38
5
0
等级4
360
0
想食咗呢间西班牙菜 @picapicahk 超耐,前排生日就同屋企人嚟庆祝😆餐厅嘅空间感好大,坐得好舒服,而且服务真系好好,成个体验都唔错!tapas份量唔算太大,两个人黎都可以嗌多啲试多啲,大家可以参考返我哋当晚系三个人食,个人觉得呢个份量就啱啱好~.wanted to try this spanish tapas place for a long time 😆 decided to go there to celebrate my birthday 🎂 very spacious and comfy resto 😊 service is on point, making the whole experience really nice 👍 tapas serving size is not too big so you can order a variety of dishes to try! make sure you order the cheesecake 😋 trust me you wont regret it!.💫整体体验 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物
更多
想食咗呢间西班牙菜 @picapicahk 超耐,前排生日就同屋企人嚟庆祝😆餐厅嘅空间感好大,坐得好舒服,而且服务真系好好,成个体验都唔错!
tapas份量唔算太大,两个人黎都可以嗌多啲试多啲,大家可以参考返我哋当晚系三个人食,个人觉得呢个份量就啱啱好~
.
wanted to try this spanish tapas place for a long time 😆 decided to go there to celebrate my birthday 🎂 very spacious and comfy resto 😊 service is on point, making the whole experience really nice 👍 tapas serving size is not too big so you can order a variety of dishes to try! make sure you order the cheesecake 😋 trust me you wont regret it!
.
💫整体体验 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 8.2/10
环境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 8/10
服务 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8/10
性价比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.5/10 ($300-400 pp)
回头率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 8.5/10
🌟 超水准食物 • 环境服务都好 • 可以book位 • 必食芝士蛋糕✨
.
𝑆𝑝𝑎𝑛𝑖𝑠ℎ 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒𝑐𝑎𝑘𝑒 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑅𝑒𝑑 𝐹𝑟𝑢𝑖𝑡 𝑆𝑜𝑏𝑒𝑡
$75
51 浏览
0 赞好
0 留言

《𝑆𝑝𝑎𝑛𝑖𝑠ℎ 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒𝑐𝑎𝑘𝑒 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑅𝑒𝑑 𝐹𝑟𝑢𝑖𝑡 𝑆𝑜𝑏𝑒𝑡》$75$380 🌟9/10🌟
好小由甜品开始介绍,但呢个𝑐ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒𝑐𝑎𝑘𝑒真系世界级🤩!!系真系嗰种好食到你会想食到个碟一滴不漏嘅食物🤣
蛋糕嘅前半部份系半溶流心芝士,後半部份就多少少蛋糕嘅口感,整体口感𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚𝑦,再加埋饼底,令到层次亦都好丰富!而主要味道来自芝士嘅咸香味,但同时亦都会食到甜甜地嘅味道,𝑏𝑎𝑙𝑎𝑛𝑐𝑒得好好!不过提提大家呢个蛋糕系hidden menu,我哋有预先reserve定,店员都话最好早啲嗌😝
.
𝐵𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑃𝑎𝑒𝑙𝑙𝑎 𝑅𝑖𝑐𝑒 - 𝐵𝑖𝑔𝑔𝑒𝑟
$195
39 浏览
0 赞好
0 留言

《𝐵𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑃𝑎𝑒𝑙𝑙𝑎 𝑅𝑖𝑐𝑒 - 𝐵𝑖𝑔𝑔𝑒𝑟》$195🌟8.6/10🌟
𝑠𝑡𝑟𝑢𝑔𝑔𝑙𝑒左好耐试边一款𝑝𝑎𝑒𝑙𝑙𝑎好,最後都系决定试吓墨汁味!配料同埋忌廉捞匀之後,墨鱼汁嘅鲜味好香好重,每一粒饭都会食到好浓郁嘅墨汁味,再加埋猪腩肉嘅油香,口感𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚𝑦得来又唔会话好腻!略嫌大𝑠𝑖𝑧𝑒嘅份量都唔算好多,两个人𝑠ℎ𝑎𝑟𝑒就啱啱好啦!
.
𝑂𝑐𝑡𝑜𝑝𝑢𝑠 𝐺𝑎𝑙𝑖𝑐𝑖𝑎𝑛 𝑆𝑡𝑦𝑙𝑒 𝑜𝑛 𝑃𝑜𝑡𝑎𝑡𝑜 “𝑎𝑙 𝑐𝑎𝑙𝑖𝑢“
$130
32 浏览
0 赞好
0 留言

《𝑂𝑐𝑡𝑜𝑝𝑢𝑠 𝐺𝑎𝑙𝑖𝑐𝑖𝑎𝑛 𝑆𝑡𝑦𝑙𝑒 𝑜𝑛 𝑃𝑜𝑡𝑎𝑡𝑜 “𝑎𝑙 𝑐𝑎𝑙𝑖𝑢“》$130🌟8.8/10🌟
个人都几推荐呢一碟八爪鱼!八爪鱼好新鲜、鲜味好重!而且煮得啱啱好,唔同部位唔同口感都好好食!!底下嘅炸薯仔都做到外微脆内软嘅口感,好好食!!略嫌整体有少少油。
.
𝑅𝑒𝑑 𝑃𝑟𝑎𝑤𝑛 𝐻𝑜𝑡 𝐷𝑜𝑔, 𝐽𝑜𝑠𝑝𝑒𝑟 𝐺𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑃𝑟𝑎𝑤𝑛 𝐻𝑒𝑎𝑑
$120
39 浏览
0 赞好
0 留言

《𝑅𝑒𝑑 𝑃𝑟𝑎𝑤𝑛 𝐻𝑜𝑡 𝐷𝑜𝑔, 𝐽𝑜𝑠𝑝𝑒𝑟 𝐺𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑃𝑟𝑎𝑤𝑛 𝐻𝑒𝑎𝑑》$120🌟7.8/10🌟
用𝑔𝑟𝑖𝑙𝑙过嘅大红虾虾头嘅虾膏倒落去一齐食,就算热狗有牛油同埋其他酱汁,但每一啖都系会食到超浓郁嘅虾味。之後再食埋虾头嘅精华,香浓滋味!个人觉得系就系几好食,但真系有啲细同有啲贵。
.
𝐷𝑒𝑏𝑜𝑛𝑒𝑑 𝑆𝑢𝑐𝑘𝑙𝑖𝑛𝑔 𝑃𝑖𝑔, 𝑆𝑤𝑒𝑒𝑡 𝑃𝑜𝑡𝑎𝑡𝑜 𝑃𝑢𝑟𝑒𝑒, 𝑅𝑎𝑤 𝑆𝑝𝑖𝑛𝑎𝑐ℎ
$160
38 浏览
0 赞好
0 留言
𝐷𝑒𝑏𝑜𝑛𝑒𝑑 𝑆𝑢𝑐𝑘𝑙𝑖𝑛𝑔 𝑃𝑖𝑔, 𝑆𝑤𝑒𝑒𝑡 𝑃𝑜𝑡𝑎𝑡𝑜 𝑃𝑢𝑟𝑒𝑒, 𝑅𝑎𝑤 𝑆𝑝𝑖𝑛𝑎𝑐ℎ
$168
27 浏览
0 赞好
0 留言

