2018-12-03 112 浏览
由於自己本身係潮州人,細細個已經經常跟屋企人去食潮州菜,所以對於潮州菜特別有份濃厚既情懷近日一班舊同事相約晚餐聚舊,選擇了旺角,貪圖方便就腳,其中一位同事就提議,天氣涼少少,不如打冷吧!於是,我二話不說就帶佢地黎「明記潮館」我鍾意呢間菜館係因為地方大,坐得舒服,最適合一班朋友邊食邊講,就算坐得耐都唔會趕人交枱,最重要係環境同食物乾淨衛生,咁先令人食得放心最後我地四人共點了六碟菜,分別有豉椒炒蜆,韮菜豬紅,椒鹽鮮魷,潮式蠔仔餅,滷水雜拼同石鍋通菜個人最愛係豉椒炒蜆,一般菜館吃到的不是殼有沙石,就是大部分的蜆肉跟殼分開,導致碟上夾到的有兩成都是沒蜆肉的空殼。但呢度既炒蜆完全沒有此問題,而且廚師把蜆炒得非常入味,濃濃的豉椒汁跟蜆肉配合得天衣無縫!其他幾味菜亦十分出色,好有鑊氣,想知味道如何就快點來試試吧,保證食過返尋味呢

2018-11-21