玻璃房入面添

L小姐系第一次泥,所以菜式由我拍板

beef carpaccio
不过如果d rocket leaves换左芝麻叶就好,因为我唔中意rocket leaves

其实呢个都有谂过自己整,不过样样材料都买晒应该都几贵,系度食好似化算d,个set包的唔洗加钱,真系好想叫佢俾个maga size我做maincause 啊hahaha,,唔知得唔得呢
正 beef carpaccio

龙虾沙律(+ $100)
龙虾新鲜,有甜味、爽口唔会有lobster本身果阵gip味,,我相信系因为日式芝麻酱发挥ge作用,,mixed ge菜都新鲜同够冻,但都系有苦苦地果d菜,我本身唔中意呢d味,但芝麻酱都僻得到,所以ok。个酱落得都够多,每片菜叶都沾得到。龙虾都有沾酱的,所以好好食。
正 lobster salad

lobster bisque
本身我麻麻呢个汤,起街食饭都唔会叫,所以唔系好识比较
我自己觉得调味都调得几好,唔会太浓味同fishy,面头有落d cream,侧边仲有只龙虾仔,剥埋shell,that's y我话佢呢度有heart,不过d肉麻麻,,俾只鲜虾我会开心d
我同朋友都饮得晒。
lobster linguini
scallop linguini in white wine cream sauce
呢个都好食,不过我中觉得d面林d仲好,出亲街d面都偏硬,所以我中意自己煮多d。 i hate al dente...下次要request定先得
个汁够浓,但系偏干果种,呢度我就无咩所谓,够味就得
带子ok唔un,我食到。
正scallop linguini

seabass
呢个推啊!!呢度d鱼都好食咖,上次食三文鱼金次食seabass,个皮都系脆卜卜。呢个面头仲加在d tomato salsa,个底放左薯蓉,三样一齐食好夹咖。
啖啖都软林林,好快就食晒左
正 seabass

spring chicken w/ bacon roll
个卷系d烟肉包住d鸡(?)同pesto sause(?)/1 d绿色ge蓉,惹味但有d咸
个鸡脾仔香喷喷但系un,我qoo过牙食唔到硬/un野,所以我俾晒我个fd食
呢个麻麻啦~~
spring chicken
cream burlee
我唔中意食cream burlee哈哈所以我食左1啖ja,
我觉得中式炖奶先好食

warm chocolate pudding(+ $30)
即系心太软啦,朱古力味浓,够流心,跟vanila ice cream,呢个我食得多d哈哈哈
正 warm chocolate pudding
total($380x2+$100+$30)/2=$890
每人大概$400
要朋友俾晒实好甘啦
我揾到工会请番佢咖喇-___________-"
多谢多谢、恭喜恭喜
best sis i love u -3-