唔食唔知道,英式中菜可以好出色!上環柏廷坊五樓的「1908bc British Chinese」把英式烹調手法的中菜帶到香港,想不到,烹調了得,尤其香口炸物,恰到好處,水準之上!最喜歡芝麻蝦多士,回到重前新鮮原只蝦製作;棒棒吉列蝦掛包外軟內酥香,味道鮮美;陳醋蜜汁排骨很滋味;雞尾酒更是親民價。4點至7點的 Happy Hour 價親民得很,雞尾酒只是$65/杯,中環難得!是日周末宜輕鬆吓,無法抗拒!Lemongrass Mojito HH$65The one with Strawberry HH$65見到就會開心的顏色,甜度適中。若然胃口好,建議點選 Emperor tasting menu $680/位,可以嚐盡招牌,且非常飽肚。芝麻蝦多士真正有只新鮮蝦貼在多士上,份外鮮美,多士酥脆不膩。脆皮素春卷味道唔會寡,醬汁的功勞。陳醋蜜汁排骨調味出色,適度的陳醋酸香。湖區海鮮羹細蝦、豆腐、紅紅綠綠的蔬菜粒,所有材料切至大小相若,可口美味。蒜蓉粉絲蒸扇貝非常新鮮大只,鼓油汁香,粉絲更是精華。棒棒吉列蝦掛包中西合璧的結晶品,新鮮蝦肉作蝦餅,炸得外脆內鮮美,中式掛包軟棉棉,對比層次討好。乾燒薑汁鱈

Lemongrass Mojito HH$65
The one with Strawberry HH$65
見到就會開心的顏色,甜度適中。
Lemongrass Mojito , The one with Strawberry
芝麻蝦多士
真正有只新鮮蝦貼在多士上,份外鮮美,多士酥脆不膩。

脆皮素春卷
味道唔會寡,醬汁的功勞。
陳醋蜜汁排骨
調味出色,適度的陳醋酸香。
蒜蓉粉絲蒸扇貝
非常新鮮大只,鼓油汁香,粉絲更是精華。

乾燒薑汁鱈魚, 英式煙肉粟米粒炒蛋飯
鱈魚非常滑溜,皮脆汁滋味。

脆皮燒牛肋骨, 英式煙肉粟米粒炒蛋飯

更有意外驚喜,並非一般吃到的中式炸醬,口感更輕更薄,牛肋骨甚肥美,口感非常鬆軟。
英式煙肉粟米粒炒蛋飯
原來呢個組合炒飯係好好味,又上一課!
朱古力韃及芒果椰絲韃
尚有精緻甜品,完美組合,胃納大滿足!
朱古力韃及芒果椰絲韃
除了食物出色之外,員工服務殷勤有禮,在香港非常難得,環境寬敞舒適,價錢合理,真心推薦!
朱古力韃及芒果椰絲韃
中菜就吃得多了,但加了外國特色的中菜還是第一次吃,而這間更是帶點英國特色的中菜,不過還是挺有意外的驚喜的,而且份量用料都挺足的!Emperor Tasting Menu(680元/人)湖區海鮮羹喝起來又香又滑,裡面有蝦肉,扇貝肉帶出鮮甜味,豆腐增加嫩滑的口感,還有菜心,胡蘿蔔增加口感。芝麻蝦多士/ 陳醋蜜汁排骨/ 脆皮素春卷蝦多士非常鬆化,外脆內爽滑! 陳醋蜜汁排骨炸得非常香,放久也沒有軟掉,酸甜的味道非常突出,但不會搶走肉香。脆皮素春卷口感外脆內爽嫩,配上喼汁味道更突出。蒜蓉粉絲蒸扇貝扇貝非常新鮮,而且挺大個的,內藏的部位已經幫你去除了,整個都能吃!味道非常鮮甜,陣陣蒜香味,再配上彈牙的粉絲!棒棒吉列蝦掛包挺多元素在裡面,包是新鮮蒸好再放上生菜和吉列蝦。包皮非常鬆軟,吉列蝦外脆內爽滑,再配上酸甜的千島醬來吃,口感豐富,味道又香。乾燒薑汁鱈魚這個鱈魚味道非常突出。薑汁味濃,鹹甜的,配上非常嫩滑多汁的鱈魚,更突出鱈魚的鮮味,而且魚皮更帶點膠質的口感,令口感更豐富!脆皮燒牛肋骨(+138元)牛肋骨的骨就已經去除掉了,只剩下肉,吃起來的口感非常鬆化,而接近筋的部位口感軟糯,而且保留到不少的肉

Emperor Tasting Menu(680元/人)