《𝐷𝑒𝑏𝑜𝑛𝑒𝑑 𝑆𝑢𝑐𝑘𝑙𝑖𝑛𝑔 𝑃𝑖𝑔, 𝑆𝑤𝑒𝑒𝑡 𝑃𝑜𝑡𝑎𝑡𝑜 𝑃𝑢𝑟𝑒𝑒, 𝑅𝑎𝑤 𝑆𝑝𝑖𝑛𝑎𝑐ℎ》$160🌟7.6/10🌟
外皮做得非常之出色,薄脆可口,好似薯片咁!可能因为已经去咗骨,所以肉质比较松散,但个人觉得如果唔点酱汁嘅话会有少少乾,食落感觉上冇中式乳猪咁油腻🤣如果大家有心食嘅话一坐低就记住嗌,大概要等45分钟。
.
𝑆𝑙𝑜𝑤 𝑅𝑜𝑎𝑠𝑡𝑒𝑑 𝐼𝑏𝑒𝑟𝑖𝑐𝑜 𝐿𝑎𝑚𝑏 𝑆ℎ𝑜𝑟𝑡 𝑅𝑖𝑏𝑠, 𝑅𝑜𝑚𝑒𝑠𝑐𝑜, 𝐴𝑝𝑝𝑙𝑒 “𝐴𝑙𝑙-𝑖-𝑜𝑙𝑖“
$155
23 浏览
0 赞好
0 留言

《𝑆𝑙𝑜𝑤 𝑅𝑜𝑎𝑠𝑡𝑒𝑑 𝐼𝑏𝑒𝑟𝑖𝑐𝑜 𝐿𝑎𝑚𝑏 𝑆ℎ𝑜𝑟𝑡 𝑅𝑖𝑏𝑠, 𝑅𝑜𝑚𝑒𝑠𝑐𝑜, 𝐴𝑝𝑝𝑙𝑒 “𝐴𝑙𝑙-𝑖-𝑜𝑙𝑖“》$155🌟7.8/10🌟
𝑅𝑖𝑏𝑠唔算话好大条,只有三小件。调味做得非常之出色,但同时又会仍然食到羊肉嘅嗰一种骚味~而口感又唔系平时食𝑝𝑜𝑟𝑘 𝑟𝑖𝑏𝑠好淋𝑓𝑜𝑟𝑘-𝑡𝑒𝑛𝑑𝑒𝑟嘅嗰一种,都有小小咬口咁!
.
𝐽𝑎𝑚𝑜𝑛 𝑑𝑒 𝑇𝑒𝑟𝑢𝑒𝑙 - 50𝑔
$90
20 浏览
0 赞好
0 留言

《𝐽𝑎𝑚𝑜𝑛 𝑑𝑒 𝑇𝑒𝑟𝑢𝑒𝑙 - 50𝑔》$90🌟8.2/10🌟
有三种唔同级数嘅ℎ𝑎𝑚,今次拣咗中间嘅20 𝑚𝑜𝑛𝑡ℎ𝑠 𝑐𝑢𝑟𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛!油脂分布得好均匀,唔会话太肥亦都唔会话太过咸,好好食!
.
𝐶𝑟𝑜𝑞𝑢𝑒𝑡𝑡𝑒
$15
13 浏览
0 赞好
0 留言
𝐶𝑟𝑜𝑞𝑢𝑒𝑡𝑡𝑒
$15
14 浏览
0 赞好
0 留言

《𝐶𝑟𝑜𝑞𝑢𝑒𝑡𝑡𝑒》$15/𝑝𝑐🌟8.2/10🌟
虽然两款𝑐𝑟𝑜𝑞𝑢𝑒𝑡𝑡𝑒都系新鲜热辣辣,外层炸得非常之香脆,但两款嘅味道同口感都好唔同!个人钟意𝑖𝑏𝑒𝑟𝑖𝑐𝑜 ℎ𝑎𝑚多啲,感觉上口感层次丰富啲,会食到火腿粒!而墨鱼嘅嗰一款就系墨汁嘅味道,可能因为面头再加左沙律酱,口感非常之𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚𝑦,但都好食嘅!真系一个唔错嘅𝑠𝑡𝑎𝑟𝑡𝑒𝑟!
.
𝑇𝑜𝑚𝑎𝑡𝑜 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑑
$195
14 浏览
0 赞好
0 留言

《𝑇𝑜𝑚𝑎𝑡𝑜 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑑》$195🌟7.8/10🌟
面包烘得啱啱好,香脆得来里面又够软熟!鲜蕃茄好甜,同𝑜𝑙𝑖𝑣𝑒 𝑜𝑖𝑙好夹,好开胃!
.
𝑆𝑎𝑛𝑔𝑟𝑖𝑎 𝐽𝑢𝑔
$225
9 浏览
0 赞好
0 留言

