2024-04-19 100 浏览
好耐无写食评,又写下论文先😆.呢间餐馆,其实都嚟过好多次饮茶,而每次来来去去都系果几款点心。好多人都话佢哋价钱贵,其实都系嘅,不过其实以佢地食物质素我又觉得可接受,只可以话唔系性价比高。.👅喜欢佢地嘅「潮州粉粿」,佢比一般中价茶楼系做到比较薄皮,皮嘅口感唔错,接口位都唔觉太厚;馅料新鲜,唔系出面一咪用胡椒粉等香料遮盖味道。.👅「豉汁蒸排骨」,好少肥膏,唔韧得嚟有肉香,垫底嘅南瓜香甜多汁,无话吸晒啲排骨肥肉,可能因为本身啲排骨都好少肥膏,碟入边嘅汁都唔系太肥,当然唔系可以当汤饮😆.👅「叉烧肠」,啲叉烧正正路路啦,个皮都ok,唔厚唔薄,但滑嘅。.👅「鹅片姜葱捞面」老公次次嚟都会嗌,因为份量唔太多唔太,两个人食完仲可以嗌多几款点心。鹅片够香,有咬口,捞粗嘅汁味道适中,姜葱系前切幼丝,不过有时我会嫌佢啲姜太多,我会好似挑骨头咁样跳返晒出嚟😬 (我本身麻麻太重姜味).👅「鸳鸯水晶包」系我最爱,我每次必嗌,但有时点半后先去到无卖晒🥺🥺 个人很喜欢奶黄味,无记错佢入面仲夹咗粒白莲蓉,所以好香,而红豆味都好味,会有淡淡嘅陈皮香。.👅而之前试过佢地个「韭菜粿」,系偏油,不过系好香好食嘅。.👅另外有次冇晒
好耐无写食评,又写下论文先😆
👅而之前试过佢地个「韭菜粿」,系偏油,不过系好香好食嘅。
👅另外有次冇晒水晶包🥺🥺 唯有试咗佢个「杏汁桂花糕」,桂花味好香,而杏汁比较清,都好,唔会抢咗桂花味。口感适中,唔会太Q弹,又唔会太软身。
🤓仲有想讲讲,佢有一张“特色小食”嘅点心纸,有一次patpat痕见佢有个大约$150蚊嘅「椒盐潮州鱼蛋」,就挑机睇吓点解要咁贵。冇记错的话佢大约得12粒鱼蛋,佢其实真系好好好好食,不过唔会值百几蚊,鱼蛋啫~顶多$80,跟住过咗一两个月,佢居然加到170几蚊👀究竟发生什么事…
💁🏻‍♀️服务方面,以呢个价钱都唔错嘅,系试过可能系散工姨姨服务态度无咁得体,但尚可接受。

(后记,难得打咗咁大篇嘢,差啲唔俾出,在此澄清,本人没有接受过任何用餐优惠,纯粹个人喜好)
叉烧肠粉
鹅片姜葱捞面