芝麻蝦多士/ 陳醋蜜汁排骨/ 脆皮素春卷

乾燒薑汁鱈魚

脆皮燒牛肋骨(+138元)
牛肋骨的骨就已經去除掉了,只剩下肉,吃起來的口感非常鬆化,而接近筋的部位口感軟糯,而且保留到不少的肉汁,再經過炸香,多加一份香脆的口感!吃這個配了一個酸辣甜汁,其中辣椒味比較突出,但不會很辣,能解膩。

配英式煙肉粟米粒炒蛋飯
炒飯粒粒分明,吃起來有蛋香,調味有醬油香和煙肉的油脂香。

廚師甜品
今天有兩款。一款是朱古力,味道有點像tiramusu,朱古力較濃。另一款是橙啫喱,中間芝士,最底曲奇餅,口感特別,而且不會太甜。

Lychee Mint (70元)
用上大量的荔枝肉,味道香甜,帶點酸,有薄荷香。

Blueberry & Lime Seltzer (70元)
味道酸甜,青檸味比較突出,帶點藍莓清香。

2024-04-24
2024-04-25 109 浏览
這間中菜館位於上環的柏廷坊,主打正宗地道的英式中菜,融合西式風格的中菜別樹一格。店內環境寬敞舒適,以英倫風為裝潢主題,設有酒吧提供各式酒品。Emperor Tasting Menu - $680/位Chefs Platter金黃酥脆的芝麻蝦多士毫不油膩,鮮蝦爽滑彈牙;大大根陳醋蜜汁排骨外脆內軟,濃郁的豬味有著酸甜的陳醋香;皮薄爽脆的脆皮素春卷餡料飽滿,有紅蘿蔔、木耳及萵筍絲等蔬菜。湖區海鮮羹濃稠的海鮮羹材料十足,有爽滑彈牙的鮮蝦及帶子,又有幼滑的豆腐、香菇、紅蘿蔔及菜心莖等蔬菜,鮮甜又清新。蒜蓉粉絲蒸扇貝超大隻蒸扇貝肥美飽滿,細膩的貝肉富有彈性和韌性,清蒸保留其海洋鮮味,波浪型的裙邊好爽脆,連月牙位也軟糯綿密。棒棒吉列蝦掛包即叫即蒸的刈包柔軟濕潤,夾著厚度十足的吉列蝦球,薄透的炸衣毫不油膩,紮實豐滿的蝦肉爽滑富膠質,還有沙律醬及生菜平衡膩感。脆皮燒牛肋骨 +$138三塊酥炸牛肋骨外脆內嫩,豐富的牛脂嫩滑又甘香,嫩筋帶點爽滑的膠質感,有著濃郁的牛肉鮮味。乾燒薑汁鱈魚大大塊雪白細嫩的鮮鱈魚扒嫩滑可口,豐富的魚油脂好甘香,乾燒薑汁清新又帶點鹹香。英式煙肉粟米粒炒蛋飯粒粒分明的炒飯充滿鑊氣,每