《𝑆𝑎𝑛𝑔𝑟𝑖𝑎 𝐽𝑢𝑔》$225🌟7.8/10🌟
𝑠𝑎𝑛𝑔𝑟𝑖𝑎唔会话太重酒味,再加埋啲水果就多晒甜!几个人𝑠ℎ𝑎𝑟𝑒啱啱好!
.
𝑃𝑖𝑐𝑎 𝑃𝑖𝑐𝑎 @picapicahk
📍#BELLYwongs_sheungwan #BELLYwongs_central
.
#BELLYwongs_spanish #BELLYwongs_western #BELLYwongs_cheese
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
𝑆𝑝𝑎𝑛𝑖𝑠ℎ 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒𝑐𝑎𝑘𝑒 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑅𝑒𝑑 𝐹𝑟𝑢𝑖𝑡 𝑆𝑜𝑏𝑒𝑡
$ 75
𝐵𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑃𝑎𝑒𝑙𝑙𝑎 𝑅𝑖𝑐𝑒 - 𝐵𝑖𝑔𝑔𝑒𝑟
$ 195
𝑂𝑐𝑡𝑜𝑝𝑢𝑠 𝐺𝑎𝑙𝑖𝑐𝑖𝑎𝑛 𝑆𝑡𝑦𝑙𝑒 𝑜𝑛 𝑃𝑜𝑡𝑎𝑡𝑜 “𝑎𝑙 𝑐𝑎𝑙𝑖𝑢“
$ 130
𝑅𝑒𝑑 𝑃𝑟𝑎𝑤𝑛 𝐻𝑜𝑡 𝐷𝑜𝑔, 𝐽𝑜𝑠𝑝𝑒𝑟 𝐺𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑃𝑟𝑎𝑤𝑛 𝐻𝑒𝑎𝑑
$ 120
𝐷𝑒𝑏𝑜𝑛𝑒𝑑 𝑆𝑢𝑐𝑘𝑙𝑖𝑛𝑔 𝑃𝑖𝑔, 𝑆𝑤𝑒𝑒𝑡 𝑃𝑜𝑡𝑎𝑡𝑜 𝑃𝑢𝑟𝑒𝑒, 𝑅𝑎𝑤 𝑆𝑝𝑖𝑛𝑎𝑐ℎ
$ 160
𝐷𝑒𝑏𝑜𝑛𝑒𝑑 𝑆𝑢𝑐𝑘𝑙𝑖𝑛𝑔 𝑃𝑖𝑔, 𝑆𝑤𝑒𝑒𝑡 𝑃𝑜𝑡𝑎𝑡𝑜 𝑃𝑢𝑟𝑒𝑒, 𝑅𝑎𝑤 𝑆𝑝𝑖𝑛𝑎𝑐ℎ
$ 168
𝑆𝑙𝑜𝑤 𝑅𝑜𝑎𝑠𝑡𝑒𝑑 𝐼𝑏𝑒𝑟𝑖𝑐𝑜 𝐿𝑎𝑚𝑏 𝑆ℎ𝑜𝑟𝑡 𝑅𝑖𝑏𝑠, 𝑅𝑜𝑚𝑒𝑠𝑐𝑜, 𝐴𝑝𝑝𝑙𝑒 “𝐴𝑙𝑙-𝑖-𝑜𝑙𝑖“
$ 155
𝐽𝑎𝑚𝑜𝑛 𝑑𝑒 𝑇𝑒𝑟𝑢𝑒𝑙 - 50𝑔
$ 90
𝐶𝑟𝑜𝑞𝑢𝑒𝑡𝑡𝑒
$ 15
𝐶𝑟𝑜𝑞𝑢𝑒𝑡𝑡𝑒
$ 15
𝑇𝑜𝑚𝑎𝑡𝑜 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑑
$ 195
𝑆𝑎𝑛𝑔𝑟𝑖𝑎 𝐽𝑢𝑔
$ 225
  • Spanish  Cheesecake
  • Black  Paella
  • Octopus
等级4
这两星期心情坏透了,对於各种形式破坏香港法治、学术和自由等核心价值,感到前所未有的无助和无比的绝望。从去年起鸡蛋抗高墙,本来已是先天不足, 至今更是举步为艰,我们要放弃了吗?每次想到不禁流泪!俗语有云:「开心要食嘢,唔开心更要食嘢!」,只好化悲愤为食量!西班牙菜是我喜欢的菜式之一,年初去过一家新开的西班牙餐厅,未敢肯定其菜式是 Modern了,还是 Fusion 了,总之甚为失望,令我有点逃避西班牙的反应!当天老公为我选了 Pica Pica 来疗癒,环境不俗,尤其喜欢高耸的楼底,宽广的空间,还有大窗引入的自然光,好让人放松不已!天气炎热,心情郁闷,先点了三款清爽的 Tapas。这两款同属於 Vegetable Tapas。Baby Gem Salad, Dried Tomatoes, Caramelized Goat Cheese & Walnuts HK$80本来打算点的是西班牙冻汤,大抵是在沟通上发生误会,端来的是这款 BB 罗马生菜沙律,既来之则安之吧,毕竟有太多预测不到的事情!我喜欢沙律生菜的口感,卷曲和重叠的叶子不单爽脆、鲜嫩、咀嚼起来层次要比普通的罗马生菜鲜明及丰富。而焦
更多
106 浏览
0 赞好
0 留言
这两星期心情坏透了,对於各种形式破坏香港法治、学术和自由等核心价值,感到前所未有的无助和无比的绝望。从去年起鸡蛋抗高墙,本来已是先天不足, 至今更是举步为艰,我们要放弃了吗?每次想到不禁流泪!
53 浏览
0 赞好
0 留言
俗语有云:「开心要食嘢,唔开心更要食嘢!」,只好化悲愤为食量!

西班牙菜是我喜欢的菜式之一,年初去过一家新开的西班牙餐厅,未敢肯定其菜式是 Modern了,还是 Fusion 了,总之甚为失望,令我有点逃避西班牙的反应!

当天老公为我选了 Pica Pica 来疗癒,环境不俗,尤其喜欢高耸的楼底,宽广的空间,还有大窗引入的自然光,好让人放松不已!
82 浏览
0 赞好
0 留言
天气炎热,心情郁闷,先点了三款清爽的 Tapas。
57 浏览
0 赞好
0 留言
这两款同属於 Vegetable Tapas。
72 浏览
0 赞好
0 留言
Baby Gem Salad, Dried Tomatoes, Caramelized Goat Cheese & Walnuts HK$80

本来打算点的是西班牙冻汤,大抵是在沟通上发生误会,端来的是这款 BB 罗马生菜沙律,既来之则安之吧,毕竟有太多预测不到的事情!

我喜欢沙律生菜的口感,卷曲和重叠的叶子不单爽脆、鲜嫩、咀嚼起来层次要比普通的罗马生菜鲜明及丰富。而焦糖的羊奶芝士也香浓好吃,不过在酱汁运用方面似乎过於平淡,未能提起整个沙律的亮点!
45 浏览
0 赞好
0 留言
Heirloom Cherry Tomato Salad, Avocado, Tuna Belly Confit in Olive Oil HK$85

让人雀跃的缤纷色调,红、橙、黄、青的小蕃茄极为可爱,再伴以油封吞拿鱼腩和牛油果蓉,清翠又明朗!
23 浏览
0 赞好
0 留言
小蕃茄外脆内软、多汁清鲜,质量甚佳,将小蕃茄与滑溜香郁的牛油果同吃,仿似是炎夏的一道彩虹!至於首嚐的油封吞拿鱼有着意外的惊喜,鱼肉没有一贯的粗硬,反之扎实中感到嫩滑细致,莫非就是油封的伟大,想不到在油封鸭腿之外,也喜欢上油封吞拿鱼腩!不过三款食材似是互不相干,未有连成一体的协调感!
23 浏览
0 赞好
0 留言
Red Prawn Carpaccio, Finger Lime, Ink Cracker HK$135

试过两款 Vegetable Tapas 後,现在是 Pica Pica 类别的 Tapas,可谓招牌出品!
22 浏览
1 赞好
0 留言
生红虾与墨汁脆片层次与味道相当不凡,除了带出本身的咸香爽脆外,包含手指柠檬的酸香酱汁,就如画龙点睛,突显了红虾和墨汁脆片的鲜与惹味,予人怡神可口的滋味!
29 浏览
0 赞好
0 留言
Squid Croquette with "All-i-oli" HK$15
Iberico Ham Croquette HK$15

Pica Pica 的 Tapas 为我们打了强心针,於是再追加同属招牌的 Croquette,墨鱼和火腿口味各要了一件,两者均是热烫烫、新鲜出炉!
26 浏览
0 赞好
0 留言
先嚐 Iberico Ham Croquette, 轻脆的外皮衬托着绵绵的薯蓉馅料,散出诱人的香气,加上馅料味道出色,混合碎碎的西班牙火腿粒,十分好吃!


