2018-09-22 40 浏览
某日經過樓下收到宣傳單張,見到新開張又有嘢送,即管又嘗試一下新餐廳。花木新開張不久,裝修簡潔俐落,以日本和式為主題。座位之間非常寛敞舒適,空間感十足,用餐感覺特別暢快。新開張期間訂咗可以送前菜,一啲都唔馬虎嘅擺設,一整盤送上。最吸引眼球的就是北海道澤蟹,呢個唔係第一次食,成隻蟹可以放落口食,炸到甘香鬆脆,非常可口!是晚預留足夠時間慢慢品嚐,我們先吃點蔬菜,大蝦無花果拌生菜沙律 $128。平時我係唔食無花果嘅,但今晚食到嘅無花果特別香甜,好味道我鍾意!大蝦煎過有鮮味,蝦肉彈牙,香氣四溢!沙律菜一啲都唔會單調,因為仲有好多甜甜的提子乾相伴,口感更豐富。然後就係期間限定,絕對有驚喜的花木海膽杯 $88。用酒杯盛著上枱嘅時候仲有一陣陣仙氣,視覺效果攞滿分,上面鋪滿海膽,入口甘香鮮甜 ,配合吞拿魚蓉同埋新鮮魚籽,仲有刺身級帶子作後盾,$88 追加多一個海膽杯 都真心抵食。另一令我期待著是 花木仲買人特選壽司拼盤10本 只係 $398。可以話係壽司界的師傅發板。天天來貨新鮮而且款式不同,我們order 的時候都是滿心期待着, 當天時令壽司是什麼呢? 每次都有新奇刺激感覺。有我最愛的拖羅,拖羅的脂肪

有我最愛的拖羅,拖羅的脂肪大理紋,觀感真的很美麗。口感更加係冇得彈,入口即溶,油脂豐盛。松葉蟹腳大隻 jumbo size,肉質結實而且吃起來啖啖肉,超級好味! 深海池魚的魚味果然濃厚,加上油脂足、魚油豐、肉質鮮嫩甜美!

嘗試一下串燒嘅質素,牛肉露筍卷 $58 加
自家製免治雞肉串 $48。燒得微焦幾香喎,串燒醬汁味道濃郁,令到肉味更加突出。

沖繩豚肉野菜炒麵 $118
炒麵香噴噴,味道跟日本吃到的風味差不多。沖繩豚肉不會令人失望,最估唔到就係拉麵超級彈牙,炒麵醬汁同埋調味都 very good !

黑松露鰻魚卷 $168,一食就知道係高質素,獨特嘅鰻魚油香,黑松露同樣矜貴。

最後仲送了甜品給我們,甜美滿足的一餐。下次有機會帶啲同事來一齊試吓先