Emperor Tasting Menu - $680/位

脆皮燒牛肋骨 +$138

英式煙肉粟米粒炒蛋飯
粒粒分明的炒飯充滿鑊氣,每粒也均勻染上雞蛋的金黃色,還有香甜的粟米及煙肉粒添油香。

芒果乳酪蛋糕
有一層晶瑩剔透又絲滑的鮮芒果慕斯,酸甜帶點椰絲,綿密的乳酪慕絲淡淡奶香同樣酸甜,加上香脆餅底極清新怡人。

歌劇院蛋糕
每塊保持著濕潤及蓬鬆,由杏仁海綿蛋糕、法式奶油霜及黑巧克力相間組成,層次分明,有著濃厚的朱古力味。
Lychee Mint

Lychee Mint - $70
充斥著濃厚荔枝的香甜,更有薄荷葉的清香,幼滑細膩的碎冰毫無冰塊感好順滑。
Blueberry & Lime Seltzer

Blueberry & Lime Seltzer - $70
以梳打水作為基底,清爽的青檸充滿酸甜芳香,又有藍莓香爽宜人的香氣。
2024-04-24
2024-04-17 147 浏览
今次來到上環這間旺中帶靜的中菜館,這裹的裝修以藍白為格調,帶有一種高級感;而餐廳外設有綠化的露台,可以讓人喝飲料放鬆一下;餐廳老闆好健談,告訴我們餐廳名字1908的來源是仿效第一間中餐廳在英國營業的年份呢。Emperor Tasting Menu $680pp (min 2 pax)前菜:❤️芝麻蝦多士及脆皮素春卷芝麻蝦多士香口不油膩,中間有蝦膠及蝦;脆皮素春卷好香脆❤️陳醋蜜汁排骨外皮有陳醋的甜酸味,而且質感香脆,肉質肥瘦雙間。❤️湖區海鮮羹好多料,有豆腐、蝦、帶子、紅蘿蔔、菜心,味道清甜。❤️蒜蓉粉絲蒸扇貝扇貝大隻、肉厚、蒜蓉粉絲好香,夠惹味。❤️棒棒吉列蝦掛包用傳統掛包配上泰式炸蝦餅,掛包質感軟熟,蝦餅外皮脆、肉質彈牙,配上千島醬很惹味。主菜(跟配菜):❤️脆皮燒牛肋骨居然有3塊好像半個手掌大的牛肋骨,表面用一層薄炸粉包裹着,質感像乾身牛腩。❤️楓樹蜜橙香燒春雞碟裏有半隻雞,雞皮有股橙味,味道挺特別。每份主菜配英式煙肉粟米粒炒蛋飯,分量很足。❤️厨師小甜品:芒果蛋糕及Lemonade蛋糕都偏酸,可以解膩。飲品點了無酒精的❤️Lychee Mint Lychee 帶有荔枝清甜味道的飲料,及有淡淡的薄

前菜:
❤️芝麻蝦多士及脆皮素春卷
芝麻蝦多士香口不油膩,中間有蝦膠及蝦;脆皮素春卷好香脆

❤️陳醋蜜汁排骨
外皮有陳醋的甜酸味,而且質感香脆,肉質肥瘦雙間。

❤️湖區海鮮羹
好多料,有豆腐、蝦、帶子、紅蘿蔔、菜心,味道清甜。

❤️蒜蓉粉絲蒸扇貝
扇貝大隻、肉厚、蒜蓉粉絲好香,夠惹味。

❤️棒棒吉列蝦掛包

主菜(跟配菜):
❤️脆皮燒牛肋骨

❤️楓樹蜜橙香燒春雞
碟裏有半隻雞,雞皮有股橙味,味道挺特別。

每份主菜配英式煙肉粟米粒炒蛋飯,分量很足。

❤️厨師小甜品:
芒果蛋糕及Lemonade蛋糕都偏酸,可以解膩。

飲品點了無酒精的
❤️Lychee Mint Lychee
帶有荔枝清甜味道的飲料,及有淡淡的薄荷清新感。
最後還有幸運曲奇吃,感覺挺新奇的。

1908bc British Chinese
地址:上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓
2024-04-15
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
  • 棒棒吉列蝦掛包
  • 芝麻蝦多士
  • 陳醋蜜汁排骨
2024-04-11 162 浏览
#1908BC 🇭🇰早前跟朋友來試了這間很特別的中菜館,侍應說餐廳老闆是英籍華人,本身家庭在倫敦開中餐廳,老闆決定搞搞新意思,將英式中餐帶來香港,餐廳的名字1908,是第一間中餐廳在英國營業的年份,幾特別的。餐廳有室內、室外位置,室外位置都幾適合一班朋友飲下酒聊天!我們點了: Emperor Tasting Menu ($680)小食拼盤芝麻蝦多士👍🏻👍🏻 | 陳醋蜜汁排骨 👍🏻| 脆皮素春卷湖區海鮮羹👍🏻蒜蓉粉絲蒸扇貝👍🏻👍🏻棒棒吉列蝦掛包👍🏻👍🏻正餐:乾燒薑汁鱈魚|楓樹蜜橙香燒春雞配英式煙肉粟米粒炒蛋飯廚師小甜品 (意式奶凍及芝士蛋糕)👍🏻首先點了杯mocktail $70酸酸甜甜不錯的!芝麻蝦多士炸得不油膩,又脆又啖啖肉,有驚喜。陳醋排骨亦不分入味,很開胃🤤湖區海鮮羹除了有蝦、帶子等海鮮,還有蘿蔔、菜等,熬製得很鮮甜!蒜蓉粉絲蒸扇貝,扇貝有手掌大,肉質新鮮、配上的豉油蒜汁,真回味無窮! 棒棒吉列蝦掛包,吉利蝦有小小似泰式蝦餅,熱辣辣配上酸甜醬汁,好好味☺️食到掛包,我們兩個女仔都飽了,甜心的侍應幫我們包起再吃☺️👍🏻不過女仔食甜點有另一個胃,甜品當中最驚喜是意式奶凍,奶凍好滑富奶味

#1908BC 🇭🇰

餐廳有室內、室外位置,室外位置都幾適合一班朋友飲下酒聊天!

