2018-11-02
朋友係觀塘地膽成日捐窿捐罅搵美食,今日就帶我們嚟工廈食私房菜。走到舊式工廈好有懷舊feel 按四字一出就到好方便。大大招牌榮哥好搶眼一入內看見大魚缸旁邊一個自制水耕菜自給自足見到餐牌已經好期待,我哋Happy Halloween 歡樂聚餐私房菜終於上菜喇!yeah。。。頭盆 “有機沙律菜伴芝麻醬”沙律菜好清新好爽鮮甜配埋芝麻醬好野味。“涼伴黑木耳” 同 “岩鹽花枝豆”“茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子” 這款超驚喜流心蛋好香茶燻味而茄子好特別同平時食到既茄子做法好唔同...正。跟住到燉湯喇,我揀咗原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯,哈密瓜好清甜配埋螺頭飲了一口喉嚨已經好舒服。另外兩款係原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚湯,又是潤肺潤喉之選。原盅燉姬松茸淮山燉甘筍黑毛豚肉湯,黑毛豚肉好入味好腍。主菜出場喇“帶子水芙蓉” 這款好靚帶子鮮甜蛋好滑好似食緊豆腐咁“清蒸生猛沙巴龍躉斑” 大大條好嫩滑好鮮甜。“大孖頭抽煎匯澳洲皇帝蝦王” 真的係蝦皇好大隻夠彈牙好爽口。“奶油日本小南瓜” 同 “招牌茶王燻雞” ,南瓜汁配麵包好夾南瓜好鮮甜,茶王雞好香茶味雞肉好滑。“米王湯浸碧綠溫室菜苗” 同“海白玉青蔥薈飯” ,溫室菜
走到舊式工廈好有懷舊feel 按四字一出就到好方便。
頭盆 “有機沙律菜伴芝麻醬”
沙律菜好清新好爽鮮甜配埋芝麻醬好野味。
“涼伴黑木耳” 同 “岩鹽花枝豆”
另外兩款係原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚湯,又是潤肺潤喉之選。
原盅燉姬松茸淮山燉甘筍黑毛豚肉湯,黑毛豚肉好入味好腍。
“清蒸生猛沙巴龍躉斑” 大大條好嫩滑好鮮甜。
“米王湯浸碧綠溫室菜苗” 同“海白玉青蔥薈飯” ,溫室菜苗好嫩身夠清新而青蔥飯好有特色飯粒分明唔油膩
最後到甜品呀!已經好飽但見到這個甜品咁靚唔食唔得呀!
清甜蔗汁配椰汁嘅糕點好香甜。
這餐超豐富好滿足呀!