Crystal Chow 16
最喜歡的中菜之一
Crystal Chow 16
2021-04-03
关注
各國菜式之中,個人真係最鍾意食中菜,知道今日會去荃灣,知道楚撚記開咗分店,同埋男朋友去食返餐久違的晚飯。我地5:30就去到,因為根據之前係土瓜灣分店的經驗,楚撚記係長期多人,早啲去就早啲食。

荃灣分店係新開,與土瓜灣比較更加光猛,而且伙計的服務態度熱情得令我驚喜,由一入門口至到坐低,解釋十分清楚,亦都好貼心地提供搓手液俾食客使用。

一早已經睇定餐牌,決定叫啲平時自己唔會係屋企整的菜式。

京都骨

餐牌寫明用腩排,好驚喜無豬肉的肉腥味,應該事前功夫處理得好好,啖啖肉,充滿肉汁而且肉質鬆軟;醬汁酸酸甜甜,第一道菜好開胃,而且份量好多,至少有6大件。

香爆黑椒牛仔骨煲
煲仔菜一定要熱上,食到最尾依然散發出香味。牛仔骨份量好多,唔會骨多肉少,黑椒味同牛肉真係好夾,無鬆肉粉嘅味,仍然係有肉味有咬口,係好標準合格的黑椒牛仔骨;最驚喜其實係洋蔥,煲仔仲係熱令到洋蔥處於加熱狀態,越食越入味!!

芝士琵琶豆腐

每次去楚撚記都一定會叫的,琵琶豆腐唔係間間整得好食,足料及有魚肉冬菇香味更加唔多,外面炸得香脆,配上另加的芝士汁,一脆一軟的口感太令人回味。芝士汁的誠意仲有睇得到的芝士粉,增加香味;另上的智慧鍾意撈幾多就幾多,亦都唔會令到香脆的表面淋咗,撈飯真係停唔到!

香煎潮汕韭菜粿

第一次叫,諗住當小食點知最後一碟嚟到,一食入口覺得情有可原! 香煎新鮮上碟,應該即叫即整,包完再香煎;咬開充滿汁料,大量的韭菜,彈牙的原隻蝦,好足料好香口,外皮Q彈,好有驚喜!!

傳統蛋黃蓮蓉 / 黑金流沙奶黃壽包

食中菜都要食甜品,見到流沙兩個字都忍唔到。食完飯先叫,等咗大概十分配,即叫即蒸。一人一個壽包,唔好以為細細個,皮薄餡多,傳統的蛋黃蓮蓉有成個蛋黃,黑金奶黃一咬開即爆沙,好滿足!!呢餐飯真係好肥仔但係捧住個肚走好滿足!!
赞好
检举