我們點了:
Emperor Tasting Menu ($680)
小食拼盤
芝麻蝦多士👍🏻👍🏻 | 陳醋蜜汁排骨 👍🏻| 脆皮素春卷
湖區海鮮羹👍🏻
蒜蓉粉絲蒸扇貝👍🏻👍🏻
棒棒吉列蝦掛包👍🏻👍🏻
正餐:乾燒薑汁鱈魚|楓樹蜜橙香燒春雞配英式煙肉粟米粒炒蛋飯
廚師甜品 (意式奶凍及芝士蛋糕)👍🏻

食到掛包,我們兩個女仔都飽了,甜心的侍應幫我們包起再吃☺️👍🏻不過女仔食甜點有另一個胃,甜品當中最驚喜是意式奶凍,奶凍好滑富奶味,配上芒果醬椰絲,有種清新的感覺!

整體來說,這間餐廳環境好舒服,絕不似一盤酒樓、中餐館嘈吵,幾適合想食有質素有心思的中菜,坐低飲杯酒聊天💬☺️👍🏻

人均約$800

📌 1908bc上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓
2024-04-10
  • 蝦多士
  • 棒棒吉列蝦掛包
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
4天前 0 浏览
西菜格局的餐廳吃中菜,是英國風格的中菜,別以為會不倫不類,也許是因為當年有實力的廚師移民英國,因應當地文化微調而變成,但仍然很正宗。先來 Lemongrass Mojitos,Happy Hour 輕鬆一番。點了套餐,相當豐富,風格惹味,炸品最特出。1. 芝麻蝦多士-芝麻脆香,沒有油膩感,蝦味濃2. 陳醋蜜汁排骨-口感酥脆、甜酸度適中3. 脆皮素春卷-炸得通透,脆卜卜4. 湖區海鮮羹- 材料豐富,色澤鲜明,有蝦仁、豆腐、帶子、芥蘭粒、疍白,味道鲜美。5. 蒜蓉粉絲蒸扇貝-帶子來貨新鮮,扇貝夠大,本身已冇得輸,澆上滚熱酱油6. 棒棒吉列蝦掛包-中西文化交流的fusion,效果很好,中西口味的照顧到,此菜式可變化不同組合,應受歡迎。7. 脆皮燒牛肋骨-牛肋骨肥瘦適中,炸將鬆脆,口感很好,是食過同樣比較好的,不愧是招牌名菜8.英式煙肉粟米粒炒蛋飯9. 西式甜品服務好,環境好,滿意。

點了套餐,相當豐富,風格惹味,炸品最特出。

1. 芝麻蝦多士-芝麻脆香,沒有油膩感,蝦味濃
2. 陳醋蜜汁排骨-口感酥脆、甜酸度適中
3. 脆皮素春卷-炸得通透,脆卜卜

8.英式煙肉粟米粒炒蛋飯

9. 西式甜品

服務好,環境好,滿意。
6天前 0 浏览
朋友好鍾意食傳統粵式菜又鍾意西式有靚靚擺盤嘅餐廳,今次我就搵到呢間位於上環嘅fusion菜比佢嘆。頭盤首先嚟三樣中式小食,一見到芝麻蝦多士,賣相好吸引。唔單止係金黃色,佢做到酥脆,蝦肉亦都有彈牙嘅感覺,食落唔會好重油分嘅感覺。另外陳醋蜜汁排骨味道酸酸甜甜,排骨腍滑,細細舊唔會太Heavy。仲有脆皮素春卷,都係炸到金黃色,睇到都食慾大增。之後就上湖區海鮮羹。話到明粵式菜又點可以冇湯呢?呢個湯用料十足,有唔同嘅菌類同海鮮,味道清甜,用嚟過一過頭先食嘅頭盤,再期待嚟緊嘅精彩主食。蒜蓉粉絲蒸扇貝一上枱嘅時候,我同朋友都不禁咁嘩咗一聲,份量好大,而且面頭鋪滿咗蒜蓉,店員仲好熱心咁提我哋要盡快食。成粒扇貝連埋蒜蓉粉絲擺落口嗰種感覺好滿足,既有蒜蓉嘅香,帶子嘅甜味,粉絲更加係吸滿晒所有食材嘅精華。之後就係棒棒吉列蝦掛包,睇落同一般掛包唔同,佢裏面係脆脆嘅蝦餅,配埋軟熟嘅包,口感好好。乾燒薑汁鱈魚擺盤似係食緊西餐嘅煎鱈魚,但係個味道同煮法都係中式嘅。佢嘅魚好滑 ,充滿油香又吾會食到膩。甜品試到佢地嘅芝士蛋糕同檸檬撻,喜歡後者酸酸甜甜,幾啱我。今次仲飲到鍾意嘅Riesling,配埋啲美食都好夾。

