2018-02-01 87 浏览
媽媽同我都係好鐘意食蟹,係咁多種海鮮中,對我黎講蟹都一定係三甲內,佢無元貝,蚌,蜆咁容易食,但係絕對係最鮮味, 街市買嘅價錢都已經好貴, 所以出外食蟹價錢都一定唔平,係銅鑼灣橋底嘅食蟹專門店閒閒地都5,6百蚊一隻。今次西環呢間餐廳相比之下較經濟。我們坐好媽媽負責揀餸,我要食蟹,唔想好辣,我就話選食香蔥粉絲蟹煲啦!服務非常好,一見我地d蟹殼就會自己換,值得一讚!蒜香凍螺 $68原來係冷盤呢架,好味道帶點甜嘅佢地用嘅醬汁應該自家調製,將螺肉浸到入晒味有嚼頭而味道適中,咁樣做又帶出另一風味來。 讚~~ 濃湯浸桂花魚 $168味道鮮,用上魚餚成濃湯配上豆卜粉絲牙菜打底盡吸收晒湯嘅精華,但竟然一點腥味都無呀,而桂花魚片亦好香滑同買無骨的,啱晒我同媽媽。香蔥粉絲蟹煲 $350嘩 賣相有辦有眼,同媽媽都滿意但最重要味道,先來點炒粉絲夠乾身又夠惹味。蟹走過油外殼脆口肉質嫩但係未去到好肥美要視乎季節性,不過已經好豐富而蟹蓋係有蟹膏架! 蟹鉗亦已代為整開只需輕力就可拆到肉 ❣❣蒜蓉西蘭花 $60蒜香還帶點微微酒香,炒得軟硬適中。

蒜香凍螺 $68

濃湯浸桂花魚 $168

香蔥粉絲蟹煲 $350

蒜蓉西蘭花 $60
蒜香還帶點微微酒香,炒得軟硬適中。

2018-01-26