2022-07-20
媽媽生日,所以帶佢去食私房菜,等佢可以休息下,又食到有心思既菜式😋食私房菜其中一個好處係菜式通常特別啲,同可以跟時令食材決定菜式🙆🏻♀️首先前菜有本地水耕沙律菜伴芝麻醬,雙色墨魚仔,茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子。呢set擺盤十分精緻,賣相好吸引!沙律菜配麻醬同柚子,整體好清新👍茶燻流心蛋既煙燻味好香,而茄子有炸過,外脆內軟!跟住有夏日限定既原鼎燉龍脷葉青欖柑桔黑毛豚肉湯,滿滿一鍋,好足料!飲落好清甜,食材配搭都好新鮮,而且清熱解暑,好適合夏天飲😋另一道我好欣賞嘅菜式係蜜椒比利時洛克StLouis橄欖豬肋骨,豬肋骨煮得剛好,食落重好有肉汁,唔會太乾。而且甜甜酸酸,唔怕膩👍湯圓係最後既甜品。本身以為冇咩驚喜,同平時超級市場買嘅湯圓差唔多,點知佢嘅湯圓芝麻餡相當流心,而且芝麻味好濃,食得出係有心思既製作🙆🏻♀️