頭盤首先嚟三樣中式小食,一見到芝麻蝦多士,賣相好吸引。

甜品試到佢地嘅芝士蛋糕同檸檬撻,喜歡後者酸酸甜甜,幾啱我。
今次仲飲到鍾意嘅Riesling,配埋啲美食都好夾。
2024-05-16 0 浏览
上環呢間中菜館成個環境更似高級西餐廳食嘅係英式中菜 好多道菜都好fusion 味道唔錯我地點左Emperor Tasting Menu 食到八道菜湖區海鮮羹入面有蝦 帶子 嫩豆腐等 味道清清地Chefs Platter芝麻蝦多士鋪滿芝麻好香口 蝦肉夠爽脆皮素春卷 椰菜木耳餡料好爽口 唔覺得油膩陳醋蜜汁排骨個汁好出色 酸酸甜甜好開胃 蒜蓉粉絲蒸扇貝扇貝好大隻好鮮甜 用蒜茸煮好香呀棒棒吉列蝦掛包即係刈包中間夾住炸蝦餅 刈包口感好鬆軟蝦餅外層酥脆 口感好爽口 中間係食到蝦肉粒嘅配埋微辣千島醬好惹味 係我心目中今餐第一名主菜方面每人選一款 仲配埋炒飯好鬼飽楓樹蜜橙香燒春雞燒完仲係好juicy用左香橙醬做調味成個感覺幾清新脆皮燒牛肋骨已經去左骨 牛味濃肉質軟腍 筋位有豐富膠質再加層酥炸脆皮 口感豐富 酸辣醬汁幾解膩甜品有兩款 我地兩樣都試下檸檬cake酸酸甜甜好清新 仲有層蛋白mousse榛子開心果cake味道好香濃 好味想encore套餐唔包飲品 不過cocktails hh幾十蚊好合理Lemongrass Mojito香茅味幾突出 酒味唔算重Blueberry Seltzer好清爽嘅梳打 味
上環呢間中菜館成個環境更似高級西餐廳

榛子開心果cake味道好香濃 好味想encore

套餐唔包飲品 不過cocktails hh幾十蚊好合理
Lemongrass Mojito香茅味幾突出 酒味唔算重
Blueberry Seltzer好清爽嘅梳打 味道唔太甜

呢間店喺上環地鐵站附近,隱世樓上餐廳。一出lift就見到一大幅富麗堂皇嘅孔雀壁畫,盡顯氣派!👑環境高級優雅,非常適合黎fine dining.亦有房可以包廂,公司食飯都好啱!點左野飲慢慢叫菜,2杯cocktails🍹Aperol Spritz香橙+氣泡酒+梳打,清新易入口🍸The spice girl好得意,辣辣地,好wild🍽Emperor Tasting Menu$680pp (min 2 pax)最後唔想煩都係揀tasing menu😂🔸️Chefs PlatterSesame Prawn Toast | Honey BBQ Pork Rib | Vegetable Spring Rolls芝麻蝦多士|陳醋蜜汁排骨|脆皮素春卷呢個蝦多士超級好食❣️😋👍多士香脆之餘,味道加芝麻都好香口,必食!陳醋蜜汁排骨薄薄一層炸粉外層卜卜脆,肉質上乘。酸甜恰到好處。成個platter好平𧗾,仲有入面滿滿爽口豐富蔬菜既香脆春卷。🔸️Lake District Seafood Soup湖區海鮮羹豆腐、蝦仁、帶子、蘿蔔、香菇好清新,暖胃🔸️蒜蓉粉絲蒸蟶子餐廳都好講究材料,原來大廠因應當天海鮮來貨,改左用更鮮甜
呢間店喺上環地鐵站附近,
隱世樓上餐廳。
一出lift就見到一大幅富麗堂皇嘅孔雀壁畫,
盡顯氣派!👑

環境高級優雅,
非常適合黎fine dining.
亦有房可以包廂,
公司食飯都好啱!

點左野飲慢慢叫菜,
2杯cocktails
🍹Aperol Spritz
香橙+氣泡酒+梳打,
清新易入口

🍸The spice girl
好得意,辣辣地,好wild

🍽Emperor Tasting Menu
$680pp (min 2 pax)
最後唔想煩都係揀tasing menu😂

🔸️Chefs Platter
芝麻蝦多士|陳醋蜜汁排骨|脆皮素春卷
呢個蝦多士超級好食❣️😋👍
多士香脆之餘,味道加芝麻都好香口,
必食!
陳醋蜜汁排骨薄薄一層炸粉外層卜卜脆,
肉質上乘。
酸甜恰到好處。
成個platter好平𧗾,
仲有入面滿滿爽口豐富蔬菜既香脆春卷。

🔸️Lake District Seafood Soup
湖區海鮮羹
豆腐、蝦仁、帶子、蘿蔔、香菇
好清新,暖胃

🔸️蒜蓉粉絲蒸蟶子
餐廳都好講究材料,
原來大廠因應當天海鮮來貨,
改左用更鮮甜厚肉既蟶子,
真係好大條肥美,厚肉鮮甜!

