餐厅: 鮨文
资讯:

2016-08-23 1607 浏览
終於終於我試左鮨文啦!放左工坐個半鐘去元朗食個晚飯都真係好需要好大既勇氣!去得鮨文都係食Omakase (廚師發板),今次叫左個$1200餐食住先。茶杯蒸蒸蛋好滑,呢個蒸蛋特別在加左柚子,令成個蒸蛋好清新,香味十足。刺身方面有三款-平政魚、大腩同鮑魚。平政魚係爽口既油甘魚咁,師傅燒一燒左,所以油脂好香,好特別。呢款大腩同出面食既有少少唔同,好似話係做野生,所以唔好話太多油脂而好滯,魚味相對普通既濃。鮑魚好彈牙鮮甜,有個用鮑魚膽整成既醬可以點鮑魚食!最後仲會俾舊細飯仔俾你撈埋黎食,個醬一啲都唔腥,濃濃既醬汁包圍住每一次飯,感覺好似食緊risotto咁,好幸福啊!之後有一隻大既北海道甜珍蠔,蠔身好肥美而且鮮甜,日本蠔既個泡野會比較有口感,又唔似外國蠔咁空虛😂蠔上面既係秘裝酸汁同一味粉,令生蠔無咁單調既同時多左一份favour。$1200 omakase包左八件壽司,而我個日就係以下幾款(跟次序食應該係:深海池魚>>左口魚>>金目鯛>>鯖魚>>拖羅>>石垣貝。 全部魚都好新鮮,傾開先知原來佢地既魚係築地新鮮運黎,

茶杯蒸
全部魚都好新鮮,傾開先知原來佢地既魚係築地新鮮運黎,唔怪得之咁正!深海池魚同金目鯛係我最愛,雖然呢兩款魚唔會話好似拖羅大腩咁重油脂或者入口即溶(雖然我鐘意重油脂),但呢兩款魚味淡香而唔肥膩,一試難忘。

左口魚唔係平時出面既邊位,所以唔會話食到一口油,又係另一番既味道。當然拖羅仍舊都係無得輸啦。鯖魚同石垣貝都好好味!

到我最期待既海膽軍艦😍好多海膽,有兩層!來自北海道既海膽,勁甜而且唔腥,啖啖肉,真心食到感動。
最後一件係九州花竹蝦壽司,好大隻同時好爽口彈牙,鐘意食蝦既你不容錯過。
手卷係拖羅蓉加黃蘿蔔,師傅將拖羅蓉起晒啲筋位,所以好細滑。黃蘿蔔粒增加左拖羅蓉既口感,好似話係江戶前既做法,手卷係長型唔係三角型會令到你食到尾都仲有餡,好細心呀!
白魚湯係將岩岩食既白魚刺身既魚骨煮成湯,所以成個湯好白好甜!
最後係北海道赤肉密瓜,甜到過份同埋平衡,店員仲問我地噴唔噴少少威士忌,我地試左好特別,因為噴完威士忌唔會食到佢既苦味,反而更帶出到佢地甜味,好神奇呀!
坦白講,我都係一個幾嘴刁既人,但呢餐Omakase,真係令我好滿意,雞蛋裡挑唔到骨頭。用料新鮮,而且每一道菜式既煮法都係用心諗過,更加帶出到個食材既獨特優點,睇得出師傅非常了解食材既本質,食物水準真係好高,抵我咁遠入到食餐晚飯!