2024-09-26
好多時同朋友講食齋,會好易比人覺得係長輩先食👴🏻,但其實呢家流行健康飲食,素食都係一大主流。朋友聚會去灣仔,發現呢間私房菜,走創意之餘仲幾多好評,所以就預先BOOK黎試試。佢地因為係做私房菜,所以餐牌可能成日轉,不過今次都想重點讚下幾款好食既。不過食飯之前,首先都要讚下佢地一開始上既個一壺薰衣草清茶🫖,好清新,一黎就已經話比我地聽佢地唔係行傳統路線😍。✨前菜:三文魚拼盤🍣✨食落去三文魚完全就係平時食刺魚既口感,肉片都係好似,唔講都係唔知係齋,真係突破左我地想像力😎。講返味道,酸酸甜甜好開胃🥰,作為前菜真係好適合。✨芝士蘑菇撻🍄✨呢個撻細細件,但係口感澎湃🤩。佢地中間有薯蓉、有拉絲芝士、有蘑菇、我仲隱隱食到D脆口既「煙肉碎」。食完真係想另外再叫打包兩件返去再嘆,可惜佢地無得散叫🥲。✨合桃露🍮✨雖然就係走創意路線,但傳統食物依然出色👍,既個合桃露夠哂綿密,好濃既合桃味,又唔會太甜,有種自然既感覺,用黎做呢餐既作結岩岩好😋。總拾黎講,呢間既食物都係好出色,雖然有D無重點提到,但係好多都令齋口唔齋心既我地食得好滋味。特別要提下咖喱魚蛋同牛丸,又真係有牛味同魚味,勁誇張😱。加上我地食完餐飯都無口
✨前菜:三文魚拼盤🍣✨
✨芝士蘑菇撻🍄✨
✨合桃露🍮✨
總拾黎講,呢間既食物都係好出色,雖然有D無重點提到,但係好多都令齋口唔齋心既我地食得好滋味。特別要提下咖喱魚蛋同牛丸,又真係有牛味同魚味,勁誇張😱。加上我地食完餐飯都無口喝,即係佢地無為左似肉味而添加左味精,呢樣抵讚。
我覺得呢間真係老少咸宜,無論係後生仔同老人家都一定會好滿意。推介大家黎試下。
地址:灣仔克街6號廣生行大廈B座UG樓