🔸️Banging Prawn Bao
棒棒吉列蝦掛包
掛包入面有一大塊吉列蝦餅伴千島醬 ,
蝦餅彈牙又厚,
海鮮食材真心正🩷

🔸️Grilled Black Atlantic Cod w/Ginger Soy
好鐘意既main course ❣️
呢種中英式fusion處理既鱈魚,
鮮嫩厚身入味,好推介要試❣️
🔸️Roasted Marmalade Spring Chicken
楓樹蜜橙香燒春雞
一切開,肉汁會流動!
勁鮮嫩!

🔸️英式煙肉粟米粒炒蛋飯
main course隔離都有d飯,
本身好飽喇,
但個炒飯好香!
每粒飯都好有層次味道,忍唔住食晒😋

🔸️Chef's Dessert
廚師甜品
去到最後既甜品都依然精彩好味!
尤其個香橙椰子蛋糕,
味道好清新!

以呢個做ending,解膩又滿足🥰
超級推介一試呢間隱世高級餐廳😋👍
今日同朋友去左一間英式中菜餐廳🇬🇧 由英籍華人打理 主打懷舊中菜 將英式既中菜帶返黎香港👍🏻 服務員好親切 過黎同我地講解菜式 而且由於佢地冇雪櫃 所以所有海鮮都係新鮮運到 包括扇貝 聖子 蝦 蟹😍😍😍😍芝麻蝦多士🍞可以醮上喼汁一齊食 我覺得多士好似咸水角 好脆 蝦大隻多肉😋脆皮素春卷春卷好脆 餡料好多 配上泰國甜酸辣汁好好味🤤陳醋蜜汁排骨排骨做得好出色 容易骨肉分離 同醬汁味道好夾 而且好入味🥰湖區海鮮羹湯料有好多 包括豆腐 蝦 菇 紅蘿蔔 蟹肉 味道好濃郁☺️蒜蓉粉絲蒸扇貝扇貝真係好大隻 係我咁大個女第一次見 蒜蓉粉絲係最常配搭扇貝既食材 咁大隻扇貝好入味 因為上面有大量粉絲蒜蓉 上桌時就已經好香蒜蓉味 將呢個家常菜做得好好味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻棒棒吉列蝦掛包用左蒸籠上桌 可以保持食用時都仲係熱熱地 賣相好靚 睇見好開胃🤤乾燒薑汁鱈魚鱈魚做得好好味 口感好好 好似入口即化咁🙈脆皮燒牛肋骨牛肋骨肉既部分好多 炸皮唔會好厚 提供左燒汁比我地加上去一齊食😋The Caffeine Junkie🍸Vodka同espresso比例剛剛好 調配得好出色👍🏻Pornstar Martini🍸一啖熱情果

芝麻蝦多士🍞

上面唔同既堅果 當中仲有開心果 朱古力味好重🍫

Mango saimi
上面有一層芒果加上椰絲 中間果層cream好滑👍🏻
2024-05-09 0 浏览
1908bc British Chinese (上環)上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓 餐廳位置方便,近地鐵站, 上環地鐵站a2出口一出, 沿著禧利街直行,文咸東街轉左,右手邊柏廷坊,柏廷坊主要都係食肆為主, 5樓西式中菜,一試難忘,5樓一出右手邊有個幅好靚既孔雀壁畫, 隔離招牌1908bc British Chinese,無論用色線條, 都睇得出係有用心設計過嘅logo。餐廳職員細心有禮,閑時會走過來傾幾句偈, 西式服務得黎唔會令你覺得尷尬,服務一流,同職員傾開,知道佢哋有提供包場服務,餐廳面績算大,坐得非常舒服寬敞,裝修華麗高級,公司包場係一個唔錯嘅選擇,仲可以自訂餐單又或buffet,嘢食同服務都有返咁上下。晚餐有Emperor Tasting Menu$680pp (min 2 pax)啱晒慶祝聚餐第一道菜—湖區海鮮羹有帶子蝦仁豆腐,上菜時已經聞到陣陣香噴噴海鮮羹香氣材料十足,每一啖都食到海鮮非常開胃好食前菜—芝麻蝦多士、陳醋蜜汁排骨、脆皮素春卷芝麻蝦多士是必食之多士麵鋪滿密密麻麻嘅芝麻, 薄薄嘅多士拱非常脆,鋪面嘅蝦爽口大隻,唔會有油膩嘅感覺,黎親都一定要嗌。另外仲可以配秘
1908bc British Chinese (上環)
上環文咸東街22-26號柏廷坊5樓