19 浏览
0 赞好
0 留言
至於「乌卒卒」的 Squid Croquette, 则是墨香的诱惑, 以 "All-i-oli" 配合墨香,既做到提味、也做到去腻的效果。两款 Croquette 也做得很不错,是我们喜欢的西班牙味道!
73 浏览
0 赞好
0 留言
我身後的吧台,是特设供厨师在客人面前即席烹调的区域,到步时满客!最不济算是我们了,不单没办法拥有更高层次的享受,更不时被後方传来的肉香引得口水大流!
43 浏览
0 赞好
0 留言
Deboned Suckling Pig, Sweet Potato Puree, Raw Spinach HK$165

为了不要给比下去,在云云的 Meat Tapas 中,选了西班牙的名物烤乳猪,而且具备已去骨的一大特色!
32 浏览
0 赞好
0 留言
乳猪皮烤得色泽均匀平顺,十分漂亮,随香气入口,皮层更是酥松甘香,脆薄可口,恰度好处的佳品!然而肉质是意外的腍软,可能预先去骨的关,整件乳猪肉更有松散的状况,散得犹如一堆小肉块。无骨虽是利便进食,但似乎没去骨、兼备弹性的乳猪肉质较能对上我们的口味!另外,值得一提的是甜薯蓉和甜蘸酱,两者均是用心的制作,与烤乳猪配搭一流!

西班牙虽不是我第一位梦想要到访之国,但也期侍某天可亲身在西班牙一嚐地道的 Tapas,感受西班牙人的热情与浪漫,起码我喜欢的作家也是半个西班牙人!

好了,要转到下一个让我们暂且忘记忧愁的地方!逃避是简单不过的解决方法,但我最希望每一位香港人,包括自己也不用逃避,安居乐业在香江!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-05-16
用餐途径
堂食
人均消费
$248 (午餐)
推介美食
  • Red Prawn Carpaccio
  • Squid Croquette with "All-i-oli"
  • Iberico Ham Croquette
等级4
283
0
2020-08-18 202 浏览
又到了每月一度的姊妹聚会聊天时间今次我们挑选了Spanish tapas PicaPica 女朋友一直推介这里的红虾热狗我们今天到了便马上发板红虾热狗、法国鹅肝多士、牛骨髓、蕃茄沙律、西班牙海鲜饭红虾热狗真的很好吃虾头里面的虾膏sqeeze 落去个热狗上面,非常治癒⋯⋯面包也很松软很好吃 😋 不喜欢淀粉的我也很满足。法国鹅肝多士鹅肝超肥美厚身 juicy同一口爆油鹅肝底下的配菜就有点太甜了牛骨髓 好肥美 本来我很喜欢牛肉他他 但把凉菜tartar加在热菜上面 口感就变得很奇怪了 这种冰火的感觉不太懂得欣赏很喜欢他们每道菜都是细细的可以一啖一口一边聊天一边享受美食还可以一边欣赏厨师们在你面前做出的一道道美食 好叹好开心🥳
更多
又到了每月一度的姊妹聚会聊天时间
今次我们挑选了Spanish tapas PicaPica
女朋友一直推介这里的红虾热狗

我们今天到了便马上发板
红虾热狗、法国鹅肝多士、牛骨髓、蕃茄沙律、西班牙海鲜饭

红虾热狗真的很好吃
虾头里面的虾膏sqeeze 落去个热狗上面,非常治癒⋯⋯
面包也很松软很好吃 😋 不喜欢淀粉的我也很满足。

法国鹅肝多士
鹅肝超肥美厚身 juicy同一口爆油
鹅肝底下的配菜就有点太甜了

牛骨髓
好肥美 本来我很喜欢牛肉他他
但把凉菜tartar加在热菜上面 口感就变得很奇怪了 这种冰火的感觉不太懂得欣赏

很喜欢他们每道菜都是细细的
可以一啖一口
一边聊天一边享受美食还可以一边欣赏厨师们在你面前做出的一道道美食 好叹好开心🥳
5 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
13 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • Red prawn hot dog
  • Josper grilled prawn head
  • Bone  marrow
等级2
10
0
2020-07-14 386 浏览
Pica pica has been on my friend’s and my wish list for a while and we were finally there!! Both of us were impressed by the interior and the great ambience of the restaurant - I felt as though I was brought back in to my Spain trip last year. The staff was attentive enough to offer us a paper bag for masks. It was so kind of them to introduce the menu to us as it’s our first visit to the resto. We ordered ham croquette, seafood paella and red prawn hotdog as the staff recommended. Ham croquette
更多
Pica pica has been on my friend’s and my wish list for a while and we were finally there!! Both of us were impressed by the interior and the great ambience of the restaurant - I felt as though I was brought back in to my Spain trip last year. The staff was attentive enough to offer us a paper bag for masks. It was so kind of them to introduce the menu to us as it’s our first visit to the resto.

We ordered ham croquette, seafood paella and red prawn hotdog as the staff recommended. Ham croquette is a great value of money, just $15/pc. The filling is cheesy and savoury with diced ham, the exterior is light and crispy.
Ham  croquette 
$15
12 浏览
0 赞好
0 留言

Seafood paella is a WOWWW. It lives up to its name
(I’ve had squid ink pasta without squid ink flavour in a couple of cafes). The texture of the rice is just right and I really appreciate the briny umami taste of squid ink. The pork and squid on top is well seasoned and goes well with the rice. Will definitely come back for this.
Seafood  paella
$115
8 浏览
0 赞好
0 留言

As for the red prawn hotdog, I have to admit that the portion is a bit too small that it’s about the size of two pieces of madeleines (coz I made madeleines with my friend earlier that day hahahaaa) Yet taste-wise, it’s masterly. The prawn meat almost melted in my mouth and I definitely like the tomalley flavour from the prawn head juice. Worth trying despite its size^^
Red  prawn  hotdog
$120
10 浏览
0 赞好
0 留言

Last but not least (also what triggered me to write a review as I’ve been a lazy foodie
), a shout-out to the resto’s hospitality💯 my friend made a reservation earlier as she wanted to celebrate my birthday with me and she expected the signature Spanish cheesecake today. Unfortunately there’s been some sort of accident and cheesecake wasn’t available today. Pica pica was heartwarming enough to offer us a chocolate dessert which the staff has recommended for free! What surprised me most is the birthday card with signatures of their team!!! Totally unanticipated and it’s just so sweet of them. I’d have expected this if it’s a five-star hotel restaurant. Really appreciate their effort. I can feel that the staff was proud of their resto and they try their very best to deliver an excellent dining experience to their customers.
10 浏览
0 赞好
0 留言
Chocolate  ice  cream
9 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
Ham  croquette 
$ 15
Seafood  paella
$ 115
Red  prawn  hotdog
$ 120
Chocolate  ice  cream
等级2
9
0
好难得有一间餐厅令到我好想写食评 最近试完pica pica 好有motivation 去写 因为好满意我系六点还是一开就入去 被安排到坐去吧枱 可以望住厨师准备我哋嘅菜 油烟亦都唔算太大 两个人来嘅话 我觉得几好坐 头嗰一个钟 冇咁多人 比较适合倾吓计 到夜啲 成个场开始热闹起来 会嘈少少 但同朋友 饮番杯酒 叹吓西班牙菜chill吓真系几正食西班牙菜冇理由唔试佢哋嘅ham嘅 我冇事佢哋最贵个只 试咗佢中间嗰只价钱系十分相宜 而且质素都唔差 配埋红酒 nice nice 👍🏻 咁去得pica pica 当然有试佢最signature 嘅red prawn hot dog 果然系正嘅 waiter 有教我地张红虾头嘅膏唧咗落个包度先 膏唧份量系十分之多 如果食虾头嘅大家 一定要食埋佢 真系好鲜味嘅同朋友两个人share咗一份grilled foie gras on toast 几好味食到鹅香 但又唔会过分油腻 我觉得两个人成一份浅嚐话啱啱好个人来讲食西班牙菜必嗌croquette 今次就试晒两款嘅croquette 😆 Iberico ham croquette 其实食唔出有ham 不
更多
好难得有一间餐厅令到我好想写食评 最近试完pica pica 好有motivation 去写 因为好满意
6 浏览
0 赞好
0 留言

