Pica Pica系一间西班牙餐厅🇪🇸试过分别系lunch同dinner去食,气氛都好好、好chill,weekend lunch 好多外国人喺度饮酒🍸夜晚就好啱庆祝生日🎂因为有一系列嘅生日surprise😂😂▸ 🌟🦐Red Prawn Hotdog ($160@)一开头喺menu揾左好耐都揾唔到,问咗侍应先知原来系hidden menu🫣虽然热狗份量比想像中迷你🤏🏻但系食落有惊喜🤤面包有烘过,松软又有牛油香🧈主角大虾鲜甜爽口🧡店员教我哋将虾头嘅膏唧落去一齐食,食落更加香浓满足🥰▸🥠Croquettes- Ham/ squid ($18@)西班牙可乐饼一啖一粒,外脆内软滑,两款都带啲咸香都唔错😙▸🌟🐙Octopus Galician Style on Potato al caliu ($138)八爪鱼食落好香热熏味😋有啲咬口但同时都好软腍,配搭埋底下嘅薯蓉同橄榄油,好快就俾我哋清晒碟🥹▸🐽Deboned Suckling Pig, Sweet Potato Puree ($175)乳猪就唔系几推介,外皮薄而又香脆,但系肉质比软腍同冇咩味,蕃薯蓉都唔算好夹😶‍🌫️▸🐮Braised Bee

▸ 🌟🦐Red Prawn Hotdog ($160@)

西班牙可乐饼一啖一粒,外脆内软滑,两款都带啲咸香都唔错😙

▸🐮Braised Beef Cheek with Potato Puree ($168)
呢个炆牛面肉就几唔错,软腍得黎愈食愈重牛味😛

▸🌟🥘Pica Pica Paella Surf & Turf ($108 small/$188 large)
招牌🇪🇸海鲜饭系差唔多每枱必叫嘅,个饭索哂啲海鲜汁好惹味,饭粒粒粒分明又有啲焦香,配料好丰富,有虾、八爪鱼、蚬、猪肉同鸡肉🤤

呢间系我喺香港最钟意嘅西班牙餐厅,推介大家试吓~🧡

📍Pica Pica
上环德辅道中317-321号启德商业大厦地下G-H号舖
🍽️ 8.5/10
#janfoodiary_上环
#janfoodiary_西班牙菜
#janfoodiary_encore #janfoodiary_celebration
  • Red  prawn  hotdog
  • Octopus Galician style on potato “al caliu”
  • Pica Pica paella surf & turf