晚餐有Emperor Tasting Menu
$680pp (min 2 pax)
啱晒慶祝聚餐

第一道菜—湖區海鮮羹
有帶子蝦仁豆腐,上菜時已經聞到陣陣香噴噴海鮮羹香氣
材料十足,每一啖都食到海鮮
非常開胃好食

前菜—芝麻蝦多士、陳醋蜜汁排骨、脆皮素春卷
芝麻蝦多士是必食之
多士麵鋪滿密密麻麻嘅芝麻, 薄薄嘅多士拱非常脆,鋪面嘅蝦爽口大隻,唔會有油膩嘅感覺,黎親都一定要嗌。另外仲可以配秘制既甜辣醬,非常好食。

排骨外層皮香口鬆脆
掛上一層陳醋蜜汁,非常惹味

🍽️蒜蓉粉絲蒸聖子
菜式本身係扇貝,職員話今日未有扇貝,玩相更新鮮吸引嘅聖子
大條既聖子,保持到鮮味和爽口
仲要非常大條
好食過扇貝

🍽️棒棒吉列蝦掛包
刈包入面包上蝦餅,蝦餅彈牙
少許嘅千島醬,帶點甜味既刈包
味道非常配合

🍽️ 乾燒薑汁鱈魚
食到半飽,終於來到主菜
鱈魚肉質滑,新鮮嘅魚肉味道帶有許甜味
就咁食鱈魚經已可以好滿足
少許嘅醬汁,更加畫龍點睛
主菜不可以錯過 一定要嗌鱈魚
同行朋友點咗個燒春雞 味道都不錯
見隔籬枱牛肋骨 同樣非常吸引
主菜任何一款都唔會令你失望

仲要有甜品,非常有驚奇嘅甜品
完美嘅一餐

另外餐廳都有水提供,happy hour可以試吓佢嘅Cocktail,非常特別有好多款選擇

可以特別request某些材料水果,Bartender都可以特別為你調製
2024-05-07 5 浏览
今日跟超級識食嘅朋友黎到上環🤩 試下依間隱世靚裝中西fusion 菜餐廳😍🫶 入面環境佈置包含了中、西元素,兩者完美融合,感覺雅緻又帶點復古🤭 打卡超啱👍 餐廳仲設有開揚又舒適嘅室外座,好chill ❤️ 今次聽餐廳推薦,㨂咗佢哋嘅 Emperor Tasting Menu❣️ 首先前菜三味包括有芝麻蝦多士、陳醋蜜汁排骨同埋脆皮素春卷👍 味道非常地道😋 食落香口又惹味🤤 好出色👍 之後有個湖區海鮮羹🤭 裡面包括極多海鮮,帶子、海蝦等都非常鮮美,好甘甜好好味🥰 再黎極大隻嘅蒜蓉粉絲蒸扇貝😍 肥美又厚肉嘅扇貝上面放滿吸味一流嘅粉絲🤤 食落盡得扇貝嘅鮮和甘味🫶 加埋鹹香嘅豉油調味,令扇貝嘅味道更出眾🥰 超正👍 之後仲有個超有特色嘅棒棒吉列蝦掛包😘 白色嘅包包甜甜地好鬆軟😚 配埋酥脆又彈牙嘅炸蝦,真係一絕👍👍👍 黎到主菜😈❤️ 我就㨂咗個脆皮燒牛肋骨😈😈😈 炸得外酥內嫩,牛味又濃又香口😆 未沾醬汁都已經非常夠味🤤 配埋炒得勁夠鑊氣嘅英式煙肉粟米粒炒蛋飯😍 真係無得彈🤭 最後仲有勁精緻超清新嘅甜品送tim😘 真係好豐富🫶 超滿足嘅一餐喲😍🫶