我系六点还是一开就入去 被安排到坐去吧枱 可以望住厨师准备我哋嘅菜 油烟亦都唔算太大 两个人来嘅话 我觉得几好坐 头嗰一个钟 冇咁多人 比较适合倾吓计 到夜啲 成个场开始热闹起来 会嘈少少 但同朋友 饮番杯酒 叹吓西班牙菜chill吓真系几正

食西班牙菜冇理由唔试佢哋嘅ham嘅 我冇事佢哋最贵个只 试咗佢中间嗰只价钱系十分相宜 而且质素都唔差 配埋红酒 nice nice 👍🏻
6 浏览
0 赞好
0 留言


咁去得pica pica 当然有试佢最signature 嘅red prawn hot dog 果然系正嘅 waiter 有教我地张红虾头嘅膏唧咗落个包度先 膏唧份量系十分之多 如果食虾头嘅大家 一定要食埋佢 真系好鲜味嘅
Red  prawn  hot  dog 
9 浏览
0 赞好
0 留言

同朋友两个人share咗一份grilled foie gras on toast 几好味食到鹅香 但又唔会过分油腻 我觉得两个人成一份浅嚐话啱啱好
Grilled  foie  gras  on  toast 
20 浏览
0 赞好
0 留言


个人来讲食西班牙菜必嗌croquette 今次就试晒两款嘅croquette 😆 Iberico ham croquette 其实食唔出有ham 不过佢炸得真系几好 味道都唔差 仲要$15一旧 觉得大家都可以一试 另一款系有squid croquette 感觉上味道都唔太大分别 所以我觉得可以是但试一款
Iberico  ham  croquette 
$15
12 浏览
0 赞好
0 留言

其中一个锺意食西班牙菜嘅原因 啲tapas 细细碟可以使好多唔同款 而pica pica 最正嘅位系连paella 都可以叫small portion 唔使惊因为要食太多carbs 而无胃口试埋其他嘢 我地试咗最classic 嘅surf & turf 味道都几好 仲有我几锺意佢嘅质感 唔会太湿 而且饭嘅质感都拿捏得几好
Surf  &  Turf
10 浏览
0 赞好
0 留言


其实食晒上面啲嘢我都已经几饱 而我feel到我朋友都好饱 但系我真系对呢间餐厅嘅每一个菜式都喜出望外 所以饱一饱都决定再嗌多一个slow cook egg ,chorizo ,potato foam 又系另一个classic 我觉得都做得几好 因为一般喺出边食呢一个餸都会做得比较好 但呢一度嘅味道嘅几好嘅 而且其实食到呢一个地步我其实已经系好饱 但我都系坚持食晒佢 因为真系好食!
Slow  cooked  egg  ,chorizo  ,potato  foam 
9 浏览
0 赞好
0 留言


好耐冇写过一篇食评 系会疯狂赞 我唔敢讲佢啲食物系最好 但一定系above average 而且计埋价钱 绝对系超值 而且我几锺意嗰度嘅气氛 好热闹 啱晒TGIF ! 一定会再返去 因为仲有好多个唔同嘅菜式好想试😍
4 浏览
0 赞好
0 留言

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
Red  prawn  hot  dog 
Grilled  foie  gras  on  toast 
Surf  &  Turf
Slow  cooked  egg  ,chorizo  ,potato  foam 
  • Red prawn hot dog
  • Josper grilled prawn head
等级4
117
0
闰蜜庆祝生日来到上环西班牙菜pica pica ,之前成日经过已经觉得好靓好吸引,半开放式的设计,高楼底让空间感超强,让人置身外国一样没有订位的关系,被安排坐在开放式厨房的吧枱位置,可以近距离欣赏到厨师处理食材(除了有点热外)侍应都好热情介绍菜式同配搭的酒,西班牙菜一定要点几道Tapas 配上sangria最让我深刻的是black pealla rice ,墨汁味香又不会腥,猪腩肉的油香,微微的饭焦香,想不到在香港也吃到这麽好吃的pealla
更多
闰蜜庆祝生日来到上环西班牙菜pica pica ,之前成日经过已经觉得好靓好吸引,半开放式的设计,高楼底让空间感超强,让人置身外国一样

没有订位的关系,被安排坐在开放式厨房的吧枱位置,可以近距离欣赏到厨师处理食材(除了有点热外)侍应都好热情介绍菜式同配搭的酒,西班牙菜一定要点几道Tapas 配上sangria
最让我深刻的是black pealla rice ,墨汁味香又不会腥,猪腩肉的油香,微微的饭焦香,想不到在香港也吃到这麽好吃的pealla
15 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
16 浏览
0 赞好
0 留言
23 浏览
0 赞好
0 留言
13 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
360
0
2020-06-13 653 浏览
Pica Pica #上环 ❗️念念不忘超高质西班牙菜❗️最近见都唔少人介绍呢间位於上环嘅西班牙菜🇪🇸见到佢有好多特色嘅tapas,非常吸引,即刻喺网上book位😆虽然价钱唔平,但的确非常好食,每一啖都食到好满足,非常推荐👍🏻👍🏻👍🏻!餐厅空间感超大🤩内里仲设有酒吧枱,好有外国餐厅感觉,配上富有特色嘅西班牙菜式,成个感觉好chill☺️。菜式选择唔算好多,主要系有海鲜、肉类、蔬菜类嘅tapas,同埋西班牙海鲜饭。‼️tapas系西班牙嘅国粹,每一份都细细地,最啱送酒。店员都有提醒tapas分量偏细,两个人食都要嗌四五样先会够饱,多啲人一齐食嘅就最好嗌埋西班牙饭share。‼️我哋两个人食咗一个细意大利海鲜饭、三个tapas同埋一个甜品就够晒饱。所有菜式都系水准之上,以下系每个菜式嘅详细介绍,想试吓又唔想咁贵就可以睇吓我最推荐边几道菜🙈!Waygu steak tartare on charred bone marrow🥩$170招牌菜式🔥居然将和牛tartare放喺一大条牛骨髓上。tartare系半生熟,配埋滑脱脱嘅牛骨髓一齐食,口感冇平时嘅tartare咁软滑,但就带有少少咬口。味道亦都同一般
更多
Pica Pica #上环
❗️念念不忘超高质西班牙菜❗️
最近见都唔少人介绍呢间位於上环嘅西班牙菜🇪🇸见到佢有好多特色嘅tapas,非常吸引,即刻喺网上book位😆虽然价钱唔平,但的确非常好食,每一啖都食到好满足,非常推荐👍🏻👍🏻👍🏻!


