2023-12-16
講起觀塘食好西,第一時間就會諗起駱駝漆大廈。今晚就揀左<EFG Eat For Green>,主要俾佢個厚切豬扒同埋蜜瓜冰慕名而來。<超厚4CM炸豬扒溫泉蛋配白麵豉豆乳湯麵>黎到EFG必叫之選,豬扒個厚度真係未見過咁厚,啖啖肉,而且好大塊。豬扒炸得香脆,而肉質心諗會唔會咁厚就變得好「鞋」。食落去完全無呢種感覺,我估兩個原因,有機會豬扒用慢煮形式,另外睇純白色的肉色就知塊豬扒質素來貨應該唔錯,所以咁厚都令肉質保持鬆軟。另外配上椰菜絲加埋溫泉蛋可以解膩。最後都未完,隨餐仲有白麵豉豆乳湯麵,湯底比較清,豆乳味相對比白麵豉濃,而麵的份量都幾大。我覺得呢個餐兩個人Share會比較合適。<蜜瓜刨冰配香滑奶蓋>一上枱已經相當吸睛,蜜瓜份量都幾多,最重要夠晒甜,因為食綠色的蜜瓜好多時都驚奶野唔甜,就影響成個享受甜品的心情。內裏主要係刨冰,可以配蜜瓜或者上面的奶蓋一齊食,份量都係算幾大份。<素雞脾>‧<酥炸雞翼>小食試下兩款雞,首先<素雞脾>之前真係未食過,一上枱望落個樣都幾似,食落去原來係炸腐皮卷。腐皮卷外
<超厚4CM炸豬扒溫泉蛋配白麵豉豆乳湯麵>
超厚4CM炸豬扒溫泉蛋配白麵豉豆乳湯麵
<蜜瓜刨冰配香滑奶蓋>
<素雞脾>‧<酥炸雞翼>
小食試下兩款雞,首先<素雞脾>之前真係未食過,一上枱望落個樣都幾似,食落去原來係炸腐皮卷。腐皮卷外脆內軟,炸得岩岩好,加埋個厚度,食落去都幾似係雞肉的質感。而<酥炸雞翼>就炸得鬆脆,炸粉夠薄而保持到內裏雞肉Juicy。另外兩道菜都唔算餣得好鹹,味道岩岩好,兩款都唔錯!