2024-11-02
今日嚟到1908bc British Chinese同朋友食晚飯。餐廳地點非常方便,喺上環地鐵站行過嚟都係2分鐘左右。入到去餐廳感覺帶點浪漫氣氛,唔係傳統嘅中菜館裝修,感覺高貴。我哋各自叫左個tasting dinner -summer $688 per person,另外再加咗兩杯Cocktail。小食拼盤:芝麻蝦多士-芝麻味香氣四溢,蝦多士炸得鬆脆,多士冇油膩嘅感覺酥炸雲吞-鬆脆嘅雲吞同酸酸maymay嘅醬汁好夾。田園沙律-新鮮爽脆。鮮蟹肉粟米羹:蟹肉真係一疏疏㗎!有鮮味。香酥鴨掛包:中式嘅蒸包,夾住鴨肉絲,唔會有油膩嘅感覺。蒸包好鬆軟。甜豆蘆筍炒三鮮(另加$98):有大蝦,帶子同魷魚加埋甜豆,蘆筍,紅椒同埋西蘭花一齊炒。感覺好有家嘅味道,係健康菜式嘅好選擇。宮保腰果雞柳:雞肉,加埋西芹,青紅椒,西蘭花,洋蔥,腰果同埋宮保醬汁一齊炒,醬汁好惹味,雞肉亦都大大件而且好嫩滑。英式煙肉菜粒炒蛋飯:加咗煙肉粟米同雞蛋嚟炒飯,煙肉大鹹香。飯粒炒得粒粒分明。甜品:chocolate opera質感濕潤,朱古力味濃郁。另一個係芒果椰絲蛋糕,芒果同椰絲味充滿咗口腔,感覺清新。Cocktail :朋
小食拼盤:
酥炸雲吞-鬆脆嘅雲吞同酸酸maymay嘅醬汁好夾。
田園沙律-新鮮爽脆。
鮮蟹肉粟米羹:蟹肉真係一疏疏㗎!有鮮味。
Cocktail :朋友點左lemongrass mojito ($68), 而我就點咗suzie Wong ($68). 兩杯嘢飲賣相都好啱打卡,同埋味道都啱女仔飲。
呢度所有菜式都係熱辣辣嘅,而且食完冇覺得有味精,好有家嘅感覺