餐厅空间感超大🤩内里仲设有酒吧枱,好有外国餐厅感觉,配上富有特色嘅西班牙菜式,成个感觉好chill☺️。


菜式选择唔算好多,主要系有海鲜、肉类、蔬菜类嘅tapas,同埋西班牙海鲜饭。‼️tapas系西班牙嘅国粹,每一份都细细地,最啱送酒。店员都有提醒tapas分量偏细,两个人食都要嗌四五样先会够饱,多啲人一齐食嘅就最好嗌埋西班牙饭share。‼️我哋两个人食咗一个细意大利海鲜饭、三个tapas同埋一个甜品就够晒饱。所有菜式都系水准之上,以下系每个菜式嘅详细介绍,想试吓又唔想咁贵就可以睇吓我最推荐边几道菜🙈!


Waygu steak tartare on charred bone marrow🥩$170
招牌菜式🔥居然将和牛tartare放喺一大条牛骨髓上。tartare系半生熟,配埋滑脱脱嘅牛骨髓一齐食,口感冇平时嘅tartare咁软滑,但就带有少少咬口。味道亦都同一般嘅tartare有所唔同,加咗醋,酸酸甜甜几开胃,不过就比较咸,配埋送上嘅小多士一齐食会更好🙈味道唔算最突出,但非常特别,可试可唔试👌🏻。
味道: 4/5
性价比: 3.8/5


Red prawn hotdog Josper grilled prawn head🦐$120/pc
另一个最多人嗌嘅菜式🔥用上西班牙大红虾制作嘅热狗,特别在於要将虾头嘅膏唧落个热狗一齐食,将热狗嘅鲜味再提升一个层次✨热狗烘到微内松软,索埋啲虾汁同埋少许蕃茄肉酱,味道的确唔错😋不过虾肉未算好弹牙,而且只有手掌心咁大,性价比偏低,虽然好多人嗌,但系反而觉得可以悭返食其他菜式🙈。
味道: 3.9/5
性价比: 3.5/5


Octopus Galician style on potato al caliu 🐙 $130
较少人嗌呢一个,但真系超级推荐,系我食过最好嘅八爪鱼😋😋😋个口感真系正到难以忘记,一定要食过先会明白!底下嘅薯仔都非常好食,微炸,外脆内软绵绵,配上辣椒粉橄榄油等,非常惹味😆一定一定要试!
味道: 4.8/5
性价比: 4.3/5


Small black paella rice 🥘 $115
绝对系我心目中最好食嘅西班牙海鲜饭✨简简单单用上墨鱼汁腌制,面头再摆上鱿鱼、猪腩肉、同埋少许忌廉。店员会帮你完全捞匀所有材料,墨鱼汁嘅鲜味非常重,好似仲渗透着虾嘅鲜甜咁,捞埋啲忌廉之後十分creamy但又唔会觉得腻👍🏻👍🏻👍🏻鱿鱼同样口感满分,而且猪腩肉亦油香十足,一定要嗌,细份都绝对够两个人分✨。
味道: 4.8/5
性价比: 4.8/5


Spanish cheesecake🍰 $75
呢个芝士蛋糕真系超级劲爆好食🤩普通Menu上见唔到,原来系佢哋嘅特色Menu!芝士蛋糕摆上热碟上,中间流心,芝士咸香味超重,同一般嘅芝士蛋糕非常唔同,冇乜蛋糕嘅口感,似食紧一旧烤香咗嘅芝士,渗透着羊奶芝士嘅味道,再配埋酸酸甜甜嘅红莓sorbet、消化饼碎,真系超好食🥰嚟都一定要嗌,未喺其他地方见过呢一种芝士蛋糕!
味道: 4.8/5
性价比: 4.8/5


整体来讲呢间西班牙菜真系好有惊喜🤩所有菜式都好独特,系水准之上,就算已经好饱都好想食埋佢🥰唯一系tapas分量较细,价钱唔算太平,而且因为tapas嘅目的系送酒,所以整体调味偏咸㗎,如果平时食开好清淡嘅就未必太适合。
Waygu steak tartare on charred bone marrow
$170
24 浏览
0 赞好
0 留言
Waygu steak tartare on charred bone marrow
$170
17 浏览
0 赞好
0 留言
Red prawn hotdog Josper grilled prawn head
$120
22 浏览
0 赞好
0 留言
Red prawn hotdog Josper grilled prawn head
$120
16 浏览
0 赞好
0 留言
Octopus Galician style on potato al caliu
$130
49 浏览
0 赞好
0 留言
Black  paella  rice  (small)
$115
68 浏览
0 赞好
0 留言
Black  paella  rice  (small)
$115
23 浏览
0 赞好
0 留言
Spanish cheesecake
$75
48 浏览
0 赞好
0 留言
24 浏览
0 赞好
0 留言
33 浏览
0 赞好
0 留言
270 浏览
0 赞好
0 留言
408 浏览
1 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
Waygu steak tartare on charred bone marrow
$ 170
Waygu steak tartare on charred bone marrow
$ 170
Red prawn hotdog Josper grilled prawn head
$ 120
Red prawn hotdog Josper grilled prawn head
$ 120
Octopus Galician style on potato al caliu
$ 130
Black  paella  rice  (small)
$ 115
Black  paella  rice  (small)
$ 115
Spanish cheesecake
$ 75
等级2
9
0
2020-06-05 583 浏览
好小去上环食饭,老实讲,好多西餐厅可以选择,但朋友话试下新野(未去过)咁咪试下罗!一去到,有小小唔开心,我book左6点半,但未够钟又未齐人,所以一个人系要bar枱坐,得朋友到。叫左杯啤酒(买一送一),有小食送,个小食唔差。去到6点半,虽然朋友们未到,但佢地都邀请我入嚟坐,因为8点半要还枱。个侍应好好,知我第一次黎,就好细心咁介绍所有嘢食,同埋应该叫既份量。头盆正常,不过不失。鹅肝,一定要食,虽然唔系外脆内软,但味道一流,必食!见人人都叫龙虾仔包,都要试下,又真系好好味!牛肉骨髓,必食,唔好怕肥,好细份,食左先讲!仲有个beef cheek,都系必食之选。餐厅环境气氛一流,必定要再试!
更多
好小去上环食饭,老实讲,好多西餐厅可以选择,但朋友话试下新野(未去过)咁咪试下罗!
一去到,有小小唔开心,我book左6点半,但未够钟又未齐人,所以一个人系要bar枱坐,得朋友到。
叫左杯啤酒(买一送一),有小食送,个小食唔差。
去到6点半,虽然朋友们未到,但佢地都邀请我入嚟坐,因为8点半要还枱。
侍应好好,知我第一次黎,就好细心咁介绍所有嘢食,同埋应该叫既份量。
头盆正常,不过不失。
鹅肝,一定要食,虽然唔系外脆内软,但味道一流,必食!
见人人都叫龙虾仔包,都要试下,又真系好好味!
牛肉骨髓,必食,唔好怕肥,好细份,食左先讲!
仲有个beef cheek,都系必食之选。
餐厅环境气氛一流,必定要再试!

