餐厅: 逸東軒
资讯:

2020-12-17 481 浏览
一直都只係聽朋友講逸東軒好好食,但我本身無話特別鍾意食中菜,同埋佢既價錢都真係唔平,所以一直都無去過。但而家因為疫情關係,以七折價錢就可以試到,所以就預早一個月上網預約就去試下。由於聽聞佢既烤鴨同埋叉燒好受歡迎,所以前一日就專登打左個電話去預留左一隻鴨同一份叉燒。當日去到的時候氣氛好好,座位都坐得好舒適,枱與枱之間都有一定既距離,令人感到安心。首先推介返今次係呢度食既菜式 話梅車厘茄 (HK$108)我本身其實唔係咁鍾意食車厘茄,但就好鍾意食話梅。但食左第一啖之後,酸酸甜甜既口感,令到我食完一啖又一啖,真係十分之推介。加上我係出面既餐廳都唔係好發現到有呢個相似的菜式,我十分推薦大家一定要叫!!!  明爐蜜汁叉燒 (HK$238)我食完之後終於明白到點解呢度既叉燒咁出名,件件半肥瘦同埋唔老,食落又唔肥膩。  脆皮逸東烤鴨 (二食) (HK$768)終於黎到重頭戲的脆皮逸東烤鴨,份量比我想像中少,但係都好多汁。同埋佢既傳統春餅真係好薄,加上醬料真係只可以用好好味黎形容。另外個二食我地就揀左生菜包鴨崧生菜包鴨崧就普普通通,無咩特別。  野菌魚湯浸時蔬 (HK$218)魚湯好濃,就菜一碟咁~

首先推介返今次係呢度食既菜式

話梅車厘茄 (HK$108)

我本身其實唔係咁鍾意食車厘茄,但就好鍾意食話梅。

明爐蜜汁叉燒 (HK$238)

脆皮逸東烤鴨 (二食) (HK$768)

另外個二食我地就揀左生菜包鴨崧

生菜包鴨崧就普普通通,無咩特別。

野菌魚湯浸時蔬 (HK$218)

魚湯好濃,就菜一碟咁~

砂鍋薑葱爆乳香銀鱈魚 (HK$288)

呢個菜都係好值得推介,銀鱈魚真係超滑超入味!!!!
我下次黎都一定會再叫呢道菜!!

總括黎講我覺得逸東軒的質素好好,無論係環境定食物質素方便,
一定建議大家黎食!!
2020-09-24