2024-05-07 4 浏览
今天朋友帶了我去上環一間很特別的餐廳 是吃英式風的中菜 平常我也喜歡吃中菜的所以今天去了這間 他的蝦多士 很香脆他的粉絲蒸扇貝 也很有水準 非常惹味主菜我點了雞 Juice又嫩 他的甜品也很好吃喜歡餐廳外面的露台 和朋友喝酒聊天真的很寫意
今天朋友帶了我去上環一間很特別的餐廳
是吃英式風的中菜 平常我也喜歡吃中菜的
所以今天去了這間 他的蝦多士 很香脆
他的粉絲蒸扇貝 也很有水準 非常惹味
主菜我點了雞 Juice又嫩 他的甜品也很好吃
喜歡餐廳外面的露台 和朋友喝酒聊天真的很寫意
2024-05-05 5 浏览
今日黎到依間位於上環,加入了英式料理元素嘅中菜餐廳,餐廳裝修與菜式同樣,採用了中西合壁嘅元素,感覺獨特又不失雅緻,十分美觀👍 餐廳同時設有開揚舒適嘅室外座,喜歡自然風嘅朋友必選❤️ 今次㨂選了餐廳嘅Emperor Tasting Menu🌟 內含多款前菜、主菜和甜品,非常豐盛又吸引❣️ 首先黎個湖區海鮮羹,香噴噴鮮味四溢,內附鮮蝦、扇貝等鮮美海鮮,加埋豆腐令湯羹更嫩更滑,菜心片、胡蘿蔔為整體更添口感👍 前菜盤有芝麻蝦多士、陳醋蜜汁排骨同埋脆皮素春卷🌟 三款前菜都是新鮮製起,熱辣辣超級香😋 排骨入口外酥內腍,味道酸酸甜甜,好開胃唔會漏👍 春卷脆卜卜勁香口,內裡菜絲好清新正好中和油炸嘅膩感,好正👍 蝦多士好脆口,蝦肉好彈牙,加埋酸辣醬一齊食更添惹味❤️ 蒜蓉粉絲蒸扇貝勁大隻勁足料👍 肥美又厚肉,食落爽滑彈牙,同特調嘅豉油一齊食,更顯鮮味❤️ 棒棒吉列蝦掛包造型好似刈包,食落包身甜甜地幾香,內裡炸蝦餅好彈有嚼感,加埋千島醬一齊食,真心正👍 主食㨂咗楓樹蜜橙香燒香雞配英式煙肉粟米粒炒蛋飯🐥👍 燒香雞俾足半隻勁足本❤️ 燒得金黃又焦香,雞肉嫩滑又可口,加埋楓樹蜜甜甜地好好食🫶 炒飯炒得好夠穫氣👍 乾身唔油

主食㨂咗楓樹蜜橙香燒香雞配英式煙肉粟米粒炒蛋飯🐥👍 燒香雞俾足半隻勁足本❤️ 燒得金黃又焦香,雞肉嫩滑又可口,加埋楓樹蜜甜甜地好好食🫶 炒飯炒得好夠穫氣👍 乾身唔油😚 同脆卜卜嘅煙肉同埋清甜嘅粟米粒一齊食,口感好正❤️

最後仲有廚師甜品🤤🫶 蛋白檸檬批又滑又嫩,食落酸酸地好清新😋

加點咗一杯Mocktail chill 一 chill❤️ 經典嘅Fruit Punch 內含多款水果,果味勁香勁濃,好開胃好解膩👍
2024-05-04 7 浏览
阿媽阿爸都鍾意食中菜,嚟緊嘅母親節我就有好推介!✨芝麻蝦多士| 陳醋蜂蜜排骨 | 脆皮素春卷一客三件小點心,烹調得不油不膩,特別喜歡蝦多士,芝麻灑得滿滿又帶輕輕的麻香。陳醋排骨肉量驚人,咬落爽嫩,醋味拿捏得唔錯。✨湖區海鮮羮海鮮羮配料多得驚人!入口豐富,清淡得宜。除咗豆腐之外,亦都品嚐到粒粒嘅蝦肉、貝柱仔,而最重要嘅係佢夠熱!✨蒜蓉粉絲蒸扇貝係一間高級餐廳品嘗到扇貝應有嘅大排檔味道!廚師落左大量蒜蓉爆香用作調味,扇貝厚肉鮮甜,加上一小口粉絲更為惹味。✨棒棒吉列蝦掛包帶點Fushion嘅菜色同樣有驚喜。棒棒蝦炸得酥脆,夾上千島沙津醬確係最佳搭配。外層包裹住中式夾膜,咬落先有一份鬆軟再有脆口感。✨乾燒薑汁鱈魚鱈魚配上中式嘅薑汁,展現中西合璧。旁邊亦都配咗一份炒飯,簡簡單單嘅粟米同火腿都粒粒金黃!就算老公平時係飯桶,今次呢個套餐佢都話夠晒飽。✨甜品絕對係誠意之作,分別有朱古力Opera Cake,同 🍊 Pana Cotta ,兩款嘅層次都做得清晰明顯,歌劇院蛋糕朱古力味濃郁,更用上咗紅桑子同藍莓作點綴;柑橘口味嘅甜品,底部餅乾實淨脆口,面頭酸酸甜甜,作為結尾都唔會覺得太過甜膩!見到餐廳喺O

阿媽阿爸都鍾意食中菜,嚟緊嘅母親節我就有好推介!

✨芝麻蝦多士| 陳醋蜂蜜排骨 | 脆皮素春卷

✨湖區海鮮羮

✨蒜蓉粉絲蒸扇貝

✨棒棒吉列蝦掛包

✨乾燒薑汁鱈魚

甜品

見到餐廳喺OpenRice都有做緊promotion!記住把握機會