6 浏览
0 赞好
0 留言

7 浏览
0 赞好
0 留言

8 浏览
0 赞好
0 留言

5 浏览
0 赞好
0 留言

10 浏览
0 赞好
0 留言

7 浏览
0 赞好
0 留言

5 浏览
0 赞好
0 留言

5 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-06-05
用餐途径
堂食
用餐时段
晚餐
庆祝纪念
生日
推介美食
  • Jospergrilledprawnhead
  • Redprawnhotdog
等级2
9
0
2020-06-05 153 浏览
第一次嚟试,其实系朋友想试下新嘢, 咁咪试下罗!头盘就冇乜太碍特别!不过个侍应就非常之好招呼,仲好细心咁介绍啲食物,同埋帮我地预计份量。呢度个个都食龙虾仔包,又真系几好味,要一人一个,因为好细个。值得一提既,系鹅肝一定要试下,虽然唔系外脆内软,但味道一流,个人觉得必食。其他野食有beef cheek, duck(要45分钟)同好特别既黑色海鲜饭都系合理价钱同味道唔错的!呢度环境同气氛都好好,系疫情之下,黎呢度享受一下真系唔错!
更多
第一次嚟试,其实系朋友想试下新嘢, 咁咪试下罗!
头盘就冇乜太碍特别!
不过个侍应就非常之好招呼,仲好细心咁介绍啲食物,同埋帮我地预计份量。
呢度个个都食龙虾仔包,又真系几好味,要一人一个,因为好细个。
值得一提既,系鹅肝一定要试下,虽然唔系外脆内软,但味道一流,个人觉得必食。
其他野食有beef cheek, duck(要45分钟)同好特别既黑色海鲜饭都系合理价钱同味道唔错的!
呢度环境同气氛都好好,系疫情之下,黎呢度享受一下真系唔错!
4 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
15 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
13 浏览
0 赞好
0 留言
15 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-06-05
用餐途径
堂食
用餐时段
晚餐
庆祝纪念
生日
推介美食
  • Foie gras
  • Red prawn hot dog
  • Josper grilled prawn head
等级4
148
4
2020-05-18 652 浏览
Pica Pica is a Spanish expression that means a little bit of this, a little bit of that, which is fitting enough for a restaurant inspired by Spanish tapas traditions. We came here on a Sunday noon which, in retrospect, was ill-timed. Everything on the menu seemed to be created for a night out with plenty to drink. Each item came in a bitesize portion, perfect for those who are keen to nibble on something rich and satisfying while talking and drinking, and helps avoid accidentally finishing off
更多
Pica Pica is a Spanish expression that means a little bit of this, a little bit of that, which is fitting enough for a restaurant inspired by Spanish tapas traditions. We came here on a Sunday noon which, in retrospect, was ill-timed. Everything on the menu seemed to be created for a night out with plenty to drink. Each item came in a bitesize portion, perfect for those who are keen to nibble on something rich and satisfying while talking and drinking, and helps avoid accidentally finishing off a tub of truffle fries or nachos (oops) that often involves immense guilt in the aftermath.

We started off with a 52-month cured Ibérico Jamón ($240/50g) which of course was a delight given the longer curation period.
Beef tenderloin skewers
$95
27 浏览
0 赞好
0 留言
Beef tenderloin skewers ($95) were paired with a lovely grain mustard mayonnaise that had just the right amount of spicy kick to elevate the less beefy cut of tenderloin which tends to be a bit bland. The tenderloin itself was grilled with crispy char at medium rare. Portion size was perfect.

Wagyu steak tartare on charred bone marrow
$170
33 浏览
0 赞好
0 留言
Wagyu steak tartare on charred bone marrow
$170
31 浏览
0 赞好
0 留言
The most impressive yet was the wagyu steak tartare on charred bone marrow ($170). The bone marrow was Josper-grilled until marrow juices come oozing out with all its flavor. Topping it are diced chilled raw wagyu that are citrusy, sweet and a bit crunchy with onion and herbs. It’s two of our favorite dishes combined in one. Perfecto!

Josper-grilled Langoustine with garlic and parsley "Picada"
$135
31 浏览
0 赞好
0 留言
Josper-grilled Langoustine with garlic and parsley “Picada” ($135) was somewhat less memorable and the langoustine wasn’t very fleshy in general with very little to be found in its claws, but it was still tasty with the garlic and parsley.

Josper-grilled red prawn Carabinero with garlic and parsley "Picada"
$125
31 浏览
0 赞好
0 留言
Josper-grilled red prawn Carabinero with garlic and parsley “Picada” ($125) was half-cooked and it was a flavor bomb. The deep sea carabinero red beauty was more robust in flavor than your usual prawn or langoustine, with rich “cerebral” fluids and and a half raw succulence that can’t be beaten.

Their red and white Sangría are aged in the restaurant group’s own Sherry barrels in Spain and are tart and dry with good balance. Good Lord, is it summertime already?

On a final note: when we arrived we were warmly greeted by the restaurant manager who was clearly happy to converse and help with whatever we needed. Other servers were similarly keen and we were taken good care of throughout our meal. Hospitality always matters, and for a place where service charge isn’t an obligation, it was a happy visit. I will be returning for drinks and dinner, especially given how fairly priced drinks are at Pica Pica.
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-05-17
用餐途径
堂食
人均消费
$400 (午餐)
推介美食
Beef tenderloin skewers
$ 95
Wagyu steak tartare on charred bone marrow
$ 170
Wagyu steak tartare on charred bone marrow
$ 170
Josper-grilled red prawn Carabinero with garlic and parsley "Picada"
$ 125
等级2
21
0
2020-05-14 485 浏览
无得去旅行唯有望梅指渴~上年呢个时间就系去咗西班牙🇪🇸只要一抬头就系蓝天,仲要系望到好远都仲系天,一橦楼都无~不过嘢食其实我觉得香港嘅西班牙菜啱我口昧多啲~.🍴Grilled foie gras ‘collverd’ on toast $160 呢个Foie grad 好大件,煎到六面都好靓,入面都仲好juicy! 仍然系会张住个口,但质地比平时食到嘅细嫩~.P.s. 本身去同fd庆生,啲staff超好人,我哋要扮分枱再合翻埋两张枱(劲麻烦😂)但佢哋都劲配合🥰
更多
无得去旅行唯有望梅指渴~上年呢个时间就系去咗西班牙🇪🇸只要一抬头就系蓝天,仲要系望到好远都仲系天,一橦楼都无~不过嘢食其实我觉得香港嘅西班牙菜啱我口昧多啲~
.
🍴Grilled foie gras ‘collverd’ on toast $160
呢个Foie grad 好大件,煎到六面都好靓,入面都仲好juicy! 仍然系会张住个口,但质地比平时食到嘅细嫩~
.
P.s. 本身去同fd庆生,啲staff超好人,我哋要扮分枱再合翻埋两张枱(劲麻烦😂)但佢哋都劲配合🥰
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$400
等级4
110
0
2020-04-27 837 浏览
位於上环,电车站旁一间西班牙餐厅,餐厅都几大座位很多。Red pawn head, jasper grilled pawn head ($120) - 餐厅提议将虾头既膏吱落个包度~~ 好鲜甜美味😋Grilled Foie Gras on toast ($160) - 好大件肥美嘅鹅肝,煎得好香加上焦糖洋葱及甜减。好想再食呀!Slow cooked Egg ($70)- 可以话系蒸蛋加上西班牙肠及配上薯容,好滑,味道比较清淡一点Black paella rice($115) - 墨汁西班牙饭,味道几好又香,不过有啲咸。Home made cheese cake ($75) - 热辣辣既芝士蛋糕,熔熔地好好食再来:会呀,仲有好多菜式想试推介: Tapas 本身就系细细碟,大食嘅你要留意,例如个虾热狗🌭️,基本上一啖可以食哂😂
更多
位於上环,电车站旁一间西班牙餐厅,餐厅都几大座位很多。

Red pawn head, jasper grilled pawn head ($120) - 餐厅提议将虾头既膏吱落个包度~~ 好鲜甜美味😋

Grilled Foie Gras on toast ($160) - 好大件肥美嘅鹅肝,煎得好香加上焦糖洋葱及甜减。好想再食呀!

Slow cooked Egg ($70)- 可以话系蒸蛋加上西班牙肠及配上薯容,好滑,味道比较清淡一点

Black paella rice($115) - 墨汁西班牙饭,味道几好又香,不过有啲咸。

Home made cheese cake ($75) - 热辣辣既芝士蛋糕,熔熔地好好食

再来:会呀,仲有好多菜式想试
推介: Tapas 本身就系细细碟,大食嘅你要留意,例如个虾热狗🌭️,基本上一啖可以食哂😂
13 浏览
1 赞好
0 留言
33 浏览
0 赞好
0 留言
52 浏览
0 赞好
0 留言
13 浏览
0 赞好
0 留言
23 浏览
0 赞好
0 留言
19 浏览
0 赞好
0 留言
15 浏览
1 赞好
0 留言
28 浏览
0 赞好
0 留言
25 浏览
0 赞好
0 留言
17 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
42
0
2020-04-26 543 浏览
This is my favourite restaurant!!!!! I was celebrating my birthday in my favourite restaurant for two years already. This time was surprising meBecause their team wrote Birthday card to me!! This is so sweet. Btw to talk about the food, I love the green pepper the most as well as the cream foam dessert!! Highly recommended!! Since tapas is always serving small plate, I would recommend 🥘 paella to share.. beef tartare also good! They also have one signature red prawn bun, I think this one not ver
更多

This is my favourite restaurant!!!!! I was celebrating my birthday in my favourite restaurant for two years already. This time was surprising me
Because their team wrote Birthday card to me!! This is so sweet.

Btw to talk about the food, I love the green pepper the most as well as the cream foam dessert!! Highly recommended!!

Since tapas is always serving small plate, I would recommend 🥘 paella to share.. beef tartare also good! They also have one signature red prawn bun, I think this one not very special. But you can also try since red prawn is quite expensive in Hk.

Just only one thing is their music is too loud, after the dinner my voice has gone😅😅cos music has cover my voice, a bit hard to talk. But I will still come back😍
16 浏览
0 赞好
0 留言
11 浏览
1 赞好
0 留言
14 浏览
0 赞好
0 留言
12 浏览
0 赞好
0 留言
8 浏览
0 赞好
0 留言
13 浏览
0 赞好
0 留言
21 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
138
0
2020-04-23 400 浏览
• Red Prawn Hotdog🌭•💵Price: $120-今次黎到上环试呢间西班牙菜,当然要食佢个招牌红虾热狗🦐🌭红虾好鲜甜而且爽口弹牙,个包烘得刚刚好,表面脆脆地咬落口感松软。侍应会提示你将附随既虾头入面既酱汁同虾膏唧上去热狗再食,入口好鲜味好正!系我全晚最钟意既菜色❤️-• Grilled Foie Gras on Toast🍞•💵Price: $160🍴Food: 4/5❤️-呢个鹅肝多士好香好正,系我全晚第二钟意既菜式,烘得好香脆既多士,配酸酸甜甜既黑醋汁,加上煮到软熟甘甜既洋葱系底,食落岩岩好唔会太腻,如果一人一半就真系岩岩好喇❤️• Pica Pica Paella Surf & Turf🥘•💵Price: $110 (small)-呢个paella其实系朋友食完话好食所以试下既,而且平时啲西班牙饭大大盘,无返三四个人食都食唔哂,呢度有得简大细size黎order都几贴心。点知唔知系咪个晚厨师有啲失准,我食既呢个paella好咸,好似每啖都有好多盐咁😐 虽然个饭系好咸,不过上面既配料蚬肉同鸡肉都好食,而且我朋友食过又话好好食,所以可能系我唔好彩喇🙈
更多
• Red Prawn Hotdog🌭•
💵Price: $120
-
今次黎到上环试呢间西班牙菜,当然要食佢个招牌红虾热狗🦐🌭红虾好鲜甜而且爽口弹牙,个包烘得刚刚好,表面脆脆地咬落口感松软。侍应会提示你将附随既虾头入面既酱汁同虾膏唧上去热狗再食,入口好鲜味好正!系我全晚最钟意既菜色❤️
-
17 浏览
0 赞好
0 留言

• Grilled Foie Gras on Toast🍞•
💵Price: $160
🍴Food: 4/5❤️
-
呢个鹅肝多士好香好正,系我全晚第二钟意既菜式,烘得好香脆既多士,配酸酸甜甜既黑醋汁,加上煮到软熟甘甜既洋葱系底,食落岩岩好唔会太腻,如果一人一半就真系岩岩好喇❤️
23 浏览
0 赞好
0 留言

• Pica Pica Paella Surf & Turf🥘•
💵Price: $110 (small)
-
呢个paella其实系朋友食完话好食所以试下既,而且平时啲西班牙饭大大盘,无返三四个人食都食唔哂,呢度有得简大细size黎order都几贴心。点知唔知系咪个晚厨师有啲失准,我食既呢个paella好咸,好似每啖都有好多盐咁😐 虽然个饭系好咸,不过上面既配料蚬肉同鸡肉都好食,而且我朋友食过又话好好食,所以可能系我唔好彩喇🙈
26 浏览
0 赞好
0 留言

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • Red prawn hot dog
  • Josper grilled prawn head
等级3
50
0
2020-03-27 701 浏览
次次搭电车都会经过见到呢间餐厅,望落去长期坐满人,而且因为佢个铺名picapica ,搅到我印象好深刻,终於有机会过嚟试试佢!Sangria 呢度系食西班牙菜点会唔饮番杯西班牙水果酒甜甜的 酒味唔太浓 2个人好快饮左2 round开胃菜 剩系蕃茄配包已经好好味 最正系块包劲脆呢旧薯仔🥔 出色菜名我真系唔知😂因我朋友负责点菜八爪鱼 又软身又惹味 垫底既系薯粒 牛肉他他 唔好睇佢好似好细份 牛味好重 食极都仲有 呢个系红虾热狗 餐厅既招牌菜 侍应会教你先将虾头啲膏揤落个包度一齐食,真系超好味估唔到呢旧系西班牙乳猪 个卖相一流块猪皮煎到劲脆 最後到甜品 呢旧芝士蛋糕 热辣辣咁上碟总结 非常之满意 服装超好 个酒杯冇吉过 不停有人过嚟倒酒而且食物好高质